Za zločin u Belom Manastiru osuđenima ukupno 35 godina

Tanjug

petak, 29. 05. 2015. u 14:44

За злочин у Белом Манастиру осуђенима укупно 35 година
Zoran Vukšić osuđen je na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, Slobodan Strigić na 10, a Branko Hrnjak na godina zatvora
BEOGRAD - Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu ponovo je danas na ukupno 35 godina zatvora osudilo trojicu bivših pripadnika SUP-a Beli Manastir, zbog optužbi da su ubili najmanje šest civila u toj hrvatskoj opštini 1991. godine.

Zoran Vukšić osuđen je na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, Slobodan Strigić na 10, a Branko Hrnjak na godina zatvora.

Na iste zatvorske kazne optuženi su bili osuđeni i prvom presudom koju je bio ukinuo Apelacioni sud i naložio da im se suđenje ponovi, dok je jednom optuženom potvrdio zatvorsku kaznu od godinu i po dana. I na ovu presudu tužilaštvo za ratne zločine kao i optuženi i njihovi branioci imaju pravo da ponovo ulože žalbu Apelacionom sudu, koji će doneti pravosnaznu presudu.

Optužnica tužilaštva za ratne zločine tereti Zorana Vukšića, Slobodana Strigića, Branka Hrnjaka i Velimira Bertića, koji je pravosnažno osuđen, da su kao pripadnici Jedinice za posebne namene iz sastava policijskih oružanih grupacija SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem ubili najmanje šest civila nesrpske nacionalnosti.

Na teret im se stavljaju i protivzakonita zatvaranja, povređivanje telesnog integriteta, zastrašivanje, teror, mučenja i nečovečna postupanja.

Državno tužilaštvo Hrvatske ustupilo je 2008. godine Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije taj predmet Županijskog suda u Osijeku, na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida.

Presuda je ranije potvrđena Velimiru Bertiću sa kaznom od godinu i šest meseci zatvora zbog izvršenja krivičnog dela ratni zlocin protiv civilnog stanovništva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Марија

29.05.2015. 16:59

Брука и срамота!Не треба нам хашка инквизиција да осуђује наше хероје, кад су нам судије продане душе!

Dejan

04.06.2015. 12:49

ovo je sramota za Srpske zvanicnike pa da li zbog ulaska u EU treba da isporucimo svakog vojnika ili policajca koji se borio za Srbiju bolje da sam obe ruke slomio kada sam glasao za ovu vlast

dusan

10.06.2015. 12:35

Vukcevicu je su ti dokaze dostavili braca hrvati.Srbe zatavaraju zar ne.Vucicu sud ti je stvarno nezavisan od Srbije ali ne i od Hrvatske.Cestitam gospodjo Kitarovic.