SUD BiH izrekao je u sredu prvostepenu presudu kojom je Elfeta Veseli osuđena na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dečaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika, dok je optužbe oslobođen njen nadređeni Sakib Halilović, kao komandant Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH.

Halilović je oslobođen optužbi da je posmatrao ubistvo dečaka i propustio da, kao komandant Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH, kazni Veselijevu koja je bila pripadnik ovog voda.

Sudsko veće je Elfetu Veseli proglasilo krivom što je kao pripadnik ovog voda u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine iz neposredne blizine ispalila metak u dečakovu glavu i na taj način ga usmrtila. Prethodno je Veselijeva dečaku koji je bio na biciklu prišla s leđa i prerezala mu grlo nožem.

PROČITAJTE JOŠ - POTRESNO SVEDOČENjE: Elfeta nožem presekla vrat dečaku, Orić mirno gledao kako ga kolje!

- Na osnovu dokaza i mnogobrojnih izjava svedoka, Sudsko veće je zaključilo da je Elfeta Veseli ubila dečaka Slobodana Stojanovića sa direktnim umišljajem - rekao je Darko Samardžić, predsedavajući Sudskog veća.

Sestra Slobodana Stojanovića Slađana Crkvenjaš, kao svedok na suđenju, izjavila je da su komšije muslimani u više navrata kazali njenom ocu da je "Albanka Elfeta Veseli, ćerka šumara Rahmana iz sela", ubila njenog brata iz osvete, zbog smrti oca.

LAŽNE SUZE TOKOM suđenja je posebno bila mučna situacija kada je Slobodanovoj sestri Slađani saučešće uputila Elfeta Veseli - "žena monstrum" kako su je i saborci zvali. Da scena bude "upotpunjena", čak je Elfeta pustila i suzu. Čim je sudsko veće preusmerilo pogled sa optužene, osmeha joj nije manjkalo.

Unakaženo telo dečaka Slobodana Stankovića bez odeće, odsečenih prstiju, polomljenih ekstremiteta i nasilno izvađenih zuba pronađeno je u masovnoj grobnici u Novom Selu u julu 1993. godine. Sahranjen je na groblju u Drinjači.

Veselijeva je monstruozni zločin počinila sa 32 godine.

Samardžić kaže da je Veselijeva osuđena za zločin protiv civilnog stanovništva prema Krivičnom zakonu bivše Jugoslavije koji je važio u vreme kada je delo počinjeno.

Elfeta Veseli rođena je 1960. godine u Uroševcu na Kosovu, odakle se s porodicom preselila u BiH, u Donju Kamenicu. Tokom rata u BiH, prema podacima Centra za istraživanje ratnih zločina, pridružila se jedinicama Nasera Orića. Nakon rata, otišla je u Švajcarsku kod brata Muhameda Veselija. Tužilaštvo BiH uputilo je putem Ministarstva pravde BiH u novembru 2015. godine zahtev institucijama Švajcarske za njeno izručenje. Veselijevu, koja se godinama skrivala, švajcarske vlasti isporučile su BiH u martu 2017. godine.

Elfeti Veseli je u kaznu uračunato i vreme provedeno u pritvoru od 24. marta 2017. godine, kao i vreme provedeno u ekstradicionom pritvoru u Švajcarskoj. Mera pritvora u sredu joj je produžena za još devet meseci.


SDS: NEMA PRAVDE ZA SRBE

PRESUDA Suda BiH Elfeti Veseli za monstruozno ubistvo dečaka Slobodana Stojanovića je skandalozna i još jedan u nizu dokaza da pravda za žrtve srpske nacionalnosti u BiH ne postoji, saopšteno je iz SDS. "Čak i kad Sud BiH osudi lice za zločine nad Srbima, kazna je nesrazmerna zločinu koji je počinjen".

- Kakvu poruku Sud BiH šalje javnosti kad za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg deteta Slobodana Stojanovića izriče kaznu od samo 10 godina zatvora - pitaju se u SDS. - Skandalozno blaga kazna za zločin nazapamćen u Evropi još od Drugog svetskog rata. Tako gnusan zločin kakav je učinila Elfeta Veseli, ledi krv u žilama i uzima se kao primer monstruoznosti ratnog zločina i u međunarodnoj javnosti. Bez pravde za sve žrtve rata nema ni trajnog pomirenja među narodima u BiH.