Hrvatski vrh znao za zločine

V. KADIĆ

22. 02. 2016. u 10:33

Istina o zločinima nad crnogorskim rezervistima u zloglasnom zatvoru "Lora" kod Splita sporo izbija na videlo. Likvidacijama prisustvovali i čelnici obaveštajnih službi i vojni policajci, koji su ih mučili

Хрватски врх знао за злочине

HAPŠENJE Tomislava Duića, komandanta po zlu čuvenog zatvora "Lora", kod Splita, neće zaceliti duboke rane među saborcima i familijama ubijenih crnogorskih rezervista, pripadnika JNA iz Nikšića i Šavnika. Nastradalo ih je 11, dok se jedan još vodi kao nestao.

Oni malobrojni, koji su preživeli pakao splitskog kazamata, prosleđeni su u tamnice u Tomislavgradu (Duvnu) i Mostaru, gde su opet bili izloženi stravičnim mučenjima. Iskaz zapovednika vojne policije Šibenika, Marija Barišića, koji je 1992. godine bio u inspekcijskoj kontroli u "Lori", da su devetorici rezervista dželati rezali uši, jezike i vadili oči, najbolje oslikava pakao kroz koji su morali da prođu.

Ratku Simoviću su zlikovci otkinuli uvo, a nožem ga rezali po grudima i rukama. Borivoje Zirojević je, takođe, sečen nožem po grudima i uhu, dok mu je na čelu urezan krst sa dva "S". Na teškim mukama izdahnuo je i Duško Duka Barović, koga su batinaši vezanog tukli do besvesti, a nožem rezali grudi, vrat i stomak.

Godine su prolazile, a prava istina o dešavanjima u "Lori" jedva da je izbijala na videlo. Zid ćutanja je počeo da se ruši zahvaljujući izveštajima specijalnih izaslanika UN, Međunarodnog Crvenog krsta, ali i pisanih svedočenja bivšeg zatočenika Draga Bosnića, Hrvata po nacionalnosti. On je tadašnjoj državnoj Komisiji za razmenu saopštio priču o stradanjima crnogorskih rezervista.

- U "Lori" smo svakodnevno zlostavljani i tučeni. Hranu smo dobijali uz batine i to tek svaki četvrti dan - posvedočio je Bosnić.

Sve što se dešavalo u logoru našlo se i u izveštaju tadašnjeg specijalnog izaslanika UN Tadeuša Mazovjeckog, od 17. novembra 1992. Dokument je prosleđen hrvatskom ministarstvima spoljnih poslova i odbrane. O istim dešavanjima je septembra 1993. sastavljen i zajednički izveštaj "Helsinki voča" i "Amnesti internešnela", ali i brojni izveštaji Međunarodnog crvenog krsta i Dalmatinskog komiteta za ljudska prava.

Mario Barešić, bivši zapovednik vojne policije, kazao je istražnom sudiji u Splitu da je sedam Crnogoraca u "Lori" ubijeno i bačeno u Kevinu jamu na Kozjaku, kod Kastela, dok su dvojica razmenjena. Mediji su preneli njegovu priču.

- Likvidacijama su prisustvovali i čelnici obaveštajnih službi hrvatske vojske i vojni policajci, koji su učestvovali u mučenjima - naveo je tada Barešić.

Nešto kasnije, pukovnik Ivan Grujić, šef Ureda za zatočene i nestale Vlade Hrvatske, izjavio je da nema dokaza da su zarobljeni rezervisti bili u splitskom sabirnom centru?!

- Grujić je tom tvrdnjom stao u odbranu nekadašnje politike Hrvatske sa pečatom "Lore", kao i zapovednika vojne policije generala Mate Laušića, upravnika logora Tomislava Duića i Ivana Krišta, koji je bio njihova "desna ruka" - tvrdi za "Novosti" Radan Nikolić, predsednik crnogorskog Udruženja boraca ratova od 1990. - Ponavljam, "Lora" je od 1992. do 1997. bila pod direktnom nadležnošću vojne policije, čiji je vrhovni zapovednik bio Franjo Tuđman.


GONE SAMO CRNOGORCE

PRE desetak godina državni tužioci Crne Gore i Hrvatske, Vesna Medenica i Mladen Bajić, potpisali su sporazum o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih dela ratnih zločina, kao i zločina protiv čovečnosti i genocida.

- Tačkom 1. propisano je da se odredbe sporazuma primenjuju isključivo u predmetima krivičnih dela ratnih zločina, koji su počinjeni na području Hrvatske, odnosno prema njenim državljanima, a čiji počinioci imaju prebivalište ili državljanstvo Crne Gore. O gonjenju hrvatskih državljana u tom sporazumu nema ni jedne jedine reči - naglašava Radan Nikolić.


POMEŠANE KOSTI

JEDANAEST godina posle likvidacije u mestu Međe, nedaleko od mostarskog groblja, pronađena je skrivena humka u kojoj su u svezanom džaku bili natrpani ostaci 11 ubijenih rezervista iz Crne Gore. Ko zna da li bi one i tada bile pronađene da nije proradila savest jednog meštanina Hrvata, koji je istražiteljima pokazao mesto gde su završile mučeničke kosti boraca.

Kasnije je utvrđeno da su kosti više puta bile premeštane i mešane. Tako su kosti jednog borca bile rasute u četiri vreće!


SVEDOČENJA

SVEDOK 445/95-33: Uspeo sam da spazim tri Crnogorca od kojih je jednom pred mojim očima jedan vojnik nožem odsekao uvo, a drugome iskopao oko.

Svedok 510/96-13: Poznato mi je da je jedan rezervista iz Nikšića u "Lori" masakriran (odsečene su mu uši) i da je umro.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

bljak

22.02.2016. 11:00

svi na more u hr. ponovo je bratstvo jedinstvo propagirani cilj! doduse, sada to trazi EU i Nato!

Odvratno

22.02.2016. 11:20

Ustaski zlocini nad bivsim kolegama JNA ciji je jedina krivica sto su ostali verni zakletvi da ce braniti celokupnost Jugoslavije. Odvratan mentalitet neodrzave koja je aktivno skrivala zlocine, pustila na slobodu dve trecine optuzenih a ostalima dala sramno simbolicne kazne.

Pinokio St.

22.02.2016. 16:19

Grazno! Ko god i kada cinio zlocine mora da odgovara! Da li? Vise sam puta kulturno pokusao komentirati zlocine na Srbima ali su uglavnom kosirani !? Preko neta citam i komentare u "tisku",znate i sami strava,dno dna ali se objavljuju? Cudno je u njima da se u svakoj temi osvrcu na krivicu Srba i satanizaciju, takode sam apelirao da se napravi serijal zlocina nad svima s ovih prostora uzalud???

COMI

22.02.2016. 19:45

Ja mislim da ovaj narod je jedini na svetu sa najmanjom istorijom postajanja i najvise zlocina nazalost samo nad SRBIMA !!! Cemu tolika mrznja to ni BOG nebih znao !!!

IGGY

22.02.2016. 20:36

Хрватско зверство је необјашњиво,болесно лудило

Ozzy Osbourne Četnik

22.02.2016. 20:37

Dabogda se neznalo za vas, gorićete u paklu vječnu, budite sigurni!!!

gocko

22.02.2016. 22:16

Hrvati-narod bez identiteta,istorije i nekih krupnih dostignuća, morali su da leče svoje frustracije. Jedino mi je krivo ako su u tim zloćinima " učestvovali" nekadašnji Srbi koji su pokatoličeni pre 100-200 godina, četrdesetih godina prošlg veka itd. Verovatno im se po grobovima okreću preci.

Stiven K.

23.02.2016. 01:01

Da smo narod od ponosa, nikad niko ne bi trebalo da ide u "lijepu njihovu" na odmor. Ima i drugih mediteranskih zemalja, gde vas cene i poštuju. Muka mi je kad vidim u trgovini da neki kupuju njihovu robu, vegetu, supe Podravka ili kiselu vodu Jana, pored naših proizvoda. To u Zagrebu ne ide ni u snu, u trgovinama gotovo da i nema naše robe. Daleko im lepa kuća, mogu bez njih doveka...

Maki

27.05.2016. 23:01

@Stiven K. - Da idete u neku zemlju Gde. Vas vole ipodtuju...Kazi mi majke ti koja je to zemlja

Luka Zadrovic

20.03.2016. 06:52

Jednom, kada prestane rat na ovim prostorima, zivjet ce ovaj narod bolje.A dok cekamo to vrijeme, mrzimo se i unistavajmo, usrecit ce mo svojedzelate.