BORIĆU se dok sam živ, da se ukinu ove nametnute laži i otkrije prava istina o borbi Srba. Ovo je bilo samo prvo poluvreme!

To je, ekskluzivno za "Novosti", odmah posle prvostepene presude kojom je danas osuđen na doživotnu robiju, poručio general Ratko Mladić, preko svog sina Darka.

Sudsko veće Haškog tribunala bivšeg komandanta vojske Republike Srpske proglasilo je krivim za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

- Moj otac je poručio da je sve laž, da Hag nije sud, već NATO komisija i da ovo nije pravda. Sve je isključivo pokušaj da se kriminalizuje srpski narod koji se štitio od agresije - kazao nam je danas Mladićev sin Darko.

- Bili smo desetak minuta zajedno posle presude. Bio je ljut, iako je očekivao sve ovo. Tešio je moju majku Bosu, govorio joj da ne brine, jer joj je bilo teško - priča nam Darko.

On kaže da im je sada prioritet da se generalu spase život i obezbedi lečenje u Srbiji.


- Ovo telo koje se naziva Tribunalom za zločine u bivšoj Jugoslaviji, nije uspelo u misiji, jer je zanemarilo brojne srpske žrtve. Danas smo svedočili kako je pravda zamenjena ratnom propagandom. Činjenice su zanemarene. Presuda je u suprotnosti sa njima. Cilj joj je širenje propagande i onemogućavanje budućeg mirnog života u regionu - zaključio je mlađi Mladić.
foto Z.Jovanović

*****************

ALEKSANDAR SIMIĆ (22) NAPADNUT JER JE RAŠIRIO SRPSKU ZASTAVU ISPRED SUDA

PUKAO MI JE FILM, NIJE NAŠ NAROD KRIV ZA SVE

U HAG sam danas otišao u nadi da ću ući u sudnicu da uživo vidim i možda čak upoznam generala, kome se oduvek divim. Nisu mi dali da uđem, pa sam ostao ispred da čekam presudu. Nije mi bila namera da ikoga provociram, ali kada sam video transparente sa porukama da je Mladić ratni zločinac i odgovoran za genocid, "pukao mi je film". Imao sam potrebu da pokažem da postoji i druga strana, da su oba naroda imala žrtve i da Srbi ne mogu biti jedini krivci.


Ovo je za "Novosti" danas rekao Aleksandar Simić (na slici u braon jakni), Holanđanin poreklom iz Srbije, koji je, čekajući presudu, ispred Haškog tribunala raširio srpsku zastavu i izazvao gnev brojnih prisutnih članova udruženja iz BiH. Bakira Hasečić, predsednica Udruženja "Žena - žrtva rata", pokušala je da mu otme zastavu, ali je on nipošto nije puštao. Situaciju je smirio policajac, koji je Aleksandra zamolio da se skloni, iz straha za njegovu bezbednost i mogući linč, jer je bio jedini koji je došao da podrži Mladića.

Kako nam je rekao, Aleksandar živi u Roterdamu, gde studira marketing i komunikacije.

- O Mladiću sam mnogo slušao od brojne familije koja je iz Bosne izbegla u Loznicu. Da nije bilo generala, danas ne bi bilo ni njih. Zato je ova presuda crni dan za Srbe.(B. Ca.)