Godišnjica „Bljeska“: Umesto što slavi Hrvatska da osudi zločine

Novosti online

utorak, 30. 04. 2019. u 16:15

Годишњица „Бљеска“: Уместо што слави Хрватска да осуди злочине

Operacija „Bljesak“

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije povodom pozvala je hrvatske nadležne organe da privedu pravdi odgovorne za ratne zločine
Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije povodom 24. godišnjice operacije „Bljesak“ pozvala je hrvatske nadležne organe da privedu pravdi naredbodavce, organizatore i počinioce ratnih zločina izvršenih u toj operaciji nad nevinim srpskim civilima.

Koordinacija podseća da je u napadu hrvatskih paravojnih, vojnih i policijskih snaga na Zapadnu Slavoniju, koja je bila područje pod zaštitom snaga Ujedinjenih nacija (UNPROFOR) 1. maja 1995. godine, za samo 36 sati ubijeno 283 Srba, većinom civila (57 žena i 9 dece), a 15.000 ih je proterano.

„Umesto što, preko dvadeset godina, hrvatski državni vrh svake godine slavi akciju ’Bljesak‘, bilo bi civilizovano, humano i ljudski da zvaničnici Hrvatske osude zločine koji su počinjeni u navedenoj akciji, upute javno izvinjenje porodicama žrtava i izvršioce privedu pravdi“, navedeno je u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ - Obeležana 21. godišnjica egzodusa Srba tokom akcije Bljesak

Ističe se da bez toga i bez jasnog suočavanja sa prošlošću neće biti moguće uspostaviti normalne međunacionalne odnose između hrvatskog i srpskog naroda, što je preko potrebno i jednima i drugima.

„Ideologija i duh ustaškog pozdrava ’Za dom spremni‘ još su živi u Hrvatskoj. Ta ideologija je ubila mnoge civile u navedenoj akciji, među kojima i dvadeset dva srpska civila u selu Medari, od kojih je jedanaest žena i troje dece od 7, 8 i 11 godina“, podsetila je Srpska koordinacija, dodajući da se prema evidenciji udruženja još preko 1.800 lica srpske nacionalnosti vodi kao nestalo.


(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

oskar

03.05.2019. 06:56

gosp. Vojvođanine, možda ste prespavali! Mi smo sve vratili sami još 95.