Naser Orić neće prisustvovati komemoraciji u Srebrenici; Duraković: Pozvali smo Vučića da dođe

Tanjug

ponedeljak, 29. 06. 2015. u 14:28

Насер Орић неће присуствовати комеморацији у Сребреници; Дураковић: Позвали смо Вучића да дође
Ratni komandant muslimana Bošnjaka Srebrenice Naser Orić neće prisustvovati komemoraciji povodom 20 godina od zločina u Srebrenici. Predsednik Srebrenice uputio pozivnicu premijeru Srbije Aleksandru Vučiću
SREBRENICA - Ratni komandant muslimana Bošnjaka Srebrenice Naser Orić neće prisustvovati komemoraciji povodom 20 godina od zločina u Srebrenici.

Načelnik srebreničke opštine Ćamil Duraković je za N1 TV rekao da je Orić sam odustao od prisustva tom događaju jer je stanje "prilično destabilizujuće", te da ne želi nikakve provokacije na račun njegovog imena, odnosno da ne želi da građani likuju nad tim što je došao u BIH.

"U suštini on nije oslobođen, on je došao i naravno da su ga preuzeli organi BiH koji će postupati s njim. On nije slobodan čovek dok se predmet ne privede kraju. Tako da ni on sam to ne želi", kazao je Duraković nakon sednice Organizacionog odbora za kolektivnu sahranu u Potočarima.

Inače, komemoraciju u Srebrenici će obezbeđivati gotovo 2.000 policajaca.

Više od 600 osoba je akreditovano za medijsko praćenje, a biće prisutni mediji iz cijelog sveta, javio je N1.

Očekuje se, kako se navodi, prisustvo tri predsednika države, tri premijera i tri parlamenta.

Na sednici je rečeno da je cilj organizacionog odbora da na dostojanstven način pripremi sahranu i komemoraciju žrtava.

Istaknuto je da je odbor nepolitički i da su osim rodbine i prijatelja žrtva, dobrodošli i svi ostali. Odbor je zadovoljan bezbednosnim merama koje su sprovedene nakon, kako se navodi, narušene bezbednosne situacije.

VUČIĆ POZVAN DA DOĐE U SREBRENICU
Organizacioni odbor za obeležavanje 20 godina od zločina u Srebrenici promenio je danas stav u pogledu eventualnog dolaska srpskog premijera Aleksandra Vučića na komemoraciju, koja će 11. jula biti održana u Potočarima.

Odbor je, naime, zaključio da su svi koji to žele dobrodošli u Srebrenicu.

Predsedavajući i načelnik opštine Chamil Duraković, koji je proteklih nedelja, nakon hapšenja ratnog komandanta muslimana Bošnjaka u Srebrenici Nasera Orića u Švajcarskoj po poternici Srbije, više puta ponovio da premijer Vučić nije dobrodošao na komemoraciju, ukoliko Orić ne bude izručen BiH, sada kaže:

"Pozivnica mu je (Vučiću) otišla, pa neka sam odluči".

Duraković i predsednica Udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić, koja se zajednom sa njim zalagala da, ukoliko Orić ne bude izručen BiH do 30. juna, komemoracija bude otkazana, sada o eventualnom dolasku srpskog premijera kaže:

"Nećemo nikome braniti, niti ćemo ikoga zvati".

Inače, Odbor očekuje da će komemoraciji prisustvovati tri predsednika države, tri premijera i tri predsednika parlamenta. Bezbednosne mere, kako je saopšteno, biće na najvišem nivou, a komemoraciju će obezbeđivati 2.000 pripadnika bezbednosnih snaga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

KLIN SE KLINOM IZBIJA!

29.06.2015. 17:41

Neka Vucic zatrazi oslobadjanje Generala, i kad ispostuju zahtev, kao sto su njihov ispostovali i oslobodili Orica, tada moze bez imalo razmisljanja otici u Srebrenicu, u protivnom sam sebe diskredituje i postavlja na jednu stranu, i to onu stranu koju zapad forsira.

Zoran1

30.06.2015. 19:04

Oric je dao casnu pijonirsku i Vucic ce ici za Srebrenicu. Jedino ako bu Oric i njegova banda odgovarali za ubistva koja su pocinli i dobili zaista zestoke kazne za zlocin protiv srpskog stanovnistva tek onda bi Vucic imao pravo da ode u Srebrenicu. Vucic naravno radi sto mu gazde narede i time bruka Srpski narod a ne sto bi trebao.