Žalbeni postupak u predmetu Radovana Karadžića trebalo bi da bude okončan do kraja godine, a u predmetu Ratka Mladića do kraja 2020, najavili su danas glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MIKT) Serž Bramerc i predsednik suda Teodor Meron pred Savetom bezbednosti UN.


"Posle izricanja drugostepene presude u predmetu Šešelj, preostala su samo tri predmeta. Predviđeno je da žalbeni postupak u predmetu Karadžić bude okončan do kraja 2018. godine, dok se za suđenje u predmetu Stanišić i Simatović i žalbeni postupak u predmetu Mladić očekuje da budu okončani do kraja 2020. Tada bi preostao samo eventualni žalbeni postupak u predmetu Stanišić i Simatović", rekao je Bramerc.


Govoreći o traganju za nestalim osobama u bivšoj Jugoslaviji, Bramerc je napomenuo da su mnogi akteri preuzeli inicijativu da pokrenu to pitanje s Tužilaštvom i da zatraže njegovu pomoć.


"Hitno su potrebni napori kako bi se ojačalo traganje za nestalim osobama. Deset hiljada porodica sa svih strana, još ne zna sudbinu svojih voljenih", istakao je Bramerc.


Pročitajte još: Mladić osuđen na doživotnu kaznu (FOTO+VIDEO)


Naglasio je da Međunarodni komitet Crvenog krsta pokreće petogodišnju strategiju za podršku traganju za nestalim osobama, kao i da je Tužilaštvo opredeljeno za pružanje svake moguće pomoći.


On je, međutim, rekao da su "vlasti dale mnogo obećanja za podršku tom radu koja ostaju samo na papiru" i poručio da je "politička volja potrebna kako bi se stvorili uslovi da svedoci pristupe s informacijama".


"Potraga za nestalim osobama predstavlja humanitarni imperativ. Vreme je da političke vlasti preuzmu odgovornost za svoja obećanja i da pokažu hrabrost i ostave po strani sve druge faktore", poručio je Bramerc, navodi se u saopštenju MIKT.


O aktivnostima Mehanizma govorio je i predsednik Mehanizma Teodor Meron, koji je podsetio da je žalbeni pretres u predmetu Šešelj održan 13. decembra 2017, a drugostepena presuda 11. aprila ove godine.


Pročitajte još: Sudije i lekar Ratka Mladića bez kontrole


Naveo je da je žalbeni pretres u predmetu Karadžić održan 23. i 24. aprila, a da je cilj da se postupak u predmetu okonča do decembra obe godine, znatno ranije nego što je prethodno planirano.


Ocenio je da postoji dobar napredak u drugim aktuelnim predmetima kao što su ponovno suđenje u slučaju Stanišić i Simatović, i dodao da su najave žalbi podnete u predmetu Mladić.


Meron, koji je danas podneo redovni šestomesečni izveštaj Savetu bezbednosti UN o radu tog suda, istakao je da je Mehanizam postao samostalan prvi put posle zatvaranja Tribunala za bivšu Jugoslaviju, a nakon što je preuzeo punu odgovornost za rezidualne funkcije MKSJ i MKSR.


Pročitajte još: Odbrana Radovana Karadžića traži novo suđenje


On je ukazao da se Mehanizam suočava s neočekivanim izazovima bez presedana u vezi s ograničenjima resursa od početka godine.


Mehanizam je pomogao nedavno osnivanje Informativnog centra o MKSJ u Sarajevu i namerava da podrži slične inicijative u budućnosti, rekao je Meron.


Na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija danas je predstavljen redovni Izveštaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MIKT), koji je nasledio Haški tribunal.