LUKA KARADŽIĆ O PRESUDI HAGA: Tešiće on nas, a ne mi njega...

J. MATIJEVIĆ

21. 03. 2019. u 08:00

Reporteri "Novosti" u domu Radovanovog brata u vreme čitanja odluke. Želim što pre da ga vidim. Nisu mu oprostili RS

ЛУКA КАРАЏИЋ О ПРЕСУДИ ХАГА: Тешиће он нас, а не ми њега...

Luka Karadžić Foto Nikola Skenderija

KADA me prvi put bude pozvao, šta da mu kažem? Ali znam ga. Tešiće nas. On će nas bodriti, a ne mi njega. Takav je bio uvek. Ko zna Radovana, zna da je humanista, dobar čovek. Mogu mu dati stotinu doživotnih, ali mi smo ponosni na njega. Sada samo želim što pre da ga vidim.

To su prve reči, koje je izgovorio Luka Karadžić, pošto mu je iz Haga stigao loš glas. U domu Radovanovog brata "Novosti" su pratile izricanje presude. Posle saznanja da su njegovom šest godina starijem bratu haške sudije potpuno zaključale vrata slobode, nastala je teška tišina. Duboki uzdasi. Oči pune suza, ali onih najtežih zaustavljenih u uglu očiju.

- Ovo je strašna, velika nepravda! - prekinu je Luka tajac u jednom trenutku.

Grmeo je:

- Svi njegovi prijatelji, kao i njegovi neprijatelji, dobro znaju da Radovan nikada nikog nije mrzeo, a kamoli da je imao genocidne namere. Sa srpskim narodom je stvorio Republiku Srpsku i to je njegov najveći "greh". To dušmani ne mogu da mu oproste.

Reč "doživotna" zaledila je Lukin pogled. Zakovala ga prema ekranu na kom je bio lik prvog predsednika Republike Srpske.

- Ni Radovan ni mi nismo se ovome nadali. Naprotiv, očekivali smo barem umanjenu kaznu u odnosu na prvostepenu, jer svaka presuda, osim oslobađajuće, za njega je doživotna. Pa on već ima 74 godine.

Dok je govorio, telefon je neprekidno zvonio, ali nije odgovarao. Samo bi pogledao broj i tiho kazao: "Pustite me da udahnem".

- Čuli smo se u utorak veče. Bio je raspoložen, optimista, ali mi je i rekao: "Kod njih je i glava i sablja, Veće je potpuno pod uticajem Teodora Merona" - priča Luka Karadžić. - I, zato, više ne verujem u pritiske Amerike na haške sudije, već verujem da je plaćeno da presuda bude ovakva, da od njega naprave zločinca. I on je toga potpuno svestan.

KAD ĐAVO SUDI

DOK nas je ispraćao, Luka je podvlačio crtu ispod mučne haške priče:

- Moj brat je osuđen na osnovu lažnih dokaza i lažnih svedoka, i raznih podmetačina Tužilaštva. Nisu uzeli u obzir nijedan dokaz niti činjenice koje su neoborive, a koje bi Radovanu išle u prilog. Ali, kad đavo sudi u đavoljem sudu, onda od pravde nema ni traga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

NACISTICKI SUD POD NACITICKIM UTICAJEM DONEO NACISTICKU PRESUDU

21.03.2019. 08:19

Dalje komentarisanje je suvisno.

Cveba

21.03.2019. 08:21

Kako starimo, sam zivot nam sve vise izgleda kao kazna, a onima koji ne mogu da brinu o sebi, iz nekih razloga,pa su na domskom ili stacionarnom smestaju, zivot je kao dozivotan zatvor. Iz tog ugla gledanja, niko nije izuzet od gubitka slatke slobode. Sloboda se moze sacuvati, svedocio je Nelson Mendela, i u takvim okolnostima. Duh čoveka i volja za zivotom se ne mogu okovati. Ni savest ako je imamo.

Sneki

21.03.2019. 08:37

Treba da se stide oni koji su ga jurili kao divlju zver, da li su ponosni na sebe što će čovek koji se borio za nas okončati u zatvoru

Vlada

21.03.2019. 09:14

Sve ce to Putin pozlatiti. Hrabro ste se drzali i zasluzujete pobedu na kraju, dali i nase vreme ili neko buduce - svejedno je.

srpski patriota

21.03.2019. 23:20

Radovan je ušao u legende.A svi srbi koji odobravaju Radovanovu političku presudu su opasniji od bilo kog Srpskog neprijatelja.Taj će biti peta kolona u pokušaju rušenja RS.

Mina

22.03.2019. 14:08

Svi Srbi koji jednu rijec ruznu kazu protiv ovog mucenika ,koji je potegao prevelik krst na ledjima ,nek se Boga boje i bozijeg suda ,koji je jaci od ovog haskog....Ugledajte se na Siptare ,Hrvate,Muslimane koji svoje vodje brane koji su zulum cinjeli za razliku od njega....Oni takve zovu izdajnike roda svoga i pucaju u njih....Sram vas bilo Srbi,Srpkinja sam,al se ponekad postidim od svojih...Na mnoga ljeta zivio velicino ljudska,zbog tebe sam ponosna sto pripadam ovom rodu!!!!