Sekretarijat Mehanizma za krivične sudove u Hagu odlučio je danas da produži prisluškivanje telefonskih razgovora Radovana Karadžića do 5. juna, kao i da se preslušaju svi razgovori počev od 26. aprila.

Ova mera prvobitno je bila određena 6. maja i trebalo je da traje narednih sedam dana, a povod je istraga zbog neodobrenog telefonskog uključenja Karadžića iz haškog pritvora na tribinu koja je održana 3. maja u Srpskoj kući u Podgorici.

Sekretar Mehanizma sumnja da je Karadžić telefonskim pozivom bez odobrenja nadležnih u pritvorskoj jedinici prekršio pravila Pravilnika o posetama i komunikaciji, te da je u interesu istrage i pravde da se vreme prisluškivanja prolongira.

Zbog toga je naložio da komandir pritvorske jedinice presluša sve njegove neodobrene i neprivilegovane telefonske razgovore od 26. aprila do 5. juna, saopšteno je danas iz Haga.

Pročitajte još - Karadžić zvao brata, uzimaju mu telefon?


Žalbeno veće Mehanizma u Hagu osudilo je 20. marta Karadžića na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina prtiv čovečnoasti, kršenja zakona i običaja ratovanja.

Ovom pravosnažnom odlukom preinačena je prvostepena presuda Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. godina bio osuđen na 40 godina.

On i dalje nije premešten u zatvor u kojem će služiti kaznu i nalazi se u pritvorskoj jedinici Mehanizma koji je nasledio Haški tribunal.

Karadžić je prilikom uključenja u tribinu, prema pisanju medija, poručio Srbima u Crnoj Gori da budu strpljivi, tolerantni i da imaju razumevanja prema ljudima koji imaju krizu identiteta (Crnogorcima), napominjući da se identitet u jednom narodu stvara stotinama, a nekad i hiljadama godina.

Tribinu u Srpskoj kući organizovali su Srpski nacionalni savet i Srpski informativno-kulturni centar "Sveti Sava", a u trenutku telefonskog poziva iz Haga, na tribini je govorio prvi predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik o stvaranju Republike Srpske.