Darko DŽelajlija: Moj Ranko nije ubica

S. J. MATIĆ

06. 06. 2016. u 07:48

Darko DŽelajlija, brat u subotu uhapšenog oficira bivše VRS, za "Novosti": Znao je da ga traže u Hrvatskoj, a verovao da ga u Srbiji neće dirati. Bio je u rezervnom sastavu artiljerije, nikog nije maltretirao

Дарко Џелајлија: Мој Ранко није убица

DŽelajlija je priveden na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu po poternici Interpola

BRAT je krenuo posetu ćerki u Švajcarsku. Poneo joj je dokumenta da može da se venča. Odvezao sam ga na aerodrom "Nikola Tesla" i kad sam se vratio kući, zove me njegova supruga iz Banjaluke i kaže: "Ranko je uhapšen!" Pozvao sam ga odmah i potvrdio mi je. Rekao je da ne dolazim ponovo na aerodrom, jer će ga za koji minut odvesti u pritvor. Kada sam ga opet pozvao bio je isključen.

Ovako govori za "Novosti" Darko DŽelajlija, brat u subotu uhapšenog Ranka DŽelajlije, bivšeg oficira VRS, koji je priveden u Beogradu po Interpolovoj poternici iz Hrvatske. Zagreb ga traži zbog navodnih ratnih zločina u Daruvaru.

- Ranko nije nikakav ratni zločinac. Bio je elektroničar i radio je u servisu kad je počeo rat. Tada je angažovan u rezervnom sastavu artiljerije, kao kapetan. Lično, nikoga nije zarobljavao, niti maltretirao, a kamoli ubio - priča nam Darko, koji živi u Beogradu, i koji je insistirao da se ne slika. - Terete ga za neke zločine sa samog početka rata iz 1991. godine. Čuo sam da je dosta ljudi na tim spiskovima, mada je kod nas u Daruvaru rat trajao tri meseca. Nije bilo žestokih sukoba, niti zločina. Mi smo u decembru 1991. napustili kuću i Ranko je otišao u Banjaluku. U Republici Srpskoj je ratovao kao aktivno vojno lice i sad je već godinu i po u penziji.

Darko priča da je Ranko, čiju sliku, bez dozvole bratovljeve žene ne sme da nam da, znao da ga zbog nečega u Hrvatskoj traže, ali nije znao šta je u pitanju i kakav je to navodni zločin. Zbog toga nije nikada tamo ni odlazio.

SRBI VEĆ IZRUČIVALI SRBE Ranko DŽelajlija nije prvi Srbin iz Hrvatske koji je uhapšen u Srbiji po poternici iz komšiluka. Savo Štrbac nam kaže da je do sada bilo šest takvih hapšenja, a trojica su izručena Zagrebu.

- Nije znao da su ga stavili i na Interpolovu poternicu. U Srbiju je godinama dolazio i to vrlo često, jer je verovao da je ovde siguran i da ga neće dirati - kaže nam Rankov brat. - U Hrvatskoj nam živi otac, koji se vratio u Daruvar i kad sam pre osam godina prvi put ja išao tamo da ga obiđem, došla je policijska patrola i ispitivala me najviše o Ranku.

Darko nam kaže da se njegov brat sad nalazi u pritvoru u Specijalnom sudu, gde je i Odeljenje za ratne zločine koje će odlučivati o eventualnom izručenju, a dobio je i advokata po službenoj dužnosti.

- Nadam se da će mi danas dozvoliti da ga posetim i da mu odnesem potrebne stvari - govori nam Darko. - Advokat mi kaže da bi možda mogli da i ga puste da bude kod mene u kući u pritvoru, dok ne stigne optužnica iz Hrvatske.

GENERALNA OPTUŽNICA

Savo Štrbac iz "Veritasa" kaže da bi Ranko DŽelajlija danas trebalo da bude priveden sudiji u Odeljenju za ratne zločine, koji će odlučivati o njegovoj ekstradiciji.

- Koliko znam, na toj optužnici je velika grupa ljudi. Bilo ih je 50, pa su Hrvati nešto smanjivali. Terete ih za sve što se dešavalo na području Daruvara. To je kao neka generalna optužnica. Istraga je bila otvorena još 1994. godine - kaže nam Štrbac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

vlada

06.06.2016. 09:32

Ako Srbija mora da ga procesuira, neka mu daju nanogicu i besplatan smeštaj u Beogradu, pa posle godinu dana - na slobodu.

Djole

06.06.2016. 18:26

Nema srba u zemlji Srbiji, to su tamo neki titoisti, jugosloveni, anacionali, biserkovici, kandici itd... Trazite da vam hrvati nekog svoga dokazanoga koljaca izruce! Malo sutra, samo zemlja Srbija hrani magarce.

Aries

06.06.2016. 20:27

nema Srba u Srbiji..... zavladali su izdajnici u Beogradu a pravi beogradjani gledaju i ćute....sramota