Trebinje tuži generala: Gotovina osumnjičen za ubistvo 24 civila

O. MATAVULj

sreda, 12. 04. 2017. u 16:21

Требиње тужи генерала: Готовина осумњичен за убиство 24 цивила

Ante Gotovina, Pixsell

MUP Republike Srpske podneo prijavu za zločine u Livnu. Izveštaj se odnosi na događaje od aprila do oktobra 1992. Kao komandant HVO, Ante Gotovina je planirao, i naredio napade na Livno

POLICIJSKA uprava Trebinje podnela je izveštaj Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv Ante Gotovine (62), penzionisanog generala Hrvatske vojske, zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u opštini Livno.

Jovana Cvijetić, portparol PU Trebinje, kaže da je izveštaj podnesen zbog postojanja osnova sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništa i ratni zločin protiv čovečnosti.

- Prijavljeni je kao zapovednik Hrvatskog veća odbrane kršio pravila međunarodnog humanitarnog prava, prvenstveno odredaba Ženevskih konvencija za vreme oružanog sukoba u BiH na području Livna tokom 1992. godine - rekla je Cvijetićeva.

Kako saznaju "Novosti", Gotovina se po komandnoj odgovornosti tereti za ubistva najmanje 24 civila srpske nacionalnosti.

- Izveštaj se odnosi na zločine koji su počinjeni u opštini Livno u periodu od aprila do oktobra 1992. godine. Gotovina se tereti da je kao komandant HVO planirao, podsticao, naređivao i pripremio napade na Livno - kaže izvor blizak istrazi. - Kao posledica tih intervencija uhapšeno je 250 osoba srpske nacionalnosti koje su odvedene u logor u Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" u Livnu, dok je njihova imovina zapaljena i opljačkana, a najmanje 24 civila su ubijena.

On pojašnjava da je Gotovina kao komandant propustio da spreči ubistva civila, pljačku i paljenje njihove imovine.

Prijava protiv Gotovine dostavljena je Tužilaštvu BiH u formi dopune izveštaja, jer je MUP Republike Srpske protiv njega već podneo dve prijave za zločine, koji nisu bili obuhvaćeni haškom optužnicom po kojoj je prvo osuđen, a zatim pravosnažno oslobođen krivice.

Inače, po tim prijavama, Tužilaštvo BiH nikada nije postupilo. Čak su krajem prošle godine saopštili da nemaju otvorenih istraga protiv Gotovine i da on nema status osumnjičenog. Ipak, u Tužilaštvu su potvrdili da "postoji predmet koji se nalazi u fazi prijave, a formiran je na osnovu izveštaja MUP RS iz 2006. godine".


HRVATSKA ŠTITI ZLOČINCE

MILORAD Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih u RS, kaže da Tužilaštvo BiH nije podiglo nijednu optužnicu za zločine nad Srbima u zapadnokrajiškim opštinama, koje su počinili HVO i Peti korpus takozvane Armije BiH.

- Proterano je 120.000 i stradalo je 1.600 Srba, a za to niko nije odgovarao. Protokoli između tužilaštava su mrtvo slovo na papiru jer Hrvatska ne postupa po zahtevima Tužilaštva BiH za prikupljanje dokaza i ne želi da izruči, niti da procesuira svoje državljane - rekao je Kojić.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Alex

18.04.2017. 00:03

Daj Boze da I ovaj kriminalac I ratni zlocinac jednom odgovara. A ima ih jos.... Kave su samo genocidne stvari radili na podrucju Hercegovine (Mostar I okolina) to je strasno I nikom nista. Podrska braci iz Trebinja. Pravda za Srbe!