Srbija tražila hapšenje Orića!

Goran Čvorović

14. 06. 2015. u 09:50

Švajcarski federalni biro za pravosuđe povodom privođenja ratnog komandanta Armije BiH. Zahtev stigao u Bern, izručenje nije isključeno. Dostavljen dopis je datiran 3. februara 2014.

Србија тражила хапшење Орића!

PARIZ
OD STANOG DOPISNIKA

TO što je Sarajevo tražilo povlačenje Interpolove poternice za Naserom Orićem, potpuno je irelevatno pri njegovom hapšenju, poručili su, za "Novosti", u švajcarskom Federalnom birou za pravosuđe, koje je jedino relevantno u ovom slučaju, s obzirom na to da je bivši komandant muslimanske vojske u Srebrenici uhapšen na teritoriji ove zemlje.

- Ukoliko ime određene osobe ne postoji na crvenoj poternici Interpola, to ne znači da je ono uklonjeno i iz policijske kartoteke određene zemlje - istakli su u pres-službi Interpola za "Novosti".

U sedištu ove institucije u Lionu naglašavaju da nisu sve poternice javne i da posle uklanjanja na zahtev određene zemlje, mogu da ostanu svedene za policijsku upotrebu. U Interpolu dodaju da zbog toga samo Švajcarska ima odgovor na to na osnovu čega je reagovala.

A u Bernu ne ostavljaju dilemu. U izjavi, za "Novosti", šef službe za informisanje javnosti švajcarskog Federalnog biroa za pravosuđe Folko Gali, nedvosmisleno je poručio da to što je Generalni sekretarijat Interpola izbrisao poternicu iz svoje banke podataka posle intervencije vlasti BiH, ne znači da su isključena dalja hapšenja i izručenja.

Gali je naglasio da je Ministarstvo pravosuđa Srbije u petak direktno prosledilo švajcarskom Federalnom birou za pravosuđe zahtev za hapšenje Nasera Orića datiran 3. februara 2014, sa praktično identičnim sadržajem kao na poternici koju je objavio Interpol, potvrđujući time da se radi o validnom zahtevu.

- Evropska konvencija za ekstradicije predviđa obavezu izručenja ukoliko su svi uslovi ispunjeni. Na osnovu opisa koji su vlasti Srbije dostavile u zahtevu za hapšenje, Federalni biro za pravosuđe je smatrao da, na bazi onoga za šta se tereti, izručenje nije apriori isključeno i zbog toga je naredio njegovo hapšenje. Federalni biro za pravosuđe će detaljno ispitati uslove za izručenje na osnovu formalnog zahteva koje srpske vlasti moraju da podnesu u roku od 18 dana - istakao je Gali za "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Branko

14.06.2015. 10:30

Izrucite ga a posle ga osuditi na dozivotni zatvor jer mislim da u Srbiji nema smrtne kazne.

Херман, Корвин, Мекензи...

14.06.2015. 10:35

Ево прилике Вучићу да се делимично искупи за ћутање о злочинима над Србима!

Boro, Topolje,Kovacic,Knin

14.06.2015. 11:04

imam osjecaj da se Srbija prepala da joj ga ne isporuce,eee Srbijo ...

Стефан Зоран

14.06.2015. 12:10

@Boro, Topolje,Kovacic,Knin - Препала се Србија, или српске власти? Свеједно, дајте га онда Кравичанима.

Смедеревац

14.06.2015. 14:20

Сигуран сам да следи још једно понижење и одбијање изручења из неких небулозних разлога. Дај Боже да нисам у праву!

Искусна правница

14.06.2015. 16:15

Швајцарска ће да поступи у складу са међународним правом и конвенцијама, а Србија у складу са налозима из Брисела и Вашингтона.