Bramerc: Presuda Karadžiću ove godine

Tanjug

utorak, 12. 05. 2015. u 21:20

Брамерц: Пресуда Караџићу ове године

Radovan Karadžić

Presuda bivšem predsedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću mogla bi biti izrečena ove godine, kada bi trebalo da bude završeno i suđenje bivšem komandantu VS Ratku Mladiću
SARAJEVO - Presuda bivšem predsedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću mogla bi biti izrečena ove godine, kada bi trebalo da bude završeno i suđenje bivšem komandantu VS Ratku Mladiću, izjavio je danas u Sarajevu glavni tužilac Haškog suda Serž Bramerc.

On je za Fenu rekao i da bi rad Tribunala mogao biti okončan 2017. godine.

Haški tribunal trenutno radi na poslednjim predmetima u ovom sudu i očekujem da će Karadžiću biti izrečena presuda ove godine, dok suđenje Mladiću još traje i ove će godine se "završiti sa tim delom sudskog postupka", naveo je Bramerc koji boravi .

"Ukoliko bude žalbi u tim predmetima, onda se Haški tribunal neće njima baviti, već tzv. rezidualni mehanizam", rekao je glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije.

Govoreći o okončanju rada Haškog tribunala, Bramerc je naveo da će taj sud okončati svoj rad posle završetka predmeta protiv Jadranka Prlića, čelnika samoproglašene hrvatske republike Herceg-Bosne optuženog za zločine počinjene nad Bošnjacima tokom rata u BiH, a očekuje da bi to moglo biti 2017. godine, javila je agencija Fena.

Članovi Predsedništva BiH razgovarali su danas sa Bramercom, koji boravi u BiH u okviru priprema za podnošenje redovnog šestomesečnog izveštaja Savetu bezbednosti UN.

Bramerc je informisao članove Predsedništva BiH o trenutnoj situaciji u tekućim prvostepenim i drugostepenim postupcima, saradnji Tužilaštva sa državama nastalim na području bivše Jugoslavije, ali i naglasio da državni sudovi treba da nastave s postupcima i nakon što Haški tribunal okonča rad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Rajko

17.05.2015. 01:48

100 godina ili sloboda, pitanje je sad? Po prvdi boga, ovo drugo. Ali, ko marijos za boga? Svaki "atar" ima svoga boga, pa je tesko znati unapred koji bogce da odluci. Radovan Karadzic nije ratni zlocinac, to je sigurno. Da li je onlopov ili nesta slicno, to u ovo procesu je sporedna stvar. Ali, za ono za sta je optuzen, jedino resenje je SLOBODA.