SLUČAJ DOBROVOLjAČKA: Tužilaštvo pokreće novu istragu protiv Ganića i drugih

Tanjug

21. 11. 2018. u 17:24

СЛУЧАЈ ДОБРОВОЉАЧКА: Тужилаштво покреће нову истрагу против Ганића и других
Tužilaštvo BiH naložilo je ponovno otvaranje istrage u predmetu "Dobrovoljačka", javila je RTRS
Tužilaštvo BiH naložilo je ponovno otvaranje istrage u predmetu "Dobrovoljačka", javila je RTRS.

To podrazumeva otvaranje nove istrage protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Jusufa Pušine i Emira Švrakića, javila je RTRS, pozivajući se na Srnu.

Tužilaštvo BiH u sredu je saopštilo da je donelo naredbu o ponovnom otvaranje istrage protiv pet osoba u predmetu "Dobrovoljačka", ali nisu navedena njihova imena.

Obnavljanje istrage naloženo je, kako se navodi, zbog postojanja osnova sumnje da je reč o ratnom zločinu, s obzirom na to da je na žrtve otvarana vatra nakon što su onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu.

Pročitajte još - PRAVDA NA ČEKANjU: Obeležena godišnjica stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj

Tokom istrage je utvrđeno da je deo zarobljenih vojnika iz kolone JNA, koja se kretala sarajevskom Dobrovoljačkom ulicom, odveden u prostorije FIS-a, Centralnog zatvora i štaba Teritorijalne odbrane, gde su zlostavljani i maltretirani.

U saopštenju se navodi da Tužilaštvo BiH odluku donelo u utorak postupajući po svim žalbama u tom predmetu.

Ovom odlukom van snage je stavljena naredba o obustavljanju istrage Tužilaštva BiH od 17. januara 2012. godine u odnosu na pet lica i naređeno ponovno otvaranje istrage, dok su žalbe u odnosu na devet lica odbijene kao neosnovane, a jedna je odbačena.

"Ovom odlukom je u potpunosti postupljeno po svim izjavljenim žalbama, te je u potpunosti izvršena odluka Ustavnog suda BiH", dodaje se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Ustavni sud BiH na sednici 17. januara prihvatio apelacije Bogdane Tomovic, majke Zdravka Tomovića, i Gordane Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, koji su kao pripadnici JNA ubijeni 2. maja 1992. godine u Sarajevu, i naložio Tužilaštvu BiH da bez daljih odgađanja preduzmu mere s ciljem odlučivanja o pritužbama protiv naredbe o obustavi istrage od 17. januara 2012. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Braco

21.11.2018. 18:09

IPAK IMA BOGA. SAMO DA SE OVO NE PRETVORI U JOS JEDNU OD LAKRDIJA SUDSKOG VIJECA BIH.

Zigi

21.11.2018. 18:44

Ima Ratka Mladica na sve strane! Srbi su imali jednog a ex bratija muslimani na desetak!