Mladića puštaju 24. marta iz Haga?

S. J. MATIĆ

21. 02. 2019. u 08:03

Odbrana generala nada se da će sudsko veće u Hagu odobriti zahtev o privremenom puštanju. Moguće je da u Srbiji bude krajem marta

Младића пуштају 24. марта из Хага?

Ana Mladić preminula je 24. marta 1994. godine Foto P. Milošević

GENERAL Ratko Mladić mogao bi da dođe u Srbiju na privremenu slobodu krajem marta! On je zatražio od suda u Hagu da mu dozvole da na 25 godina od ubistva poseti grob svoje ćerke Ane u Beogradu, a godišnjica je 24. marta.

Generalova odbrana podnela je nedavno zahtev da se Mladić pusti na sedam dana, kako bi obišao grobove ćerke, majke Stane, brata Milivoja i nekoliko bliskih rođaka. Uz zahtev su priložili i garancije vlada Srbije i Republike Srpske da će nakon toga biti vraćen u pritvor u Sheveningenu.

Međutim, pitanje je i da li će sudsko veće za mesec dana uspeti da donese odluku, jer je tužilaštvo čekalo poslednji dan svog roka da dostavi odgovor na zahtev odbrane. Prema proceduri, sad branioci treba da odgovore, a onda ponovo tužilaštvo da se izjasni o njihovom odgovoru. Tek posle toga sudsko veće razmatra zahtev.

Pročitajte još - Mladić želi na ćerkin grob

Mladićev branilac Branko Lukić kaže nam da se nadaju da će sudsko veće izaći u susret njihovom zahtevu i na nekoliko dana pustiti generala na privremenu slobodu:

- Postoje humanitarni razlozi, koji sasvim opravdavaju naš zahtev. Mladić je star čovek, narušenog zdravlja i sasvim je na mestu dozvoliti mu da obiđe te grobove. Takođe, nema šanse da pobegne, jer bi bio neprestano nadgledan, a i ozbiljno je bolestan i ne može da se ne leči. Takođe, Srbija je do sada svakoga sa privremene slobode vraćala u Hag. Zaista očekujemo da će ovo veće imati razumevanja za razliku od onog prvostepenog, nerazumnog.

Generalov sin Darko Mladić ove nedelje je u poseti ocu u holandskom pritvoru i kaže nam da se nada da će ga pustiti na privremenu slobodu, jer su i drugim optuženim davali to pravo u sličnim situacijama:

- Ako sud to odobri, mislim da se zbog bezbednosti neće znati ni kad bi došao, niti kad bi obilazio te grobove. On teško govori. Iako u izveštaju pritvorskih lekara stoji da mu je stanje stabilno i nepromenjeno, on kaže da se oseća sve lošije, ali nije doktor da zna šta mu je. Bio sam mu u poseti i izašao sam sat i po ranije nego što mi je dozvoljeno, jer se zamorio i nije više bio sposoban da razgovaramo. Morao je da legne.

MUKE SA LEČENJEM

ODBRANA već tri godine vodi bitku sa haškim službama ukazujući da Ratko Mladić nema adekvatno lečenje u pritvoru. Sumnjiče lekare da neće da mu urade sve neophodne analize i snimke s obzirom na to da je imao nekoliko moždanih udara, da mu srce nije u drobrom stanju i da mu visok pritisak stvara ozbiljne probleme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Mira

21.02.2019. 08:20

TREBAJU MU ODOBRITI, ON NIJE ZLIKOVAC VEĆ ČASTAN VOJNIK KOJI JE BRANIO SVOJ NAROD I SVOJU ZEMLJU OD AGRESORA