ZAGREB - Branimiru Glavašu, osnivaču desničarskog Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDŠB) i zastupniku u Hrvatskom saboru predloženo je ukidanje imuniteta zbog nastavka krivičnog postupka za ratni zločin počinjen nad osiječkim Srbima tokom proteklog rata.

Parlamentarni odbor za mandatno imunitetska pitanja je doneo odluku o ukidanju imuniteta Glavašu, a na zahtev Županijskog državnog tužilaštva u Zagrebu.

Ovu odluku treba da potvrdi Sabor.

Protiv Glavaša je u toku obnavljanje krivičnog postupka nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvostepenu presudu za krivično delo za koje se tereti.

Glavašu se sudi u slučajevima ratnih zločina "Garaža" i "Selotejp".

Predlog za ukidanje imuniteta Glavašu prihvaćen je jednoglasno i bez rasprave.

Prvu pravosnažnu resudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, na osnovu koje je odlužio zatvorsku kaznu u Mostaru, odakle je pušten na privremenu slobodu, Ustavni sud Hrvatske ukinuo je početkom 2015.

Nakon što je u junu prošle godine ponovo razmatrao žalbe na prvostepenu presudu, u kojima je odbrana tražila ukidanje presude, a tužilaštvo strože kazne, Vrhovni sud je 28. juna 2016. godine ukinuo prvostepenu presudu i zatražio obnovu postupka za ratne zločine počinjene nad osiječkim Srbima.