Naseru Oriću određen ekstradicijski pritvor od 14 dana

Tanjug

11. 06. 2015. u 16:19

Komandantu vojske bosanskih muslimana za vreme rata u BiH, koji je uhapšen u Švajcarskoj na osnovu poternice iz Srbije, određen je ekstradicijski pritvor od 14 dana

Насеру Орићу одређен екстрадицијски притвор од 14 дана

ŽENEVA - Komandantu vojske bosanskih muslimana za vreme rata u BiH Naseru Oriću, koji je uhapšen u Švajcarskoj na osnovu poternice iz Srbije, određen je ekstradicijski pritvor od 14 dana, potvrdio je danas za veb sajt Klix.ba načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković koji se nalazi u Ženevi.

"U tom periodu Orićeva odbrana ima mogućnost da dokaže zašto Orić ne bi trebalo da bude izručen", kaže Duraković.

Iako još nisu poznati svi detalji, Duraković tvrdi da je Srbija najverovatnije na neki način obnovila poternicu koja je raspisana 3. februara 2014. i koju su tada vlasti BiH osporile.

U zvaničnom saopštenju švajcarske policije navedeno je da je Orić zadržan u pritvoru dok čeka moguće izručenje Srbiji.

"Orića potražuju vlasti Srbije zbog ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti", navodi se u saopštenju.

"Nalog za hapšenje, koji je izdala švajcarska Federalna pravosudna kancelarija, baziran je na zahtevu srpskih vlasti od 3. februara 2014. godine. Srpske vlasti sumnjiče Orića i druge pripadnike snaga bosanskih muslimana da su od 1992. do 1995. napadali srpska sela u regionu Srebrenice da bi proterali srpsko stanovništvo, uz mučenja, tortute i ubistva", navela je švajcarska policija.

U saopštenju se dalje navodi da je Orić danas saslušan i da mu je predočen zahtev Srbije.

Javni tužilac kantona Ženeva, koji u ovom slučaju zastupa Federalnu pravosudnu kancelariju, rekao je da će razmotriti njegovo izručenje, kao i da će od srpskih vlasti biti zatraženo da dostave dokumentaciju o navodima iz poternice.

"Federalna pravosudna kancelarija će, pre svega, razmotriti da li je izručenje uopšte moguće. Takođe će biti istraženo da li je slučaj koji je opisan u poternici već obuhvaćen optužnicom i suđenjem Haškog tribunala", stoji u saopštenju.

Haški tribunal je optužio Orića za zločine nad Srbima, ali ga je 2008. oslobodio po svim tačkama optužnice.

Orić je uhapšen juče u Toneksu, u švajcarskom kantonu Ženeva, na osnovu zahteva koji je Srbija dostavila 3. februara 2014, saopštila je švajcarska Federalna pravosudna kancelarija.

VIŠI SUD OBAVEŠTEN O HAPŠENJU ORIĆA
Viši sud u Beogradu saopštio je da je danas zvanično obavešten o hapšenju Orića.

U saopštenju tog suda se navodi da je u istražnom postupku, koji je pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda pokrenut decembra 2011. protiv Orića i drugih, zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništa, 26. decembra 2013. istražni sudija doneo rešenje kojim je bivšem komandatu muslimanske vojske određen pritvor.

Istovremeno je, dodaje se, doneta i naredba o izdavanju poternice koja je dostavljena nadležnom organu unutrašnjih poslova.

"Imajući u vidu nedostupnost okrivljenog organima Republike Srbije, istražni sudija istog dana doneo je i rešenje o prekidu istrage do njegovog pronalaska", piše u saopštenju.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

vrhbrate

11.06.2015. 17:32

ovo je napad na Dodika, kao, mi vama Orica a vi skinite Dodika ... ne daj se Srbijo, Bog je velik' !

Утеривач

11.06.2015. 18:25

Ма нема од ове "работе " ништа! Има ли неко да верује да ће бити изручен Србији?

baunti

11.06.2015. 21:47

Steta sto ga nece isporuciti. Bilo bi simbolicno i dobro kada bi mu sudjenje pocelo 11. jula. :))) Nazalost, englezi ce odraditi svoje, kao i obicno.

Vojislav

12.06.2015. 00:18

Srbija je poznata po "promasenim" optuznicama, pa i nece biti nista novo ako se sve zavrsi kao i sa Tacijem. Uostalom, ako je Oric pocinio krivicna dela u BIH, otkud Srbiji pravo na poternicu za doticnim. Da li optuznice pisu pravnici ili "pripravnici"?

Naser Ori(K)ic

12.06.2015. 04:21

covjek je treniran da ubija,u specijalnim jedinicama bivseg saveznog SUP-a,bio milosevicev 'prvi covjek' dok nije skonto sta se zbiva,a onda 'obukao novi dres',i desilo se sta se desilo

Karadjordje

12.06.2015. 13:44

za koju teritoriju se tereti? da ne padnemo na proceduri? on nam svakako treba, vreme je da istina progovori kroz iskaze profesionalca iz Juge.