Hrvatska i Srbija traže od Crne Gore izručenje penzionisanog generala JNA

Beta

01. 03. 2016. u 16:06

Хрватска и Србија траже од Црне Горе изручење пензионисаног генерала ЈНА
Hrvatska i Srbija tražile su izručenje penzionisanog generala bivše JNA Borislava Đukića, koji je u julu u Crnoj Gori uhapšen po hrvatskoj poternici, potvrdili su danas njegovi branioci
Hrvatska i Srbija tražile su izručenje penzionisanog generala bivše JNA Borislava Đukića, koji je u julu u Crnoj Gori uhapšen po hrvatskoj poternici, potvrdili su danas njegovi branioci.

Crnogorsko Ministarstvo pravde do 18. marta treba da odluči o zahtevima dve države.

Đukić (66) je u zatvoru kod Podgorice od 19. jula, kada je uhapšen na aerodromu u Tivtu zbog sumnje da je tokom rata u bivšoj Jugoslaviji počinio ratni zločin na teritoriji Hrvatske.

Njegov advokat Milorad Ivanović potvrdio je agenciji Beta da su Đukićevo izručenje tražile i Hrvatska i Srbija.

Uoči isteka zakonskog roka za Đukićevo izručenje ministru pravde Crne Gore Zoranu Pažinu pismom se obratio predsednik Saveza Srba iz regiona i poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Miodrag Linta koji je tražio da se penzionisani general bivše JNA izruči Srbiji "gde će imati fer i pošteno suđenje".

Advokat Ivanović kazao je Beti da do danas nije dobio odgovor ministra pravde o zahtevu poslanika SNS-a.

Linta smatra da prema Zakonu o međunarodnoj pomoći u krivičnim stvarima Crna Gora mora da generala Đukića izruči Srbiji, jer je on njen državljanin.

"Apelujem na vas da donesete odluku o izručenju generala Borislava Đukića Srbiji gde će imati fer i pošteno suđenje. U Hrvatskoj general Đukić neće imati fer i pošteno suđenje jer hrvatsko pravosuđe nije ni nezavisno ni nepristrasno", naveo je Linta.

Đukićevi advokati u Podgorici su ranije sudu dostavili stav penzionisanog generala da on smatra da "neće imati fer i pošteno" suđenje u Hrvatskoj i da mu je tamo "ugrožen život", tako da ne bi bilo dobro dozvoliti njegovo izručenje Hrvatskoj.

Prema navodima Dokumentacionog centra Veritas, Đukić je kao komandant 221. motorizovane brigade 9. Kninskog korpusa JNA, tada u činu pukovnika, optužen za rušenje brane na Peruči na reci Cetini.

Poslanik SNS-a u pismu ministru pravde Pažinu tvrdi postoje črvsti dokazi da general Đukić nema nikakve veze s navedenom branom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Филиповић Милутин

01.03.2016. 23:16

Док ово пишем, генерал Борислав Ђукић је можда већ изручен Хрватској, а ако каквим случајем није, остало је нажалост врло мало времена и у питању су сати а не дани. Молим редакцију да у складу са Законом о штампи и на темељу досадашњих добрих обичаја листа Вечерње Новости, објави моје писмо у вези са Бориславом Ђукићем, које сам послао 29.02.2016.године, као прилог за рубрику: "ставови / полемике / писма "