Sakrivene izjave pred Orijem

D. Vujičić

01. 02. 2016. u 08:04

Сакривене изјаве пред Оријем

U Hagu se prvi put raspravlja o intenzitetu sukoba nadomak Srebrenice

U Haškom tribunalu ispitivanjem Eksperta Dušana Pavlovića nastavlja se suđenje Ratku Mladiću. Πreživeli pripadnici Armije BiH ruše tezu o masovnim streljanjima

ISPITIVANjEM svedoka odbrane Dušana Pavlovića danas se nastavlja suđenje Ratku Mladiću u Haškom sudu. Decembra prošle godine, Pavlović, bivši šef Sektora za traženje, identifikaciju i ekshumaciju u Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine i aktuelni stručni saradnik za ekshumacije u Centru za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske, počeo je svoje svedočenje o gubicima kolone Armije BiH u kojoj je bilo oko 12.000 vojnih obveznika tokom proboja do Tuzle. Na osnovu izjava preživelih svedoka Muslimana, koje je u pisanoj verziji predočio sudu, njihovi gubici u borbama sa jedinicama VRS iznosili su na hiljade.

Interesantno je da su se ove izjave, koje su preživeli borci davali svojim državnim i vojnim organima, ali i istražiteljima haškog suda od 1995. prvi put “pretresale” pred haškim većima tek na suđenju Ratku Mladiću.

Sudija Alfonso Ori, predsedavajući veću koje sudi Ratku Mladiću, prema sopstvenim rečima, u decembru nije znao za postojanje ovakvih izjava muslimanskih boraca 28. divizije. Pošto je veštak iz Banjaluke dostavio sudu 44 dokumenta, najupečatljivija svedočenja Bošnjaka (koji su sublimacija nekoliko stotina postojećih muslimanskih iskaza), tužilac Piter Mekloski je prebledeo. Ova “sećanja” boraca Armije BiH, sudeći po postupanju Tužilaštva, nikako nisu smela da se pojave pred tribunalom jer obaraju “presuđene činjenice” da su srpske snage streljale između sedam i osam hiljada muslimanskih zarobljenika.

Naime, pišući optužnicu, tužioci su “preskočili” izjave bošnjačkih vojnika koji nisu krili da ih je u borbama sa snagama VRS stradalo na hiljade. Optužnica je napisana tako da sugeriše da su se muslimanski vojnici od 11. do 17. jula predavali, a da su ih srpske snage potom streljale i sakrile njihova tela.

- Svedok je doveden da sudu pruži sliku stradanja muslimanske vojne kolone na putu proboja dugom preko 60 kilometara. Takođe, treba da ukaže da se lokacije pronađenih masovnih grobnica poklapaju sa mestima na kojima su bitke vođene, tako da ne može biti govora o streljanjima zarobljenika - kaže za “Novosti” čovek iz tima odbrane Ratka Mladića.

U “prikrivenim” dokumentima koji su najzad uvršteni u proces za Srebrenicu, Muslimani govore o svojim žrtvama tokom borbi sa VRS. Pod imenom i prezimenom, svedoče o hiljadu, dve, tri hiljade svojih poginulih saboraca na različitim mestima sudara, a bilo ih je 11.


AGENT CIA ODBIO DA SVEDOČI

KAKO “Novosti”saznaju, Džon Šindler, bivši agent CIA u BiH tokom dešavanja u Srebrenici, odbio je ponudu odbrane Ratka Mladića da u Hagu ponovi svoje tvrdnje iz norveškog filma “Srebrenica, izdani grad”, gde je u kameru rekao da je tokom akcije u Srebrenici oko 5.000 Bošnjaka poginulo u legitimnim sukobima sa VRS tokom proboja, a da je maksimalno do 2.000 njih streljano. Šindler, sada predavač na Mornaričkoj akademiji u Norfolku - nije hteo u Hag.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Rocky

01.02.2016. 09:26

Teško će se ikada utvrditi broj poginulih muslimana ali je on u svakom slučaju manji od 4000. Od toga su ih Srbi pobili najviše 1500. Samo teški naivnjak može verovati da je Hag stvoren da se sazna pravda o tim ratovima i da se kazne odgovorni za zloćine. Srbi su odgovorni zato što su pristali na tu zločinačku igru sa kojom nas ucenjuju već 20 godina.

mladjo

01.02.2016. 09:58

У Сребреници није било никаквог геноцида, страдали су припадници муслиманских оружаних снага у борби са војском Српске.Он су на том подручју починили ратне злочин над српским становништвом огромних размјера.Ово су класичне подвале, са политичком позадином..Нисмо смјели прихватити те подвале.Срамота..

Mikiboy

01.02.2016. 10:42

CIA agente netreba zvati za svedoke vec staviti ih sve na optuzenicku klupu.Najvece su zlo danasnje civilizacije.