SRAMOTNA ODLUKA SUDA: Haradinaj slobodan čovek!

Novosti Online

četvrtak, 27. 04. 2017. u 09:11

СРАМОТНА ОДЛУКА СУДА: Харадинај слободан човек!

Foto Tanjug/AP (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Sudsko veće apelacionog suda u Kolmaru dalo je negativno mišljenje povodom zahteva Srbije za ekstradiciju Ramuša Haradinaja i ukinulo sudski nadzor nad njim
Sudsko veće apelacionog suda u Kolmaru dalo je negativno mišljenje povodom zahteva Srbije za ekstradiciju Ramuša Haradinaja i ukinulo sudski nadzor nad njim.

Ova ustanova, međutim, nije saopštilo obrazloženje svoje odluke zbog čega nije saglasan sa izručenjem Haradinaja, odnosno koji uslovi iz Evropske konvencije o ekstradiciji nisu ispunjeni.

Kako "Novosti" saznaju, Tužilaštvo ima rok od pet dana da uloži žalbu na odluku suda.

Francuski sud, koji je odbio zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, pozvao se u obrazloženju na formalne, odnosno proceduralne razloge u donošenju takve odluke.

To proističe iz teksta Odluke, koju je taj sud dostavio Tanjugu.

Sud, doduše, u obrazloženju odluke konstatuje da zahtev Srbije nije politički, ali navodi da nisu ispunjeni svi formalni uslovi da bi bio prihvaćen.

U odluci se, tako, navodi da "ma kakav da je cilj ka kojem se teži ili kontekst zlodela zbog kojih se traži izručenje, događaji zbog kojih se ( Haradinaj) traži, s obizrom na njihovu težinu, ne mogu da budu posmatrani kao da imaju politički kakrakter".

"Ne može se smatrati da je cilj zahteva Srbije politički, s obzirom na to da je ispunila uslove u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina, što je konstatovano i u izveštaju Evropske komisije", naveo je pored ostalog sud u Kolmaru koji je odbio zahtev Srbije za izručenje Haradinaja.

Međutim, konstatovano je i da bi Haradinajevo izručenje Srbiji moglo da uzrokuje "izuzetno ozbiljne posledice po njegovu ličnost, pre svega zbog njegove uloge u oružanom sukobu i u političkom životu Kosova, kao i zbog njegovog državljanstva Kosova - države koju Srbija ne priznaje".

Sud je takođe napomenuo da današnja odluka nije konačna i da se ne može u celosti objaviti, s obzirom na to da francuski javni tužilac ima rok od pet dana da se žali Vrhovnom kasacionom sudu.

U odluci suda, najpre se konstatuje da su ispunjeni pravni uslovi za izručenje iz prvobitnog zahteva Srbije, koji je dostavljen sudu 6. januara, ali da je sud proglasio neprihvatljivom pisanu notu koju je Srbija sudu dostavila 1. marta:

"Srbija je putem svoje ambasade prosledila notu datiranu na 1. mart 2017, koja je primljena 10. marta 2017 - pre nego što je Istražno veće, odlukom od 2. marta, naložilo dostavljanje dodatnih podataka - nova dokumenta u okviru zahteva za izručenje Haradinaja".

Dalje se navodi da "nota u čijem su prilogu dokumenta izvučena iz stranog postupka, a koja je spontano upućena u ime države da bi bila prosleđena Istražnom veću, predstavlja podnesak i mora biti proglašena neprihvatljivom, s obzirom na to da država koja je uputila zahtev za izručenje nije ispoštovala proceduru", navodi se u odluci Francuskog suda.

Za francuski sud je takođe neprihvatljiva dopuna zahteva za izručenje, koja je sudu dostavljen nakon odluke o proširenju istrage tužilaštva za ratne zločine 5. januara 2017. godine, jer, kako je navedeno, ne ispunjava formalne uslove propisane krivičnim zakonima.

Dopuna zahteva, kako je ukazao sud, nije praćena ni nalogom za hapšenje (poternicom), niti aktom koji bi imao tu pravnu snagu, za razliku od naloga za hapšenje (poternice) od 1. oktobra 2004.

Srbija je u dodatnim dokumentima precizirala da je, u skladu sa primenom novog krivičnog zakona, koji je na snazi od 15. janura 2012, ranija koncepcija krivične istrage izmenjena i da istražni postupak sada sprovodi tužilac, a ne više istražni sudija, navodi se u odluci.

Prema stavu suda, Srbija je podrazumevala da joj ne treba nova poternica u odnosu na proširenje istrage, jer jedna već postoji.

"Međutim, svaki zahtev za izručenje mora da zadovolji formalizam, koji je obavezan kad je reč o zahtevu za izručenje", naglašava francuski sud.

PROČITAJTE I:
* RAMUŠ HARADINAJ: Bitka je dobijena, ovo je pobeda Albanaca, slobodan sam da se vratim kući

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (79)

Zoran

27.04.2017. 09:16

Naravno, pa niste valjda ocekivali da ce nam ga izruciti? To su nasi europski prijatelji, nece da nam stvaraju troskove sudjenja...a treba ga i hraniti u pritvoru...misle oni o nama...

Wooc

27.04.2017. 09:17

ocekivano. Sve u svoje vreme. Njihovo se zavrsava. Morali su tako jer bi nova predsednica Marie Le Pen njega predala Srbiji. Strpljenje je vrlina koja se stice godinama

Spomenka

27.04.2017. 09:18

Bravo, demokatska prijateljska zemlja. vrati ce im duplo, zna se ko. ne moze im biti dobro

boban 23

27.04.2017. 09:20

pa nije valjda da ste ocekivali da ce ga isporuciti...dok jos nije kasno cuvajte Nis,,haha ,znam cenzura nevoli istinu,,lazi ,lazi i ponovo lazi kojima obmanjuju narod..

Karlo Veliki

27.04.2017. 09:21

Volimo Francusku kao što je ona volela nas?! Stara kurva Evropa predvodjena kreaturama i stranim stipendistima i lobistima,odigrava svoj poslednji ples.

Pero Peric

27.04.2017. 09:22

Prijatelji francuzi.Prepali se da ne izbiju sukobi na kosovu i metohiji i da ne izbije rat.I ovako ostavili su šiptarima da postepeno ubijaju Srbe. umesto da im stanu na put,pa da pukne gde pukne.Drze se one njihove natenane sve Srbe iz pokrajine.Nije to sramna odluka to je očit dokaz da je francuska i EU u mu*ima bojeci se šiptara. Srbi moramo sami

legionar

27.04.2017. 09:25

E sad ulažite pare za spomenik zahvalnosti Francuskoj. Oni su nas bombardirali, šta ste očekivali od njih.

Branislav

27.04.2017. 09:25

E,sada treba sve izdajnike koji su hapslili i slali u Hag nase generale , politicare i sve druge rodoljube, strpati u zatvor jer su isti kao ovaj zlocinac Haradinaj i ova prokleta """ DEMOKRATSKA """ Evrpoa

Dinarska divizija

27.04.2017. 09:26

Još jedan vreo šamar Srbiji i srpskom narodu, naravno NE i srpskoj vlasti!Naši prijatelji sa zapada, naša nada i budućnost, naš put bez alternative,...Sad će sastanak službi bezbednosti, konferencija za medije sa sve specijalcima u pozadini, oštro saopštenje vlade.Naravno, Srbija će dobiti i ovu bitku, bitku oštrim regovanjima, jer mir i liderstvo u regionu su najbitniji!Jadni li smo, gospode dragi!!!

GALEB BIJELI- ANTE BAN

27.04.2017. 09:30

Još jedna medjunarodna blamaža Srbije, srpskih plitičara i pracvnika! A sada- neka vam opet tumače vaši ministri, novinari i komentatori( a znamo i koji komentatori) kako Haradinaj mora biti izručen! I još mislite da u EU politika može naredjivati sudstvu!? E- moje komšije; nije za vas EU još barem 30 godina!

Milos

27.04.2017. 09:31

Ajmo sada svi vi demonstranti na ulicu da protestvujemo protiv ovoga. A da, bitnije je protiv Beograda na vodi

s.s.s.s.

27.04.2017. 09:32

Da dragi moji,to je to!U ovo teško današnje vreme oni su i dalje protiv pravoslavaca i u podrška islamu.Od Evrope nemamo šta očekivati,Evropa nezna gde treba da ide a to će,očigledno je,prekasno saznati!!!

Darko

27.04.2017. 09:33

Veliki poraz naseg tuzilastva i sudstva. Valjda ce se sada posle ovoga konacno nesto menjati u tom sektoru.

Nemanja

27.04.2017. 09:34

Пријатељи нашег премијера опет се показују у пуном светлу.Ништа ново.Кад мало размислим,можда је овако и најбоље,пошто знајући нас Србе,и да су испоручили овог зликовца наши судови би га ослободили..(Илија Јуришић)

Flesh

27.04.2017. 09:39

Gledajući sa strane da kroz životni vek u istorijskim udžbenicima piše jedno a vidimo da je skroz druga istina....... Dolazi do zaključka da je falsifikat sve iz Istorije a prava istina sakrivena.

pravda

27.04.2017. 09:40

potpuno ocekivano. i bolhe sto je tako...ovako bi se nase pravosudje osramotilo jer bi ga nasi moralu osloboditi zbog nedostatka svedoka...metak u potiljak i zavrsen pisao....

Moskva

27.04.2017. 09:42

Значи да Еу и НАТО и даље рачунају на његове услуге. Показао се као одан и понизан савезник. Када буде обавио све што су планирали, сами ће да га уклоне и то без помоћи правосуђа. Србија мора да буде свесна да друга рунда 90-тих убрзано стиже.

Kosovac

27.04.2017. 09:43

E pa zemljo Srbijo oceš u EU. Pa on je ionako ubijao samo Srbe zato ne treb da se ljutimo.Svaka cast Šiptarima ja im skidam kapu svoje brane do kraj a mi smo naše sve izrucili i sad se ćudimo

Stefan

27.04.2017. 09:44

Koliko jos dugo, Srbija treba da bude unizavana, da bi na kraju shvatila da nema sta da trazi u sudskim hodnicima "demokratske Evrope"? Da li posle ovoga jos nekome u vladi Srbije, nije jasno da nasa zemlja nema sta da trazi u EU i Nato? Ili smo i dalje politicki- glupi, slepi i naivni? Od 90-tih, pa do danas, sve sami politicki porazi i sumnjivi sporazumi! Ali treba nastaviti "dialog" u Briselu....... Bruka, sramota, gadjenje....

Thor

27.04.2017. 09:45

Hahaha čuj sramotna odluka? Koja je to budala očekivala od Francuske koja je prednjačila u antisrpskoj histeriji i koja aktivno učestvuje u okupaciji KiM da nam isporuči svog saborca? Samo jadna okupirana Srbija isporučuije svoje ljude zločincima da im sude.

Goran Dj.

27.04.2017. 09:49

Toliko o "pravdi", "zapadnim demokratskim principima", o "nezavisnim sudskim a ne politickim" odlukama,....., poraz,sumrak ljudskih vrednosti,demokratskih principa,nepristrasnosti!!!

Апсурд

27.04.2017. 09:50

Јел` има неко да је очекивао другачију одлуку? Дајте једну једину ситуацију у задњих 27 година да је у корист Србије ишта добијено од ЕУ и САД а да она није претходно уцењена или понижена? У каквој то "бајци" ови "проЕУропејци" живе ?

Vadadada

27.04.2017. 09:52

Sramna odluka ali ocekivana.. I sve dokle budemo pustali da nas gaze i ponizavaju tako ce i ostati.. Vreme je da i Srbija pokaze dostojanstvo i postovanje prema sebi ako ocekuje da i nju drugi postuju.. Treba uzvratiti istom merom pod hitno..!

Crni Gruja

27.04.2017. 09:56

A šta ste očekivali od onih koji su šiptare podržavali kad su ti zločini činjeni. No pamet u glavu i spremno dočekajmo ono što će u Evropi usledeti, a onda šitare naučiti gde im je mesto. Naoružajmo se i pameću i oružijem pa u boj.

Leda123

27.04.2017. 09:58

Ako sam iskren nisam se nista drugo ni nadao. Ako bi podrzali sahtjev Srbije, Francuska bi bila pod pritiskom posto su Srbiju Bombardovali. Tako da (takozvana pravosuda EU) nebi ni jedna semlja Srbiju podrzavala koja je Bombardovala i unistila 98/99. Po geografskim podacima je Srbija trenutno opkoljena i to gore nego za vreme Turaka. I takozvani partneri misle na svoj korist, a ne na taj od Srbije. EU ce se raspast u tri djela, od bogate do siromasnije ekonomija. Tako da ce i nas ocekivat rat.

realist

27.04.2017. 09:58

Francuske i EU Govnarije s teroristickim nasilnstvu i Zakonima na strani fasistickim nastrojeni Zemalja kao i Ukrajina,tako i Kosovo ali dolaze svima na glavu od muslimanske migracije.

rade

27.04.2017. 09:59

kakva optužnica takva i odluka.Sramno je to što u Srbiji toliki eksperti a neznaju da sastave optužnicu i potkrepe činjenicama i dokazima da je tako urađeno Haradinaj bi bio isporučen Srbiji.Nažalost u Srbiji su samo priče u prazno,laganje ovog jadnog naroda kada se sagleda kompletna situacija pravosuđe je totalno nesposobno a taj aparat kad ne funkcioniše tu nema ni države

Деки

27.04.2017. 10:00

Да ли је било ко изненађен оваквом одлуком? Међутим, мислим да је крајње време да преиспитамо своју политику и "братске" односе према Шарлијима! Крајње је време да се прекине вековна илузија и заблуда о великим француским пријатељима, да се отворено каже када су, под којим условима и како "добри" французи помогли србску војску, како су је користили попут тепиха у пробоју солунског фронта, колико су имали борбених летова 1999.године и да "прионемо" у обнови споменика пријатељства на Калемегдану!.

Sasa

27.04.2017. 10:00

ovo je očekivana odluka, francuzi su dosta zaradili od albanske mafije na ovom slučaju, i verujem da su zahvalni Srbiji...zlotvor je i dalje na slobodi do sledećeg hapšenja i dobre zarade toj narednoj zemlji od albanske mafije...

cupavi berlin

27.04.2017. 10:03

Gospodo sta ste vi Ocekival. Dok nasi Politicari sede Skrstenih ruku,njihovi rade. Novac vrti gde burgija nece.

Momcilovic Desimir

27.04.2017. 10:05

Zar je ovo iznedjenje dosadašnja fraza i manipulacija nijdna drzava članica Nato nebi ga isporučila nema pravde na zapadu za ratne zločince Nato saradnika politička sramotna odluka zapadne demokratije pobedila

Skelani

27.04.2017. 11:23

@Momcilovic Desimir - Momcilovic Desimir: Nije ovo prvi put da Evropa oslobađa ratne zločince . To je isto uradilai sa Naserom orićem , ispred čije su kame na Božić žene u naručju sa malom decom skakalemu hladnu Drinu da ne bi pale i njegove krvave ruke.

Darko

27.04.2017. 10:20

@moglo je da se predpostavi - Ovo je sramotna presuda suda! O kakvoj pravdi pricas?

Бранислав Т.

27.04.2017. 10:08

Само ти Србијо хитај у Европу,а она не поштује твоје правосуђе.Што значи да не поштује ни државу!

Pera Peric

27.04.2017. 10:09

Sada bi vlada i novine trebalo da objave sva dokumenta dostavljena francuskom sudu u slucaju Haradinaj de se vidi sta se na zapadu ne smatra za zlocin! Hvala Tadicu sto nam je uveo "sramotan" u recnik. U srpskom je ranije uvek bilo "sraman"!

Milić

27.04.2017. 10:13

Normalna stvar, oslobodio ga Haški tribunal a Srbija hoće da mu sudi. Za Srbe i Srbiju on je kriv i to je istina ali nažalost Haški tribunal je bog koji sudi Srbima i Srpskom narodu koji trajno mora da bude obeležen kao narod iz koga potiču najveći zlikovci koji su živeli na ovoj planeti.

Balkanikus

27.04.2017. 10:15

Ovo je jasna poruka da su Srbi za sve krivi i da nam nece nikad biti bolje dok god budemo trcali za EU.Okrenimo se sami sebi i prekinimo gajiti lazne nade da nas zapad voli...

СРБИЈА-РУСИЈА,НИКАД НАТО БРАТИЈА

27.04.2017. 10:27

НИКАД У ЕУ !!!

СРБИЈА-РУСИЈА,НИКАД НАТО БРАТИЈА

27.04.2017. 10:37

Зашто не треба ићи ка ЕУ? Срби су кроз историју увек страдали за правду и то је нешто од чега смо саткани и ништа нас не боли као неправда,а цела западна ткзв. демократија почива на лажима и лицемерју, те није природно да будемо део те братије.НИКАД У ЕУ !!!

dada

27.04.2017. 10:46

Mislim da je sada jasno da nas u EU ne zeli i treba obustaviti svaki pokusaj da se tamo udje, uostalom da je valjala Velika Britanija ne bi izlazila iz nje.

najevropljanin

27.04.2017. 10:49

Haradinaj je branio svoj narod od tadasnje zlocinacke Miloseviceve politike. Nema potrebe da mu se sudi, on je ucinio ono sto bi svaki castan i moralan covek ucinio.

Nikola Pasic

27.04.2017. 10:53

Ovo je ocekivana odluka, kakve god da je dokaze poslala Srbija odluka bi bila ista jer se u pravosudje umesala politika...Srbi su uvek krivi za sve...

cinjenice

27.04.2017. 16:39

@Obrad - Okrenimo se sebi! i Ruse bas briga za nas, to je cinjenica. Kad su nam bili najpotrebniji izdali su nas. Danas Siriji ne okrec ledja, Turcima prodaju S-400, Hrvatima prodavali oruzje...slazem se da ima slucajeva kad su nam i pruzili podrsku (veto za Srebrenicu, Unesko...) i hvala im na tome, ali kad je bilo najteze ostali smo sami, zgazeni i ponizeni. Jos smo otrovani osiromasenim uranijumom u kombinaciji sa plutonijumom i nestajemo tiho i neprimetno za ceo svet. I bas briga ceo svet za to!

Дубо

27.04.2017. 11:36

Свака част малом броју француза који су рекли истините и срамне речи о Ким и који нас помажу и диве се нама и нашом прошлошчу Арно Гујон .Али још веча срамота оних који за рад пара и своје добити газе преко мртвих и ништа имније свето. Боже помози нам и усмери нас на прави пут. Немој да судимо никоме јер немамо право . Србијо уједини се и Русију гледај.

Milence

27.04.2017. 11:53

Pozuri srbijo u EU...vidis koliko si dobro dosla..jako ce nas skupo kostati ta prica..da li je moguce da svi misle da ce nam tamo biti dobro..evo iz Hrvatske ljudi masovno beze..sve im je super od kako su clanice EU

liverpool

27.04.2017. 12:08

23.05.1960. Izrael je objavio, da je nacisticki zlocinac Adolf Eichmann, SS (Schutzstaffel) oficir,koji je ziveo u Buenos Aires -u,(deo grada: San Fernando), pod imenom Ricardo Klement, uhvacen.Bio je GLAVNI Hitler-ov covek, za konacno zidovsko resenje.Nakon sudjenja, proglasen je krivim i obesen je 31.05.1962. u IZRAEL-u.NAPOMENA: Hvatanje, otmicu i tajno dovodjenje je izvela, tajna sluzba Izraela.Naravoucenje: SVE JE MOGUCE !!!

cinjenice

27.04.2017. 16:34

@profesor - Izgleda da vise ni Bog nije na strani Srba...Boze ako postojis, a verujem da postojis, pokazi nam bar nebesku pravdu!

Dengberd

27.04.2017. 16:24

a ovi nasi pohapsise pola grada zbog jednog francuza koji se verovatno sam bacio, svaka cast srbi

bager

27.04.2017. 16:53

Kao i obicno ,nase seprtlje nisu bili u stanju da pripreme validan dosije ,,nego se uvek nesto kalemi ,dodaje ,,,,ali to u jednoj pravno uredjenoj drzavi ne pomaze ,,a ako dodamo da bas te pravne drzave sve rade protiv Srbije i jedva cekaju najmanju sitnicu da odbace tuzbu ili oslobode ratne kriminalce koji su ubijali srbe,,,,e da je neki srbin traze,uhvacen po kratkom postupku bi vec bio u tamnici ,i bez nekih posebnih dokaza i stroge pravne procedure

ЏМРЉ

27.04.2017. 17:52

за ово само наивна будала која живи и чита вести у колонијалној банана држави Србији може да се "шокира" :)

Вук Србин Гробар

27.04.2017. 18:14

У небо гледам пролазе векови.......

amaSrbinpravi

27.04.2017. 18:27

....Da je igde brata u svetu,da pozali,ka' da bi pomoga'.... :-(

Mali

27.04.2017. 23:18

pa jel smo konačno shvatili ko je Francuska i koliki nam je prijatelj pošto 99' nam nije bila doviljna.