GENERAL Milomir Savčić, predsednik Boračke organizacije Republike Srpske i šef istražnog tima odbrane dr Radovana Karadžića, u izjavi za "Novosti" iz Haga, kaže da se prvi predsednik RS odlično drži posle izricanja presude, da je potpuno svestan njenog vremenskog, ali i svakog drugog aspekta.

Savčić, koji je, kako kaže, ceo dan bio sa dr Karadžićem, ističe da je zanimljivo da je dosta smirenije dočekao ovu kaznu na doživotnu robiju od prvostepene na četrdeset godina zatvora.

- Naravno da se ne može reći da je raspoložen, ali je evidentna njegova mentalna i fizička snaga da ni po koju cenu ne poklekne duhom - kaže Savčić. - Pred nama je ukazivanje na nepravdu, a sledi i traženje načina za pravni lek. Jer, sigurni smo da predmet ne može ovako da se završi.

Pročitajte još - KARADžIĆ POSLE PRESUDE PORUČIO: Srpski narod je pobedio, Hag mi ništa ne može; Ponosno čuvajmo Republiku Srpsku (VIDEO)

Kod dr Karadžića, napominje Savčić, nema ni tragova besa, jer je ovakvu presudu i očekivao, znajući sve okolnosti koje su na to uticale, i javno i tajno, i po ustaljenoj matrici protiv našeg naroda i njegovih nekadašnjih najviših predstavnika.

- Pokazao se i ovoga puta kao snažna ličnost, dostojan funkcije koju je obavljao. Tokom suđenja je prvenstveno branio naš narod i njegovu najveću tekovinu Republiku Srpsku, koju je svet overio i potvrdio za vek i vekova.

Inače, članovima delegacije u kojoj je bio i Savčić, posle posete Karadžiću stizale su poruke da su "četnička kopilad, da se čuvaju i da im je bolje da se ne vraćaju u BiH".