Bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs izjavio je da bi bio iznanađen kada bi Ratko Mladić imao uspeha sa svojom žalbom, nakon danas izrečene presude Radovanu Karadžiću.


"U svetlu osude za genocid 1995. kojom je Karadžiću izrečena doživotna kazna bio bih jako iznenađen kada bi Mladić imao bilo kakvog uspeha sa svojom žalbom", rekao je Najs.

Prema njegovim rečima, bilo bi jako čudno da drugo žalbeno veće donese radikalno drugačiju odluku u vezi sa Mladićem i to bi bilo veliko razočarenje za narod u BiH. "Uveren sam da će žalba Mladića biti poprilično neuspešna ili delimično ili u potpunosti", dodao je on.

Najs, koji je bio i zamenik tužioca na suđenju Slobodanu Miloševiću, na pitanje novinara da li Mladić može biti povezan sa odnosom Beograda i rata u Bosni, rekao je da je Miloševićev slučaj, i donekle slučaj Franka Simatovića, "jedan od problema sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju".

PROČITAJTE JOŠ: Džefri Najs uništavao dokaze o "žutoj kući"

"Ljudima koji sebe smatraju žrtvama treba nešto odgovoriti", rekao je Najs i dodao da međunarodna zajednica "izgleda nije vršila pritsak da se dođe do odgovora".

"Ne znamo zašto, ali znamo da postoje razlozi zašto međunarodna zajednica možda ne želi da se zna previše o konfliktu u BiH, pogotovo Srebrenici, zbog vlastite uključenosti, bilo da se radi o direktnom saučesništvu ili nedelovanju", izjavio je Najs.


On je dodao da to omogućava Srbiji da ima koristi od ovoga i da "jednostavno postoji mišljenje o njihovoj neuključenosti", ali i da "to nikada nije pravilno tretirano".