VERUJEM da Radovan Karadžić nije znao da će njegove reči biti prenete u javnost. On je čovek koji poštuje pravila i za 11 godina u pritvoru nije napravio nijedan incident. Verovatno će pritvorska uprava sad više kontrolisati njegove telefonske pozive.

Ovako za "Novosti" pravni savetnik Radovana Karadžića Marko Sladojević komentariše nedavno uključenje bivšeg predsednika Republike Srpske na javnu tribinu u Srpskoj kući u Podgorici i najavu Sekretarijata Mehanizma u Hagu da će o tome sprovesti istragu.

Pročitajte još:Prisluškuju Radovana Karadžića

- Krajnja mera može biti da mu zabrane telefonske razgovore - navodi Sladojević. - Prema njihovim propisima, pritvorenicima nije dozvoljeno audio ili video uključenje u javne događaje. Mogu samo da daju intervju na način da se pitanja dostave pisano, pa da sud odobri i pitanja i odgovore.

Sladojević dodaje i da to što će se slušati Karadžićevi razgovori nije išta novo:

- I ranije su to činili, da bi utvrdili da li se pravila poštuju. S vremena na vreme bi nas obavestili da ga u određenom periodu prisluškuju. On u sobi ima kompjuter, ali nema internet, tako da mu je telefon jedini kontakt sa porodicom.

Pročitajte još: AMERIČKI DIPLOMATA TVRDI: Karadžić hteo još '96 da se preda, ali nije jer se plašio da će ga Milošević ubiti

Karadžić je pre nekoliko dana iz pritvora pozvao svog najmlađeg brata Radisava Raca Karadžića, koji je tad bio na tribini o stvaranju Republike Srpske i koji ga je pustio na spikerfon. Karadžić je poručio da Srbi budu blagi prema ljudima u Crnoj Gori koji trenutno imaju krizu identiteta.

Njegova kćerka Sonja Karadžić Jovičević za "Novosti" kaže da se Radovan ne čuje baš često sa bratom Racom, jer pozivi iz Holandije mnogo koštaju:

- Ne znam zašto ga je Raco stavio na spikerfon. Možda je rekao, "evo ga Radovan" i u tom oduševljenju i euforiji ga uključio da ga i drugi čuju ne razmišljajući da može da mu napravi štetu. Mi ga nikada nismo uključivali, recimo, na sastanke SDS-a, jer porodica može da bude lišena razgovora sa njim - da se nanese velika šteta, a dobije mala korist od pravljenja takve senzacije.

Sonja ukazuje i da je prilikom izricanja pravosnažne presude Karadžiću aktivista "Anti-Dejton" organizacije i najbliži čovek Nasera Orića uživo uz pomoć telefona emitovao prenos na internetu i prekršio sudske propise, ali nije bilo nikakve sankcije prema njemu.

MLADIĆ SLUČAJNO U PROGRAMU

NEDAVNO se i Ratko Mladić iz pritvora uživo uključio u jutarnji program TV Hepi, jer je pozvao sina Darka koji je baš tada bio gost kod Milomira Marića i koji je uključio spikerfon. Sprovedena je istraga, preslušani su Mladićevi raniji pozivi i utvrđeno da to nije namerno uradio.