Bošnjaci i deklaracijom brane Dudakovića!

S. MIŠLjENOVIĆ

08. 05. 2018. u 10:38

Бошњаци и декларацијом бране Дудаковића!

Foto Skupština Kantona Sarajevo

Oštre reakcije predstavnika institucija iz Srpske na poteze Skupštine Kantona Sarajevo. Poslanici osuđuju hapšenje Dudakovića. Nastoje da Srbe proglase agresorima, bez obzira na činjenično stanje

POVODOM deklaracije koju su poslanici Skupštine Kantona Sarajevo juče usvojili, a kojom osuđuju hapšenje ratnog komandanta Petog korpusa tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića i njegovih boraca, predstavnici institucija i političari iz Srpske kažu da je to samo dokaz da Bošnjaci po svaku cenu brane sve one koji su počinili najgnusnije i najmonstruoznije zločine nad Srbima!

Član Predsedništva SNSD Staša Košarac smatra da su odluke i zaključci koje donosi politička elita i institucije na kantonalnom i entitetskom nivou u Federaciji BiH ispod svakog nivoa i da ne doprinose razvoju dobrih odnosa u BiH.


PROČITAJTE JOŠ:
Milorad Kojić: Dudakovića čeka robija do 45 godina!

Košarac kaže da je u BiH bio građanski rat koji je počeo na temeljima ideologije Alije Izetbegovića s ciljem stvaranja islamske države na Balkanu.

- Jedino što je preostalo srpskom narodu u BiH bilo je da se bore za svoju slobodu. Institucije Srpske su to učinile na najbolji način s ciljem da se onemogući razvoj takve političke i svake druge tendencije da se na prostorima BiH stvara islamska zemlja - kaže Košarac.

On je dodao da je vidljivo da u odbrani onih koji su činili zločin nad Srbima prednjači SDA.

Prema njegovim rečima, ovo nije prvi slučaj da SDA u institucijama ili na kantonalnom ili entitetskom nivou u FBiH brani one koji su očigledno komandovali zločinima nad Srbima u BiH ili ih nisu sprečili.

- Slučaj Atifa Dudakovića nije jedini. Zaključcima kakvi se donose u Kantonu Sarajevo šalje se loša poruka, jer BiH nije samo bošnjačka i nije samo vlasništvo Bošnjaka. Ovim porukama se i dalje vodi politika zagovaranja onih fundamentalnih interesa da samo Bošnjaci govore u ime BiH - smatra Košarac.

S druge strane, dodao je Košarac, vidljivo je da pravosudne institucije BiH koje imaju neustavan karakter nisu u funkciji pravde nego, pre svega, interesa bošnjačkih struktura koje očigledno imaju inkorporiran svoj kadar u Sudu i Tužilaštvu BiH, koji donose sramne odluke.

Staša Košarac / Foto "Nezavisne"

- Nama preostaje da i dalje imamo univerzalan pristup u smislu da su sva tri naroda jednako stradala, da među predstavnicima sva tri naroda mogu postojati ljudi koji su osumnjičeni za ratni zločin. Ovo što radi bošnjačka politička elita i institucije na svim nivoima u FBiH je ispod svakog nivoa i ne doprinosi razvoju dobrih odnosa u BiH - poručio je Košarac.

Predsednik Predsedništva Boračke organizacije RS Duško Miletić izjavio je da deklaracija Skupštine Kantona Sarajevo kojom se osuđuje hapšenje Atifa Dudakovića i njegovih saboraca predstavlja nastavak politike negiranja srpskih žrtava.

- Ovom deklaracijom je rečeno da su i ubistva Srba i "lov" na njih dozvoljeni, da je u državnoj zajednici koja se zove BiH dozvoljen zločin nad Srbima i da se negira svako ko pokuša činjenicama da dokaže da su pripadnici takozvane Armije BiH i HVO počinili velike zločine - rekao je Miletić.

On je naglasio da se i na taj način Srbi nastoje proglasiti agresorima, bez obzira na činjenično stanje.


PROČITAJTE JOŠ:
Dudaković hospitalizovan u sarajevskom Kliničkom centru

- To je tako od završetka rata, a tako će, pored ovakvog Suda i Tužilaštva BiH, verovatno biti i u narednim godinama. O radu tih institucija smo i ranije zauzimali stavove, a njihov način rada se ne menja - unapred se zna ko su, prema njihovom mišljenju zločinci, to su uvek Srbi, a žrtve su pripadnici bošnjačkog i hrvatskog naroda. To je nedopustivo - istakao je Miletić.


AGRESORI I ŽRTVE

POSLANICI Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su deklaraciju kojom osuđuju hapšenje ratnog komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića i njegovih saboraca u kojoj se, između ostalog, navodi da "hapšenje ne predstavlja ništa do pukog nastavka antibosanske politike i pokušaja izjednačavanja agresora i žrtve".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

hvala nasoj inovernoj braci

08.05.2018. 12:50

Zahvaljujuci aboliciji Dudakovicevih zlocina i Erdoanovom seirenju, Srbi su jedinstveniji nego ikada.

Nervin Mujazinovic

09.05.2018. 00:33

Treba sprovesti detaljnu istragu eventualnih zlocina generala Dudakovica, patek tada izjasnjavati se o eventualnoj krivici. Ako se uzme u obzir tzv.komandnaodgovornost, velika je vjerojatnost o postojanjunju krivice generala Dudakovica.Budimo realni i posteni, ako je na drugoj strani toliki broj oficira osudjen po tzv.komandnoj odgovornosti, sto je sa nasima. Nisu nasi valjda bili "male mace"?

Braco

09.05.2018. 21:38

@Nervin Mujazinovic - @NervinHvala Bogu dragom da se pojavi neko realan iz Bosanskog naroda Muslimanske vjeroispovjesti kao ovan Nervin.Rat je bio I bilo je zvjerstava na sve tri strane. Problem je samo sto jedna strana to konstantno negira iako ose zna da je na njenoj strain ratovala divizija pravih Mudzahedina.Prema tome izvesti pred sud pravde sve I jednog koji je cinio zvjerstva ili naredjivao pa ako se dokaze krivica ima sud pa neka odreze kaznu po mjeri.

Spiridon S.

09.05.2018. 07:36

Sukob i rat u BiH sa strane muslimana je kao lose iscenirana kafanska tuca..Kakvi agresor i bakraci..Kako Neko moze biti "agresor"na BiH kada je svoj na svome..U nedostatku "istorije",drzavotvornosti i mnogih nedostataka kao nacije pribjegavase davanju sebi nekog extra prava u odnosu na komsije..Otuda ta "bezgresnost" odnosno pravo na cinjenje zlocina..i opravdavanje istog..Nikada se necemo sloziti i saglasiti i to je steta za zajednicku kucu u kojoj zivimo..BiH.

Mithad Alagic

10.05.2018. 07:05

BiH nazalost, nikada nece biti jedinstvena drzava. Ne samo nejedinstvo po nacionalnoj strani, vec nejedinstvo u samoj bosnjackoj strani. Jer, Muslimani iz Hercegovine ne prihvacaju svoju pripadnost Bosnjackoj naciji. Zato, sva tri naroda trebaju dogovoriti o buducnosti ovih prostora ravnopravno, a svako drugo rjesenje nece biti pravedno.