Ilija Jurišić oslobođen, sad traži odštetu

S. J. M.

15. 05. 2016. u 15:25

Bivši pripadnik Policije BiH, jedini čovek kome se dosad sudilo zbog stradanja vojnika u tuzlanskoj koloni

Илија Јуришић ослобођен, сад тражи одштету

Jurišić (u sredini) sa advokatima, tokom procesa u Beogradu

DO sada jedini kome se sudilo zbog zločina nad vojnicima, koji su se mirno povlačili iz Tuzle, pripadnik policije BiH Ilija Jurišić oslobođen je optužbi. NJega je Odeljenje za ratne zločine Vušeg suda u Beogradu dva puta proglašavalo krivim i osuđivalo na 12 godina zatvora, jer je naredio napad na kolonu. Međutim, Apelacioni sud ga je pre dva meseca pravosnažno oslobodio optužbi zbog nedostatka dokaza. U obrazloženju je navedeno da su dokazi Tužilaštva za ratne zločine ostali na nivou sumnji.

Tužilaštvo za ratne zločine teretilo je Jurišića da je kao dežurni Kriznog štaba Stanice sigurnosti Tuzla, suprotno dogovoru o mirnom povlačenju, naredio pucanje na kolonu, koja je napuštala kasarnu "Husinska buna" i Tuzlu. Jurišić je uhapšen 14. maja 2007. godine na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla". Na suđenju se branio da je nevin, da nije bio nikakav starešina i da nije samostalno mogao da donosi odluke. Tvrdio je da mu je savest mirna i obraz čist. Osuđen je na 12 godina zatvora, ali je 2010. godine apelacija ukinula presudu i naložila novo suđenje. Jurišić je tad pušten da se brani sa slobode i otišao je u Tuzlu, gde inače živi. I u novom postupku je osuđen na identičnu kaznu, na koju se žalio. Apelacioni sud je posle toga sam otvorio glavni pretres i pravosnažno ga oslobodio pre dva meseca.

Jurišić je u aprilu od Ministarstva pravde Srbije tražio odštetu za tri i po godine provedene u pritvoru. Procedura je u toku.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine, osim Jurišića, sumnjičilo je tadašnjeg gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića, zamenika komandanta Teritorijalne odbrane Tuzle Envera Delibegovića, bivšeg načelnika Stanice javne bezbednosti Mehmeda Bajrića, njegovog zamenika Muhameda Brkića i člana kriznog štaba Budimira Nikolića. Od optužbi protiv Delibegovića i Nikolića se 2013. godine odustalo, a Muhamed Brkić je u međuvremenu preminuo. Ipak, predmet "Tuzlanske kolone" i dalje je aktivan.


HAŠKI ISTRAŽITELJI

PREDMET "Tuzlanska kolona" analizirali su i haški istražitelji. Utvrdili su da ima dovoljno dokaza da se pokrene istraga protiv devetoro osimnjičenih, ali su ovaj predmet 2003. godine ustupili Sudu BiH.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Младен КГ

15.05.2016. 20:00

Чудно је да је Виши суд у Београду у два наврата доносио осуђујућу пресуду и да је на крају другостепени Апелациони суд преиначио задњу осуђујућу пресуду и овог ослободио од кривичне одговорности и то после више од три године проведених у притвору за кривично дело ратног злочина.Ко ће сада одговарати, тужилац који је покренуо поступак а није било доказа,или судије, јер је сада начињена велика штета за убијене војнике и за њихове породице а са друге стране држава треба да исплати штету ?

pp

17.05.2016. 13:50

Ne cudi me presuda Apelaciong suda koji je poznat da mnoge kazne drasticno smanjili ili cak da oslobodi otpuzene.