Odbrana Dudakovića: Cilj bio da pobedimo Srbe

O. M.

ponedeljak, 22. 04. 2019. u 21:37

Одбрана Дудаковића: Циљ био да победимо Србе

Dudaković sa ostalima dolazi na Sud Foto Avaz

U Sudu BiH nastavljen proces protiv ratnog komandanta Petog korpusa tzv. Armije BiH

UVODNIM rečima odbrane u Sudu BiH nastavljen je proces protiv ratnog komandanta Petog korpusa tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića i 15 pripadnika te jedinice optuženih za ratni zločin i ubistva više od 300 Srba.

Pročitajte još: Počelo suđenje za zločine nad Srbima u Višegradu i Goraždu

Dudakovićev branilac Asim Crnalić najavio je da će dokazivati da nije tačna tvrdnja Tužilaštva BiH da je cilj akcije

"Sana `95" bilo čišćenje Srba iz opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, odnosno da "ubije svakog Srbina".

- To je pretenciozna tvrdnja. Bavićemo se dokazivanjem suprotnog. Istina je da je Armija BiH oslobađala teritoriju naznačenih opština. Nije bio cilj ubiti Srbe, već pobediti srpsku vojsku - rekao je Crnalić.

Pročitajte još: Počelo suđenje generalu tzv. Armije BiH i 16 njenih pripadnika; Tužilac: Dokazaću zlodela Dudakovića

Dokazivaće i, kako tvrdi, da je veliki broj Srba stradao u borbama između Vojske RS i tzv. Armije BiH.

Odbrana smatra da kao dokaz treba izvesti i popis stanovništva po nacionalnoj strukturi, pojašnjavajući da su Srbi većina u Petrovcu, pa mu nije jasno kako, ako ih je Peti korpus pobio.

Osim Dudakovića za zločin protiv čovečnosti optuženi su još i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i

Said Mujić.

Prvi svedok tužilaštva biće saslušan 13. maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Čika Velja

22.04.2019. 22:47

Optuzba pita:"Koje je podrucje,mesto,selo ili grad tzv armija BiH oslobodila od srpske vojske a da su stanovnici ostali ili se cak i kasnije vratili barem polovicno"???Odgovor:"NIJEDNO"!!!Sarajevo,Tuzla,nije oslobodjena od srpske vojske,ali tamo Srba vise uopste nema,sto govori u prilog da etnicko ciscenje nigde nije imalo veze sa borbama!!!