POVODOM deklaracije koju su poslanici Skupštine Kantona Sarajevo juče usvojili, a kojom osuđuju hapšenje ratnog komandanta Petog korpusa tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića i njegovih boraca, predstavnici institucija i političari iz Srpske kažu da je to samo dokaz da Bošnjaci po svaku cenu brane sve one koji su počinili najgnusnije i najmonstruoznije zločine nad Srbima!

Član Predsedništva SNSD Staša Košarac smatra da su odluke i zaključci koje donosi politička elita i institucije na kantonalnom i entitetskom nivou u Federaciji BiH ispod svakog nivoa i da ne doprinose razvoju dobrih odnosa u BiH.


PROČITAJTE JOŠ:
Milorad Kojić: Dudakovića čeka robija do 45 godina!

Košarac kaže da je u BiH bio građanski rat koji je počeo na temeljima ideologije Alije Izetbegovića s ciljem stvaranja islamske države na Balkanu.

- Jedino što je preostalo srpskom narodu u BiH bilo je da se bore za svoju slobodu. Institucije Srpske su to učinile na najbolji način s ciljem da se onemogući razvoj takve političke i svake druge tendencije da se na prostorima BiH stvara islamska zemlja - kaže Košarac.

On je dodao da je vidljivo da u odbrani onih koji su činili zločin nad Srbima prednjači SDA.

Prema njegovim rečima, ovo nije prvi slučaj da SDA u institucijama ili na kantonalnom ili entitetskom nivou u FBiH brani one koji su očigledno komandovali zločinima nad Srbima u BiH ili ih nisu sprečili.

- Slučaj Atifa Dudakovića nije jedini. Zaključcima kakvi se donose u Kantonu Sarajevo šalje se loša poruka, jer BiH nije samo bošnjačka i nije samo vlasništvo Bošnjaka. Ovim porukama se i dalje vodi politika zagovaranja onih fundamentalnih interesa da samo Bošnjaci govore u ime BiH - smatra Košarac.

S druge strane, dodao je Košarac, vidljivo je da pravosudne institucije BiH koje imaju neustavan karakter nisu u funkciji pravde nego, pre svega, interesa bošnjačkih struktura koje očigledno imaju inkorporiran svoj kadar u Sudu i Tužilaštvu BiH, koji donose sramne odluke.

Staša Košarac / Foto "Nezavisne"

- Nama preostaje da i dalje imamo univerzalan pristup u smislu da su sva tri naroda jednako stradala, da među predstavnicima sva tri naroda mogu postojati ljudi koji su osumnjičeni za ratni zločin. Ovo što radi bošnjačka politička elita i institucije na svim nivoima u FBiH je ispod svakog nivoa i ne doprinosi razvoju dobrih odnosa u BiH - poručio je Košarac.

Predsednik Predsedništva Boračke organizacije RS Duško Miletić izjavio je da deklaracija Skupštine Kantona Sarajevo kojom se osuđuje hapšenje Atifa Dudakovića i njegovih saboraca predstavlja nastavak politike negiranja srpskih žrtava.

- Ovom deklaracijom je rečeno da su i ubistva Srba i "lov" na njih dozvoljeni, da je u državnoj zajednici koja se zove BiH dozvoljen zločin nad Srbima i da se negira svako ko pokuša činjenicama da dokaže da su pripadnici takozvane Armije BiH i HVO počinili velike zločine - rekao je Miletić.

On je naglasio da se i na taj način Srbi nastoje proglasiti agresorima, bez obzira na činjenično stanje.


PROČITAJTE JOŠ:
Dudaković hospitalizovan u sarajevskom Kliničkom centru

- To je tako od završetka rata, a tako će, pored ovakvog Suda i Tužilaštva BiH, verovatno biti i u narednim godinama. O radu tih institucija smo i ranije zauzimali stavove, a njihov način rada se ne menja - unapred se zna ko su, prema njihovom mišljenju zločinci, to su uvek Srbi, a žrtve su pripadnici bošnjačkog i hrvatskog naroda. To je nedopustivo - istakao je Miletić.


AGRESORI I ŽRTVE

POSLANICI Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su deklaraciju kojom osuđuju hapšenje ratnog komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića i njegovih saboraca u kojoj se, između ostalog, navodi da "hapšenje ne predstavlja ništa do pukog nastavka antibosanske politike i pokušaja izjednačavanja agresora i žrtve".