PORODICE NE VERUJU SUDU BiH! Ne očekuje pravdu za ubistvo vojnika JNA u Velikom parku

O. Matavulj

utorak, 23. 04. 2019. u 07:15

ПОРОДИЦЕ НЕ ВЕРУЈУ СУДУ БиХ! Не очекује правду за убиство војника ЈНА у Великом парку

Nevena Šiljegović,foto Srna

Obeležena godišnjica ubistva osam vojnika JNA u Sarajevu 1992. Ne očekuju da će suđenje doneti pravdu a krivci biti osuđeni

PORODICE osam ubijenih rezervista JNA u Velikom parku u Sarajevu 1992. godine ne veruju da će biti doneta pravedna presuda u procesu, koji se pred Sudom BiH vodi protiv bivšeg komandanta Specijalne jedinice MUP RBiH Dragana Vikića i ostalih optuženih.

Pročitajte još:Počelo suđenje generalu tzv. Armije BiH i 16 njenih pripadnika; Tužilac: Dokazaću zlodela Dudakovića

Na godišnjicu ubistva, porodice i predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevu u ponedeljak su na mestu zločina položili vence i zapalili sveće. Milivoje Lalović, Đorđe Bjelica, Zoran Marković, Dragomir Đerić, Stevan Đokanović, Vlajko Golubović, Nedeljko Vujičić i Miladin Vukmanović zarobljeni su i ubijeni 22. aprila.

Nevenka Đokanović, supruga ubijenog i nestalog Stevana, poručila je da ne veruje Sudu BiH i ne očekuje da će suđenje doneti pravdu, a krivci ikada biti osuđeni.

Pročitajte još: Počelo suđenje za zločine nad Srbima u Višegradu i Goraždu

- Porodice imaju saznanja da je u tome učestvovao Vikić. Govori se da ih je ubio Herenda (Nedžad), ali niko ne traži njegovo izručenje iz Holandije. Bojim se da ne nađu nekoga ko je najmanje kriv da bude "žrtveno jagnje" - rekla je Đokanovićeva.

Ona kaže da su mnogi članovi porodica pomrli, a da nisu saznali potpunu sudbinu njihovih najmilijih.

- Dok se dođe do pravde mi ćemo svi pomreti, ali će ostati naša deca koja će, nadam se, saznati istinu - dodaje ona.

Podsetila je da su od osam ubijenih do sada pronađena tela samo dvojice vojnika i to na području Visokog.

- Sahranjen je samo Nedeljko Vujičić, a od Zorana Markovića pronađena je jedna ruka. Njegova supruga nije želela da sahrani samo ruku dok ne bude pronađeno celo telo - kaže Đokanovićeva.

Nevenka Đokanović,Foto SRNA

Jela Lalović, sestra ubijenog Vlajka Golubovića, ponovila je da je, prema informacijama sa kojima porodice raspolažu, Vikić direktno naredio ubistva, a da je to učinio Herenda.

- Videćemo da li će nešto biti od ovog suđenja, koje je u toku. Možda među optuženima ima i onih koji su podmetnuti kako bi se sakrili neki drugi koji su direktno odgovorni - sumnja Lalovićeva.

Prisetila se da je njen brata imao 22 godine kada je ubijen, i da do danas nema nikakvih podataka o njemu.

- Bio bi red da ih pronađemo i sahranimo, pripalimo sveće, da ne odamo po tuđim grobovima. Da nije članova porodica niko to možda više ne bi ni spominjao.

Nevena Šiljegović, predstavnica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo rekla je da su porodice ubijenih nezadovoljne kako se pred Sudom BiH vodi proces protiv optuženih.

- Sada 22. april obeležavamo i kao dan nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije. Nestanak i ubistvo rezervista JNA prvi je masovni nestanak Srba u Sarajevu. Mi ćemo nastojati da ovaj datum ne padne u zaborav - istakla je Šiljegovićeva.

OPTUŽNICA

U PREDMETU "Veliki park" pored Dragana Vikića, optuženi su još i bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH Jusuf Pušina, i pripadnici specijalne jedinice Nermin Uzunović i Mladen Čovčić. Prema optužnici, Uzunović i Čovčić se terete da su zajedno s drugim osobama učestvovali u ubistvu, a Vikić i Pušina da su znali za zarobljavanje, ali ništa nisu učinili kako bi sprečili ubistvo i kaznili počinioce.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije