Slučaj Naser Orić: Čeka se zahtev Beograda

E. V. N.

12. 06. 2015. u 09:26

Narednih 18 dana Naser Orić provešće u švajcarskom pritvoru - do odluke o ekstradiciji

Случај Насер Орић: Чека се захтев Београда

Naser Orić

NASER Orić je u pritvoru u Švajcarskoj i tamo će ostati do okončanja procesa, ako Srbija u zakonskom roku podnese zahtev za izručenje, rekao je za "Novosti" portparol švajcarskog Federalnog biroa za pravosuđe Folko Gali.

- Orić je odbio da bude izručen i u četvrtak su ga saslušale vlasti Javnog ministarstva konfederacije za Kanton Ženeve - istakao je Gali za naš list.

Prema njegovim rečima, osoba protiv koje je raspisana poternica može pri hapšenju, po pojednostavljenoj proceduri, odmah da se izjasni da li želi da bude izručena ili ne, bez obzira na to da li je upućen zvaničan zahtev za izručenje. Orić je u četvrtak saslušan po zahtevu Federalnog biroa za pravosuđe.

- Ako želi Orićevo izručenje, Srbija treba da podnese zvanični zahtev predviđen Evropskom konvencijom za ekstradiciju. Rok je 18 dana i u tom slučaju Orić će biti u pritvoru do donošenja konačne odluke da li će biti izručen - rekao je Gali.

Rok za donošenje odluke o izručenju, inače, nije preciziran. Federalni biro pravde je u četvrtak izdao i saopštenje, u kom se ističe da je Orić uhapšen na osnovu poternice koju su vlasti Srbije raspisale 3. februara 2014. i da je osumnjičen da je od 1992. do 1995. godine vršio sa saborcima napade na srpska sela u regionu Srebrenice, s ciljem da ih isprazni od srpske populacije, zastrašivanjima, torturama i ubistvima.

REZOLUCIJA EP O SREBRENICI PREDSEDNIŠTVO Evropskog parlamenta odlučilo je da se u dnevni red plenarnog zasedanja u julu uvrsti predlog rezolucije o Srebrenici, u kojoj se institucije EU pozivaju da učine sve da se takav zločin više nikad ne ponovi. Inicijator predloga je hrvatski poslanik Ivan Jakovčić, a odluka još nije formalna jer se zvanični dnevni red utvrđuje neposredno pre sednice, 7. jula. U Nacrtu rezolucije, u koji je Tanjug imao uvid, konstatuje se da je Vojska RS nakon zauzimanja Srebrenice streljala više od 8.000 muškaraca i dečaka, dok je oko 30.000 žena i dece proterano u akciji etničkog čišćenja. Predstavnice "Žena u crnom" okupile su se u četvrtak ispred Predsedništva Srbije, tražeći da se 11. jul proglasi za dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Zahtev za ekstradiciju, kako saznaju "Novosti", u četvrtak nije otišao iz Srbije, a kada će još je nepoznato. Redakcija "Novosti" obratila se Višem sudu u Beogradu iz kog nam je stigao pismeni odgovor:

"U istražnom postupku koji je pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokrenut 9. decembra 2011. protiv okrivljenog Nasera Orića i drugih, zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništa, istražni sudija Odeljenja za ratne zločine doneo je 26. decembra 2013. rešenje kojim je prema okrivljenom određen pritvor. Istovremeno je doneo naredbu o izdavanju poternice koja je dostavljena nadležnom organu unutrašnjih poslova. Imajući u vidu nedostupnost okrivljenog organima Republike Srbije, istražni sudija je istog dana doneo i rešenje o prekidu istrage do njegovog pronalaska. Viši sud u Beogradu je 11. juna 2015. obavešten službenim putem od strane nadležnih organa o lišenju slobode okrivljenog Nasera Orića dana 10. juna 2015, na teritoriji Švajcarske."

Orićev advokat Vasvija Vidović navela je, međutim, za sarajevske medije da je njen klijent uhapšen po poternici za koju je smatrala da je povučena, jer je BiH protestovala zbog nje u skladu sa konvencijom iz Dohe.

Srbija je poternicu za Orićem raspisala 3. februara 2014, a već u martu bosanski mediji su preneli da su povučene poternice za Orićem, Hakijom Meholjićem i Amirom Mehmedovićem, ali i za generalom Manojlom Milovanovićem.

I Ministarstvo bezbednosti BiH potvrdilo je u četvrtak kako u Interpolovoj bazi podataka nema Nasera Orića. Zato Orićev advokatski tim ne isključuje mogućnost da su švajcarske vlasti u ovom slučaju počinile "administrativnu grešku", propustivši da izbrišu poternicu iz sistema. Vidovićeva dodaje da je moguće i da su srpske vlasti posle protesta BiH i brisanja poternice, ponovo izdale poternicu što bi, prema njenom mišljenju, "bilo suprotno normalnoj diplomatskoj komunikaciji između država".

Hapšenje bivšeg komandanta Armije BiH u Srebrenici izazvalo je nove podele u regionu. Dok jedni smatraju da je reč o politički motivisanom procesu, drugi to vide kao početak utvrđivanja istine o zločinima nad Srbima.

Orić sa saborcima u Kravici

Dragica Lazarević izgubila je u Zalazju, na Petrovdan 1992, muža i dva brata. Tela su eksumirana tek pre dve godine, a ona ne očekuje da će Orić odgovarati:

- Čula sam da je uhapšen, ali pustiće ga, živi bili pa videli. Politika, novac, potreba da se istorija i događaji u Srebrenici prikažu kao da su samo Srbi krivi, uticaće da bude pušten.

Radu Cvjetinoviću ubili su na Petrovdan sestru. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije Orića i saborce tereti upravo zbog tih zločina.

- Sestra mi je bila u kući, ubili su je Naser i njegovi vojnici, kao i sve druge civile u Zalazju. Zarobili su desetak ljudi. Orić je u istražnom postupku tvrdio da ne zna za to, a posle 15 godina nađene su njihove kosti u masovnoj grobnici - govori Rado.

Biografija Nasera Orića

Dvadeset tri godine Brano Vučetić čeka pravdu. Četrnaestog decembra 1992. muslimanske jedinice ubile su mu brata i oca, a njega kao devetogodišnjaka odveli u srebrenički zatvor, gde je dva meseca zlostavljan. O zločinu u Podrinju pisao je Milivoje Ivanišević, a govorili su o tome i pisali i Bošnjaci koji su bili u Srebrenici. Ibran Mustafić u knjizi detaljno opisuje ubistva u Zalazju i drugim mestima.

Zvanično Sarajevo ovo hapšenje osuđuje. Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić navodi da će biti pružena sva potrebna pravna pomoć i zaštita kako bi Orić bio oslobođen i podseća da je on već oslobođen u Hagu, ali i da je skinut sa Interpolove poternice.

- Simptomatično je da se hapšenje po nalogu Srbije desilo u vreme kada Velika Britanija aktivno radi na pripremi rezolucije o Srebrenici - rekao je Zvizdić.

U međuvremenu, o Naseru Oriću su isplivali zanimljivi detalji, pa i da je dugo bio pod prismotrom Sektora AID, odnosno sarajevske Državne bezbednosti, i to u vreme kada su ga slavili kao navodnog muslimanskog junaka. Specijalna operativna akcija zvala se "Guber". Tako, u depeši broj 70 od 30. januara 1996, načelnik Sektora AID u Tuzli, Pašaga Mešić, pozivajući se na pouzdan izvor pod šifrom "Klin", piše da je registrovan kontakt Orića (vodi se kao "A-101"), i Hariza Kozulića iz Australije, predsednika Islamske stranke spasa. Orić je informisao Kozulića da je "dobio onaj papir" iz kojeg "vidi sve ono", s tim da insistira na direktnom kontaktu u BiH i na davanju konkretnih zadataka.

Orić je u Srebrenici imao, kako je svedočio general Rasim Delić, komandant Armije BiH, "više naoružanja nego što je čitava Armija BiH imala 1993. godine". Ovo piše u stenogramu sa sednice Predsedništva BiH do kog je došao naš list.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

СВЕМИР

12.06.2015. 09:48

Дакле, сада је на потезу Република Србија, стога кроз пар дана народ ће моћи видети ко је вера а ко невера. Иначе, јуче на једној српској телевизији пуштено је испитивање грађана Сребренице поводом хапшења ратног злочинца. Следио сам се! Испитаници су једногласно оценили да је у питању политичка провокација србијанских институција и наравно оправдавали заточеног криминалца. Толико о поштовању српских жртава од стране муслиманских комшија. После се питају зашто се њихове "жртве" не поштују!

ЗВЕЗДАН

12.06.2015. 11:04

@СВЕМИР - Нажалост, муслимански народ свакодневно гута и упија енормну количину затроване шовинистичке пропаганде, која подстиче на мржњу и агресију према српском народу. Не могу потурице да схвате и да се помире, да су увек били и јесу у првим борбеним редовима, када се пале српска огњишта и убијају српско голоруко становништво. Лакше им је да наричу и куну српски народ измишљајући култ „страдања“, а славе ратне злочинце, од Османлија до данас.Уместо да се суоче са истином, увек им је неко други крив.

Stole

12.06.2015. 10:24

Po svemu sudeći on je bio samo jedan od ratnih lešinara kojih je bilo na svim stranama i kojima su ratno ludilo i nacionalizam bili samo pokriće za šverc i bogaćenje. Iz biografije se vidi da je bio na pozicijama u Srbiji preko kojih je mogao da stekne kontakte sa ljudima sličnim njemu. A ako takvi još uvek imaju neki uticaj u Srbiji (novac=uticaj) onda ne treba očekivati ništa spektakularno što se tiče daljeg postupka protiv Orića.

Србин Јужњак

12.06.2015. 11:10

@Stole - Војници под командом Насера Орића,побили су 3600 српских цивила,и уништили су преко 50 српских села у Подрињу.Тај мора да одговара!

MatijaBG

12.06.2015. 11:06

Naser Orić i njegova zlodela su glavni krivci za 8.000 pobijenih Muslimana u Srebrenici...njegovom hapšenju i kažnjavanju treba da se raduju i Muslimani,jednako koliko i Srbi.

Miro

12.06.2015. 13:15

@MatijaBG - Preko 3500 Srpskih zrtava, uglavnom nejaci, na najmonstruozniji nacin umoreno je u oko 200 sela oko Srebrenice i to je jedini razlog napada Srpske vojske na Oriceve teroriste. U tim borbama i u pokusajima da se probiju do svoje teritorije poginulo je oko 1500 terorista. Najbolje su prosli oni koji su pobjegli na teritoriju Srbije. Oko 500 zarobljenih terorista je streljano i to je taj zlocin. Hvala bogu zlocini se nisu desili nad nejaci. U pomenutom zlocinu krvave ruke ima i francuska ob. sl.

sale

12.06.2015. 11:51

Ovo će pokazati gde ide Srbija. Uopšte neću biti iznenađen, ako ne dođe do zahteva za ekstradiciju na vreme. Šta god da se desi, biće tako jer je Vučić tako naredio.

Op Ozi Cija

12.06.2015. 11:54

Ma abolirace njega Toma i Aca za jedno milovanj po glavi od strane Hana. Dobri decaci, nije moguce da su tako dobri a Srbi.

Djordje

12.06.2015. 12:06

"- Simptomatično je da se hapšenje po nalogu Srbije desilo u vreme kada Velika Britanija aktivno radi na pripremi rezolucije o Srebrenici - rekao je Zvizdić."? Zasto je to "Siptomaticno"? Da li velika Britanija svake nedelje priprema rezoluciju o Srebrenici? Objasnite ljudima sta znaci " simptomaticno"?Zasto ljudi upotrebljavaju reci cije znacenje ne znaju?

slavko radovanovic

12.06.2015. 12:54

Treba da Srbi progutaju neku knedlu pa da im lakše ide niz grlo a čim progutaju Orić će biti puštan i to tako što će Sribja povući svoju poternicu.

Dijasporac

12.06.2015. 13:07

Privukla mi je paznju izjava: "Orić je odbio da bude izručen ...", jel to znaci da optuzeni ima "pravo" da odbije izrucenje po sopstvenm nahodjenju? Zasto onda Kapetan Dragan nema takvo pravo?

Sudija

13.06.2015. 03:16

Kakva konvencija. Ratne zlocince treba suditi sve dok su zivi . Srbija treba da trazi hitno njegovo izrucenje jer je dokazani bosnjacki krvolok i zlocinac

Bane

13.06.2015. 08:25

Ма нема од тога ништа. Нема нико у Србији петљу да поднесе захтев за изручење. Сетите се Чекуа, Тачија и сличних...

Вук З.

13.06.2015. 14:25

А ко да поднесе захтев? Један гласно плаче и себе сажаљева, а остали чекају његово мишљење...

drgojlo

13.06.2015. 15:18

Ubio mu oca i brata i njega kao devetogodisnje dete odveli u Srebrenicki zatvor i dva meseca zlostavljali, pa dali ti stvarno verujes u ovo sto si napisao? Da si rekao da su ga ubili, zaklali pa da covek poveruje a da su mucili dete od devet godina , to nema nikakvog smisla , trebao bi da napises neku uverljiviju pricu.Tog coveka vec nekoliko puta hapse i pustaju, sto evropa sto ovi u regionu Nema dokaza ????? Ali zvanicn je covek nevin, sta raditi sa onima koi pobise onolike civile gde su ??

Mrjuve

14.06.2015. 08:08

Treba razmatrati stvari objektivno. Imamo srebrenicu kao dokaz, svake godine se nazalze podsmrtni odstatci srba za koje se niko nejavlja, cak pojedinci da bi mogli zakopati svoje. Agresorska strana srbije hoce zlocine i nad svojima da opere drugima. Nece da moze, jer forenzika je bauka kojom se moze dostici djelimicno istina o zbivanjima na balkanu. Ovo sto rade oricu, je sramota za srpsku politiku, za njih nije jer kao u ratu i sad se sistematski radi na spasavanju sta se spasiti moze.