Haradinaj stigao u sudnicu u Kolmaru

V. N./Online

četvrtak, 27. 04. 2017. u 07:07

Харадинај стигао у судницу у Колмару

Foto Tanjug,AP (AP Photo/Jean-Francois Badias, File)

Bivši lider OVK Ramuš Haradinaj stigao je danas u sudnicu u Kolmaru, koji bi trebalo danas da donese odluku o zahtevu Srbije za izručenje

Bivši lider OVK Ramuš Haradinaj stigao je danas u sudnicu u Kolmaru, koji bi trebalo danas da donese odluku o zahtevu Srbije za izručenje.

Haradinaja srpsko tužilaštvo tereti za brojne ratne zločine na Kosmetu. U slučaju pozitivnog mišljenja Istražnog veća suda, on bi imao pravo da uloži žalbu na tu odluku Vrhovnom kasacionom sudu Francuske, dok konačnu odluku o izručenju donosi francuska vlada.

Ukoliko Apelacioni sud da negativno mišljenje o zahtevu Srbije, izručenje Haradinaja neće biti moguće i on će biti slobodan da napusti Francusku, a Srbija ne bi imala pravo da se žali na odluku.

DRECUN: NE VERUJEM DA ĆE DONETI ODLUKU DA HARADINAJA IZRUČE SRBIJI

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da ne veruje da će danas sud u Kolmaru doneti odluku da se Ramuša Haradinaja izruči Srbiji.

"Što se tiče dokaza koje je Srbija priložila sud ima čistu situaciju, što se tiče političkog uticaja tu ima prostora da budemo pesimisti", rekao je Drecun gostujući na RTS.

On kaže da činjenica da je Haradinaj dobio albansko državljanstvo ne bi trebala da ima ikakvog uticaja na odluku suda u ovoj fazi, ali da je sve to možda igra kojom se priprema eventualno nastavak procesa.

"Ako se odluči da on bude izručen, onda ima pravo žalbe, a konačnu odluku donosi vlada, ministarstvo pravde, što znači da bi bila politička odluka", pojašnjava on.

Kako kaže, Albanija nije pokrenula sudski proces prottiv Haradinaja, da bi imala osnova da traži izručenje, ali Drecun smatra da se možda priprema drugi scenario kao što je bekstvo ili da njegovi saborci očekuju da bude oslobođen pa da postane lider opozicije.

Upitan za bezbednost Srba on je rekao da se ne sme prihvatiti teza koju Haradinaj i Albanci na Kosovu pokušavaju da nametnu, da prete neredima, destabilizacijom.

"Ako prihvatimo tu tezu onda nijedan zločinac iz redova OVK neće biti procesuiran. Organizovani kliminalni klan Ramuša Haradinaja ima nekoliko stotina ljudi pod oružjem i imaju sposobnost za izazivanje nasilja, bar u delu Metohije", kaže Drecun.

Obaveza KFOR-a i međunarodne zajednice je da zaštiti Srbe, kaže on i dodaje da je mnogo bitnija politička poruka koja se šalje od SAD koje mogu da usmeravaju delovanja Albanaca.

Komentarišući navode u medijima da su srpske službe pojačale nivo aktivnosti zbog turskih obaveštajaca u regionu, on je rekao da je kontinuiran uticaj Turske.

"Turska pod Erdoganom ima pokušava gde god živi muslimansko stanovništvo da se nametne kao lider. Ona ima snažno ekonomsko prisustvo gde žive muslimani, ali i službe bezbednosti", kaže Drecun i dodaje da je pitanje da li samo Turska stoji iza oživljavanja ideje o velikoj Albaniji.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Aca Mladenovic

27.04.2017. 07:34

ako ga izruce srbiji znači da žele da isprovociraju rat na balkanu a ako ga puste znači da francuzi su zaradili mnogo para od šiptara

Zokra

27.04.2017. 08:14

I gad bi ga iaporučili mi bi ga pod prItiskom pustili. Pa onda bolje nek oni to urade

kobasica srbije

27.04.2017. 08:53

Imam osećaj da će biti kao što piše u zadnjoj rečenici ovog teksta, a Srbija nebi imala pravo da se žali na odluku.

Miomir

27.04.2017. 09:19

Nismo ni ocekivali da je biti nesto drugacije, samo doci ce mecka i na njihova vrata

pravda

27.04.2017. 09:21

ne verujem da ce nam francuzi izruciti haradinaja a i ako bi ga izrucili to bi bilo mnogo lose za sve. prvo za nase nesposobno pravosudje koje bi ga jos lakse oslobodilo zbog nedostatka svedoka i dokaza ali i za YSA koji stite njega i ostale siptarske zlikovce jer bi ih haradinaj razotkrio u zlocinackim spletkama..itd....