KOMANDANT jedinica Armije BiH na teritoriji Srebrenice tokom rata Naser Orić uhapšen je po poternici Srbije u Bernu. Nezvanično, on je trebalo da prisustvuje "Danima sećanja Bošnjaka na Srebrenicu" u Ženevi.

Interpol Srbije raspisao je za Orićem poternicu u februaru 2014, pošto ga srpsko tužilaštvo za ratne zločine sumnjiči za zločine nad Srbima, počinjene u Podrinju 1992. Pored Orića, poternica je raspisana i za ratnim načelnikom Policijske stanice u Srebrenici Hakojom Meholjićem i još trojicom Bošnjaka.

Sumnja se da je Orić sa četvoricom osumnjičenih, 12. jula 1992. godine, počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestu Zalazje, Donji Potočari, u opštini Srebrenica, na istoku BiH. Osumnjičeni se terete da su ubili devet civila srpske nacionalnosti. Srpsko tužilaštvo je još 4. avgusta 2011, na osnovu krivične prijave MUP Srbije, podnelo Višem sudu u Beogradu zahtev za sprovođenje istrage protiv Orića i ove četvorke.

Naser Orić je, inače, pred Sudom u Hagu pravosnažno oslobođen odgovornosti za zločine nad Srbima 2008. Osumnjičen je 28. marta 2003, SFOR ga je uhapsio 10. aprila 2003, a pred Tribunalom se pet dana kasnije izjasnio da nije kriv.

Optužen je za neljudsko ponašanje prema 11 i ubistvo sedam Srba tokom 1992-1993, u Srebrenici. Jedinice pod njegovom komandom su optužene za napade na 50 srpskih sela i proterivanje stanovnika. Suđenje je počelo 6. oktobra 2004, a u junu 2005. Tribunal je povukao dve optužnice protiv Orića. On je 30. juna 2006. osuđen na dve godine zatvora i pušten na slobodu, pošto je u pritvoru proveo više od tri godine.

Trećeg jula 2008. je, po žalbi, pravosnažno oslobođen krivice. Sudsko veće je izjavilo da, mada je dokazano da su počinjeni mnogobrojni zločini nad Srbima, nije dokazano da postoji Orićeva krivica.