Sud BiH za danas je zakazao nastavak suđenja komandantu Specijalne jedinice MUP-a tzv. RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA 1992. godine u Sarajevu.


U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.


Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić, prema optužnici, bili su informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.


U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbednosnih struktura zarobljenih vojnika JNA koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gde su ubijeni.


PROČITAJTE JOŠ: Delimustafić naredio ubistvo 42 vojnika JNA


Tela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za telima ostalih još traga.


Na suđenju održanom 21. marta bivši pripadnik rezervnog sastava specijalne policije Kenan Spahić rekao je da je čuo da su u Velikom parku ubijeni srpski vojnici, ali da ne zna ko ih je doveo i pobio.


Svedok je objasnio Sudu da se u aprilu 1992. godine prijavio u jedinicu Juke Prazine i da su u Domu policije, u kojem je bila i Specijalna policija pod komandom Dragana Vikića, bili do mesec dana, prenela je RTRS.


Spahić je naveo da su s njim u jedinici bili i optuženi Nermin Uzunović, kao i Senaid Čavčić, koji se ranije zvao Mladen Čovčić.


Spahić je rekao da ga je Prazina rasporedio u naselje Dobrinja i da je u obdanište, gde je prešao deo jedinice, dolazio samo po hranu, oružje i municiju. Tu je čuo da je zarobljeno par srpskih vojnika. Kasnije je saznao da su pobijeni u Velikom parku, dodajući da ne zna ko ih je doveo i pobio.