Haški sudija: Bošnjaci gađali Markale, Karadžić za to nije kriv

S. S. ROVČANIN

subota, 26. 03. 2016. u 22:01

Хашки судија: Бошњаци гађали Маркале, Караџић за то није крив

Melvil Berd

Melvil Berd izdvojio mišljenje u Tribunalu i bacio novo svetlo na gnusan zločin u Sarajevu iz 1994. Poziva se na izveštaj Ujedinjenih nacija u kojem Srbi nisu označeni kao krivci

POSTOJI osnovana sumnja da je muslimanska strana ispalila minobacačke bombe na pijacu Markale. S obzirom na te okolnosti smatram da optuženi Karadžić mora biti oslobođen optužbe za taj zločin.

Ovo je zaključak izdvojenog mišljenja sudije iz Trinidada Melvila Berda u presudi kojom je Radovan Karadžić prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora. Prema odluci veća, lider bosanskih Srba je odgovoran za granatiranje i ubistva na pijaci Markale u Sarajevu u zimu 1994. godine, ali Berd ima sasvim drugačiji pogled na ovaj događaj zbog kojeg su Srbi dobili epitet svirepih ubica.

Svoje argumente bazira na zvaničnom izveštaju istraživačkog tima UN u kojem se navodi da se ne može definitivno reći ko je ispalio granatu. Takođe, istraživanja su pokazala i da su lokalne vlasti kopale po krateru posle događaja i tako, verovatno, uticale na dokaze.

- Koliko sam svestan, tačnost ovih podnesaka nikada nije osporena - piše Berd u mišljenju.

U drugom delu svoje opservacije, sudija se bavi pitanjem svedoka postavljajući pitanje - kako je moguće da su u konačnoj presudi u obzir uzeta samo mišljenja svedoka tužilaštva, a među njima ima onih koji su tvrdili da su bosanski Srbi bacili bombe na Markale, ali i onih koji samo sumnjaju da su to uradile srpske snage.

Merkale

Berd se čudi kako su prihvaćene samo njihove izjave, a potpuno odbačen stav svedoka odbrane, koji je ujedno i bio u bliskom okruženju Alije Izetbegovića i tvrdio da su njegove snage planski izazivale civilne žrtve u Sarajevu, uključujući pijacu Markale, da bi optužili Srbe i iznudili vojnu intervenciju NATO u korist muslimana.

- Ne vidim zašto je rečeno da ovom svedoku nedostaje kredibilitet - pita Berd. - Tužilac nije podneo dokaze koji bi opovrgli izjave svedoka.

On smatra da ne stoji argument tužilaštva da je njega Izetbegović svojevremeno udaljio od sebe, jer on nije otpušten iz Vojske BiH, već je i dalje ostao blizu svih dešavanja.

Tokom čitanja presude Karadžiću, predsedavajući O' Gon Kvon je rekao da je bilo slučajeva da su muslimani pucali na teritorije koje su bile pod kontrolom Ujedinjenih nacija, ali da su to beznačajni slučajevi.

PUCALI GREŠKOM NA AUTOBUS

NA presudu Karadžiću, izdvojeno mišljenje dao je i sudija Hauard Morison koji smatra da optuženog treba osloboditi za napad na autobus 14. juna 1992. godine u kojem je poginulo 47 muslimana. On tvrdi da postoje kontradiktorni podaci o identitetu počinilaca. Smatra čak i da je ovaj autobus, kao što je ispričao Mirko Krajišnik u telefonskom razgovoru sa bratom Momčilom Krajišnikom, zalutao na muslimansku stranu i da su ga greškom napali muslimani.

SAMO ZA ARHIVU

IZDVOJENA pojedinačna mišljenja sudija uglavnom ne mogu da utiču na konačnu presudu. Ipak, ona postaju deo zvaničnog dokumenta i ulaze u sudsku arhivu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Mare Srbija

27.03.2016. 01:58

Samo još jedan dokaz da je ovaj tzv sud izmišljen za satanizaciju i ponižavanje Srba. Obiće im se sve to o glavu.

Јабре

27.03.2016. 07:58

За 50 година ће се хвалити како су медијским ратом поразили Србе ... знали смо ми ваше лажи и када сте их причали а они којима су биле уперене неће чути истину.

SuverenaAnonimka

27.03.2016. 08:15

Stavite u Google: CIA Robert BAER Yugoslavia - vidite kako su oni stvorili srpske teroriste! Ne djate im vise da lazu! Da plate odstetu i pociste Balkan od radijacije jer imaju tehnologiju za to! Moraju da plate - moraju da se dovedu pred sud! Pravda je sa nama. Ameri su kriminalci