Hag opet sudi Stanišiću i Frenkiju

S. J. Matić

15. 12. 2015. u 17:15

Tribunal poništio oslobađajuću presudu srpskim obaveštajcima. Veće Haškog tribunala ponovo im odredilo pritvor i naložilo novi proces. Optuženi da su naređivali ubistva i deportacije

Хаг опет суди Станишићу и Френкију

Foto Tanjug, AP

ŽALBENO veće Haškog tribunala prihvatilo je u utorak žalbe tužilaštva i naložilo da se bivšem načelniku SDB Jovici Stanišiću i bivšem zameniku načelnika Druge uprave SDB Franku Simatoviću ponovo sudi za ratne zločine. Time je praktično poništena prvostepena oslobađajuća presuda. Njima je određen i pritvor u kojem će ostati do daljeg.

Stanišić i Simatović su pre dve godine prvostepenom presudom Pretresnog veća oslobođeni optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini za period od aprila 1991. do kraja 1995. godine.

Tužilaštvo ih je teretilo da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu za prisilno i trajno uklanjanje nesrba, pre svega Hrvata, ali i muslimana, sa područja SAO Krajine i SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, Bijeljine, Bosanskog Šamca, Bosanskog Mosta, Trnova i Zvornika. Optuženi su i da su planirali i naređivali ubistva, progone, deportacije i prisilna premeštanja nesrpskog stanovništva sa ovih prostora.

Predsedavajući Žalbenog veća Fausto Pokar objasnio je da je utvrđeno da su ta dela počinile razne srpske snage, ali da Pretresno veće koje im je sudilo nije utvrdilo krivicu Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

- Nije dokazano van razumne sumnje da su oni planirali i naredili ta krivična dela, pa stoga nisu odgovorni ni po jednoj tački optužnice - pročitao je odlomak iz ranije presude Pokar.

LjAJIĆ: VLADA DAJE GARANCIJE VLADA Srbije će dati sve potrebne garancije da Jovica Stanišić i Franko Simatović budu na slobodi dok im ne počne novo suđenje - izjavio je za "Novosti" Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.
- Ovo nije prvi put da Žalbeno veće donese odluku da se ponovi suđenje. Imali smo to i u slučaju Ramuša Haradinaja, koji je i na ponovljenom procesu bio oslobođen. Očekujem da Stanišić i Simatović budu na slobodi dok ne otpočne suđenje jer su i sada dobrovoljno otišli u Hag, korektno su se sve vreme ponašali i nije bilo problema u njihovom odnosu prema Tribunalu - rekao nam je Ljajić. (P. V.)

Tužilaštvo se na oslobađajuću odluku žalilo Žalbenom veću po više tačaka, ali su u utorak prihvaćene dve, dok su ostale odbijene kao bespredmetne. Smatrali su da je Pretresno veće pogrešilo kad nije utvrdilo odgovornost Stanišića i Simatovića za udruženi zločinački poduhvat i nije prvo presudilo da li on postoji. Žalbeno veće uz suprotno mišljenje sudije Kofi Kumelija Afanđija prihvatilo je ovu žalbu i ocenilo da je Pretresno veće moglo izneti mišljenje i presuditi o učešću Stanišića i Simatovića tek ako se utvrdi da je postojao udruženi zločinački poduhvat.

Tužilaštvo se žalilo i na oslobađajuću odluku Pretresnog veća za optužbe da su pomagali i podržavali zločine u Bosanskom Šamcu i SAO Krajini. Tužilaštvo je na kraju tražilo da ih Žalbeno veće osudi po svim tačkama i da se odluči na osnovu izvedenih dokaza. Žalbeno veće je odbilo predloženi način odlučivanja, jer kako je objasnio sudija Fausto Pokar, smatraju da je neumesno sprovoditi takvu analizu koja zahteva uvid u sve dokaze sa suđenja, ali bez saslušanja svedoka.

- Predmet je obiman i složen sa periodom od četiri i po godine, sa 133 svedoka, više od 4.000 izvedenih dokaza, koji se odnose na više krivičnih dela i oružanih grupa - objasnio je Pokar.

- Bez svedoka nije moguće pravedno i tačno utvrditi odgovornost optuženih. Pošto dvojica od trojice sudija iz Pretresnog veća više nisu u službi ovog suda, predmet ne može da im se vrati na razmatranje. Ako bi ga preuzelo novo veće, imalo bi iste teškoće, jer nisu čuli svedoke. Zato nalažemo da se ponovo sudi po svim tačkama i da novo veće primeni ispravne pravne norme.

ODLUKA BEZ PRESEDANA

ADVOKAT Franka Simatovića Vladimir Petrović kaže nam da je ovakva presuda njegovom klijentu potpuno iznenađenje.

- Ovakva odluka je bez presedana, nije postojala dosad i neuporediva je, jer nijedan predmet nije tako ukinut - revoltiran je Petrović. - Zabrinuti smo, jer Franku se već sudi 13 godina. Sad će to suđenje trajati 17 ili 18 godina. Tako nešto nije zabeleženo u praksi. Franko Simatović je žrtva dva pravna mišljenja, po jednom je za pomaganje potrebna specifična usmerenost, a po drugom nije. Kod ovog veća je preovladalo mišljenje koje ide na njegovu štetu.

Petrović kaže da će tražiti ukidanje pritvora, jer je Simatović dosad sarađivao i ispunjavao sve uslove. Tražiće i od Vlade Srbije garancije, da bi se branio sa slobode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

vlada

15.12.2015. 17:49

Toliko je toga rečeno o tom necivilizacijskom "sudu", da je ovo ligična priča /farsa/!

Miki - Zg

15.12.2015. 18:28

Ne da je to farsa ,izrugivanje s pravdom i pravom ,rekao bi još svašta .Pa dokle ćete gospodo iz Haškog suda , suditi ,presuđivati ,osuđivati samo Srbe ?Vjerojatno još 20-50 god . ,ovo nema kraja nepravdi ? Ma perpetum mobile ?

Аца 96

15.12.2015. 18:40

А пре 5 дана рекли да завршавају са радом 2017 !!!!!