Brnabić: Saradnja država ključ za rešavanje pitanja nestalih

Tanjug

četvrtak, 07. 03. 2019. u 14:37

Брнабић: Сарадња држава кључ за решавање питања несталих

Ana Brnabić, Foto: Tanjug

Predsednica Vlade istakla je u razgovoru sa predsednicom Međunarodne komisije za nestala lica da je ključ rešavanja pitanja nestalih na prostorima bivše Jugoslavije saradnja među državama
BEOGRAD - Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je u razgovoru sa predsednicom Međunarodne komisije za nestala lica Katrin Bomberger da je ključ rešavanja pitanja nestalih na prostorima bivše Jugoslavije saradnja među državama i domaćim institucijama.

Brnabić je navela da je nerasvetljena sudbina više od 10.000 nestalih lica u regionu jedna od najtežih posledica sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, i da je rasvetljavanje ubistava obaveza svih država prema žrtvama i njihovim porodicama bez obzira na nacionalnost.

Premijerka je naglasila da je država spremna da pruži veću podršku Komisiji za nestala lica i drugim institucijama, kako bi se povećali kapaciteti i poboljšali uslovi rada, saopštila je vladina Kancelarija za sadanju sa medijima.

PROČITAJTE JOŠ - Komisija za nestala lica: Identifikovano devet srpskih žrtava rata u Hrvatskoj

Istovremeno, Srbija će, prema njenim rečima, insistirati i na otvaranju svojih arhiva, arhiva drugih strana u procesu, kao i svih arhiva u posedu međunarodnih organizacija koje su bile prisutne u vreme sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Predsednica vlade je istakla da je najveći izazov u rešavanju problematike nestalih lica 4.000 ekshumiranih neidentifikovanih posmrtnih ostataka u mrtvačnicama regionu (od toga oko 3.000 u Bosni i Hercegovini, 930 u Hrvatskoj i 300 u Prištini), za koje i dalje nije završen proces identifikacije.

U tom smislu, ukazala je da je to pitanje jedno od najkomleksnijih otvorenih pitanja u bilateralnim odnosima sa Hrvatskom na čijem rešavanju će Srbija insistirati.

Takođe je istakla, da je za problem rešavanja sudbine nestalih lica sa prostora Kosova i Metohije veoma važno da Priština dostavi informacije i dokumentaciju iz svojih arhiva, posebno ona koja ukazuju na postojanje pojedinačnih ili masovnih grobnica sa posmrtnim ostacima lica srpske i nealbanske nacionalnosti.

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović, koji je prisustvovao sastanku, istakao je da nadležni organi Srbije krajnje odgovorno pristupaju svakoj informaciji o mogućim grobnicama i da u Komisiji ne postoji ni jedan zahtev drugih strana za koji nije izvršena provera.

On je naveo da Komisija radi u punoj saranji sa nadležnim državnim organima i sarađuje sa svim relevantnim međunarodnim organizacijama koje se bave ovim pitanjem, među kojima je i Međunarodna komisija za nestala lica, Međunarodni komitet Crvenog krsta i UNDP. Zaključio je da je, imajući u vidu karakter sukoba, za dalji napredak u procesu od izuzetnog značaja regionalna saradnja.

Bomberger je ocenila da postoje određeni pomaci u potrazi za nestalima tokom ratova devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije, ali da je neophodna veća spremnost zemalja regiona da se suoče sa posledicama sukoba i sa zločinima koji su počinjeni na njihovim teritorijama. Ona je pohvalila rad vladine Komisije za nestala lica, koji je okarakterisala kao odgovoran i transparentan i ponudila pomoć u analizi i unapređenju forenzičkog procesa.

Navela je da su od izuzetnog značaja i pokrenute inicijative za saradnju zemalja regiona, kao što je Berlinski proces, kroz koje takođe treba insistirati na rešavanju ovog pitanja. Sagovornici su se saglasili da je zatvaranje tog poglavlja od izuzetnog značaja za budućnost i prosperitet čitavog regiona, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije