PREDSEDNIK Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović rekao je da je ta organizacija u dva navrata podnela zahteve vlastima Tuzle za postavljanje spomen-ploče nastradalim vojnicima JNA 15. maja 1992. godine, ali da su ih vlasti tog grada odbile.

- Nisu tačne tvrdnje gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića da nikada nije stigao zahtev za postavljanje spomen-ploče u tom gradu, jer je Republička organizacija gradskim vlastima Tuzle prvi put takav zahtev uputila 2007. godine, a ponovni je upućen pre sedam godina - rekao je Mitrović.

PROČITAJTE JOŠ - Na raskršću "dve istine"

On je naveo da je Republička organizacija u oba zahteva tražila odobrenje gradskih vlasti Tuzle za postavljanje prigodne spomen-ploče nastradalim vojnicima JNA na Brčanskoj Malti u Tuzli, ali da su ubrzo dobili odgovor kojim se takav zahtev odbija.

- Dobili smo odgovor vlasti Tuzle kojim se odobrenje našeg zahteva uslovljava pribavljanjem obimne dokumentacije - urbanističke saglasnosti, kopije katastarskog plana, izvoda iz posedovnog lista, urbanističko-tehničkih uslova, zahteva za odobrenje građenja, primerka glavnog projekta - ali je te uslove nemoguće ispuniti - istakao je Mitrović.

Nedeljko Mitrović,foto RTRS

On je rekao da vlasti FBiH, diskriminišući srpske žrtve rata, na administrativan način žele da spreče postavljanje spomen-ploče ubijenim Srbima u tom entitetu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je da vlasti Tuzle opstruišu zahteve iz Srpske da sećanje na ovaj događaj bude obelažavano u Tuzli, na mestu stradanja pripadnika JNA.

- Na naše zahteve, kao što je slučaj i sa "Dobrovoljačkom", da bude postavljena spomen-ploča gde bismo mogli da obeležavamo stradanja - vlasti Tuzle ćute - istakao je Savanović.


IMAMOVIĆ: NIJE STIGAO ZAHTEV

GRADONAČELNIK Tuzle Jasmin Imamović rekao je da nadležnim vlastima Tuzle nikada nije stigao zahtev za postavljanje spomen-ploče na Brčanskoj Malti.

- Ako bi se takav zahtev pojavio, bio bi razmatran u skladu s procedurom koja se odnosi na bilo koje spomenike i u skladu sa urbanističkom regulativom, o kojoj odlučuje Gradsko veće Tuzle - rekao je Imamović.