Ljajić: Tražiću puštanje Mrkšića na lečenje u Srbiju

Tanjug

15. 08. 2015. u 11:15

Љаjић: Тражићу пуштање Мркшића на лечење у Србију
Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić najavio je danas da će u ponedeljak zatražiti hitno puštanje Mileta Mrkšića, koji se od 2012. godine nalazi na odsluženju zatvorske kazne u Lisabonu, na lečenje u Srbiju

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić najavio je danas da će u ponedeljak zatražiti hitno puštanje Mileta Mrkšića, koji se od 2012. godine nalazi na odsluženju zatvorske kazne u Lisabonu, na lečenje u Srbiju.

"Razgovarao sam sa suprugom Mrkšića i ambasadorom Srbije u Portugaliji. On je ozbiljno bolestan i u ponedeljak ću tražiti da se iz humanitarnih razloga hitno pusti na lečenje u Srbiju", rekao je Ljajić Tanjugu.

Mrkšićeva ćerka Marija je u pismu medijima navela da se on od 22. jula nalazi u zatvorskoj bolnici, da su astma i fizička isrcpljenost razlozi za njegovu hospitalizaciju, a da je u bolnici ustanovljeno da boluje od karcinoma pluća.

Ona tvrdi da joj se otac nalazi u vidno zapuštenom zdravstvenom stanju, da su joj lekari potvrdili da je stanje kritično i svakog trena može da umre.

Mrkšićeva ćerka navodi da je od nadležnih ministarstava i Tribunala u Hagu tražila njegovo privremeno puštanje na lečenje u Srbiju iz humanitarnih razloga, ali da do sada nisu dobili odgovor na taj zahtev.

Mrkšić se od 2012. godine nalazi na odsluženju zatvorske kazne u Lisabonu, po presudi Međunarodnog suda za ratne zločine.

Haški tribunal osudilo je Mrkšića na 20 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja mučenja, orkutnog postupanja i ubistva 194 hrvatska zarobljenika na farmi Ovčara novembra 1991. godine.

VERUJEM DA ĆE SE ŠAINOVIĆ VRATITI U SRBIJU

Ljajić je rekao da veruje da će se nekadašnji potpredsednik Vlade SR Jugoslavije Nikola Šainović vratiti u Srbiju, jer je odslužio dve trećine zatvorske kazne od 18 godina, na koju ga je Haški sud osudio zbog ratnih zločina na Kosovu.

Ljajić je Tanjugu rekao da je uobičajena praksa u svim dosadašnjim slučajevima bila da ko ima dve trećine odslužene kazne bude pušten na slobodu.

"Verujemo da će se to i u ovom slučaju desiti", naveo je Ljajić, koji je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.

List "Politika" preneo je da bi Šainović trebalo da se iz zatvora u Švedskoj vrati do kraja avgusta, posle odslužene dve trećine kazne, što je rok psle kojeg se haški optuženici puštaju iz zatvora.

Šainović je osuđen na 18 godina zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem etničkog čišćenja Kosova 1999. godine.

Iz haškog zatvora u Sheveningenu je prebačen u zatvor u Švedskoj prošlog septembra, nakon što mu je januara 2014. godine kazna postala pravnosnažna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije