Mučitelji Srba se opet izvukli!

M. DRAGANIĆ - V. BLAGOJEVIĆ

18. 04. 2015. u 12:49

Мучитељи Срба се опет извукли!

Ibro Macić, iskopavanje žrtava u Bradini

Za zločine nad srpskim stanovništvom Ibro Macić osuđen na 10, a Indira Kamerić na tri godine. Macić mučio zarobljenike u logoru Musala u Konjicu. Indira u Brodu stotine žena vodila na silovanje

SUD Bosne i Hercegovine osudio je u petak Ibru Macića na 10 godina zatvora za ubistvo četiri starice srpske nacionalnosti u selu Blace, u opštini Konjic, kao i za zločine počinjene nad zarobljenicima u logoru "Musala".

Macić je, kao pripadnik takozvane Armije BiH, 13. juna 1992. godine u selu Blace u jednoj kući zatekao četiri stare Srpkinje, Anu Kuljanin (1908), Danicu Kuljanin (1910), Cviju Kilibardu (1912) i Jelku Kilibardu (1910). Sedele su na krevetu, a Macić je u njih ispalio više metaka iz poluautomatske puške. NJihova tela nikada nisu pronađena.

Optužnica protiv Macića, međutim, bila je mnogo šira. Tužilaštvo BiH ga je teretilo i da je od aprila do oktobra 1993. godine u prostorijama Osnovne škole "Musala" u Konjicu, u kojoj su bili zatvorenici srpske i hrvatske nacionalnosti, učestvovao u mučenjima, seksualnim zlostavljanjima i nečovečnim postupanjima. Optužen je da je zatvorenika Petra Petrovića udarao drvenom letvom po nogama i leđima, da je na seksualni odnos prisiljavao četiri zarobljenika, da je tukao zarobljene Zdenka LJalju, Igora Dragića i Gorana Nikšića, kao i Dragutina Pržulja, kome je psovao "ustašku majku" i udarao ga pendrekom po celom telu...

U KONJICU DANAS 350 SRBA KAKVE su razmere zločina i etničkog čišćenja počinjenih na području opštine Konjic, najrečitije govore podaci da od predratnih 7.000 Srba sada na području opštine živi oko 350, čak za 100 manje nego što je 1886. godine bilo Srba kad je izgrađena Crkva Sv. Vasilija Velikog u ovom gradu.

Rešetke za Ibru Macića samo su - izuzetak koji potvrđuje pravilo. Zločini nad srpskim stanovništvom u opštini Konjic u proteklom građanskom ratu potcenjeni su pred pravosuđem BiH, a u kojoj meri, najrečitije govori podatak da su ubice za ubistvo više od 170 srpskih civila, zajedno sa trojicom haških osuđenika, do sada dobili manje godina zatvora od broja ubijenih Srba.

Osim pojedinačnih zločina nad Srbima iz ove severnohercegovačke opštine, posebno surovi i masovni zločini počinjeni su krajem maja 1992. godine u Bradini, kad je za samo tri dana ubijeno 46 osoba. Za njihova ubistva niko nikada nije odgovarao, bez obzira na to što su imena ubica i nalogodavaca poznata pravosuđu. Svi preostali stanovnici Bradine, odvedeni su u logore u Čelebićima i sportsku salu Musala u Konjicu. NJihova imovina, kao i imovina skoro svih Srba iz brojnih sela oko Konjica uglavnom je opljačkana i uništena.

U Sudu BiH je u petak izrečena još jedna presuda za zločine nad Srbima. NJom je Indira Vrbanjac Kamerić osuđena na tri godine zatvora, zbog ratnog zločina nad srpskim i bošnjačkim civilima na području Broda 1992. godine. Sud je Kamerićevu proglasio krivom, jer je od aprila do oktobra 1992, kao pripadnica 101. bosansko-brodske brigade Hrvatskog veća odbrane, na Stadionu "Polet" i u zgradi Stanice milicije, učestvovala u psihičkom i fizičkom mučenju i nečovečnom postupanju prema zatvorenim civilima. Zbog ove presude logoraši iz Broda i celog područja Posavine odmah su digli glas, ogorčeni "skandaloznom kaznom". U opštinskoj organizaciji za traženje nestalih i poginulih civila Broda kažu da je ova presuda, ponizila sav srpski narod.

- Neverovatno, kad sam čuo da je osuđena na tri godine, umalo nisam pao u nesvest. Šta je ta žena radila, za nju bi mala bila i doživotna robija. Na stotine zarobljenih srpskih žena vodila je na silovanje kod pripadnika paravojnih muslimansko-hrvatskih snaga. Koliki je ona zločinac bila, govori i podatak da je držala svezanog muža da gleda dok mu ženu siluje više vojnika. Pod njenom komandom su palili ženske genitalije srpskim ženama. LJudi, ima li Boga - zavapio je posle presude Marko Grabovac, predsednik opštinske organizacije za traženje nestalih i poginulih civila Broda. U šoku su i u udruženju logoraša "Odžak 92".

Indira učestvovala u iživljavanju nad Srbima na stadionu Polet

- Ona je imala komandnu i izvršnu odgovornost u deset logora u Brodu. Pravila je spiskove žena koje su odvođene na prvu borbenu liniju, gde su silovane i ubijane. NJene muke je osetilo više od 2.000 logoraša - kaže logoraš iz Odžaka, koji je prošao torture Indire Vrbanjac Kamerić, napominjući da ima više razloga da mu se ne spominje ime u medijima.

SMRT POD ČUDNIM OKOLNOSTIMA

JAVNOSTI će po bestijalnosti ostati upamćen Miralem Macić, koji je, nakon priznanja za brojne zločine počinjene nad Srbima iz Konjica, 25. januara 2012. godine pod veoma čudnim okolnostima umro u sarajevskom kliničkom centru.

Miralem je ostavio dnevnik koji je u posedu Tužilaštva BiH. Po svedočenju Duška Tomića, bivšeg advokata preminulog Macića, on je u dnevničkim zapisima teško optužio komandira Enesa Tucakovića i ratnog načelnika Policije Jasmina Gusku, visoke policijske funkcionere iz Konjica.

Svi su naprasno umrli, Guska 23. septembra 2011, Macić 25. januara, a Tucaković 26. januara 2012. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Репортер

18.04.2015. 13:16

Посљедња вијест: Из Владе Србије се очекује похвала за ефикасност Суда БиХ, као и извињење што су се Срби затекли у својим кућама у Коњицу. Није познато каква ће бити реакција Хрватске, јер злочин над Хрватима из Коњица нису починили Срби.

просто

18.04.2015. 14:07

@Репортер - "Indira Vrbanjac Kamerić" Само запамтите овај назив и сачекаћемо 3 године да изађе... ако и она напрасно не умре, као и остали извршитељи злочина, како се не би открили налогодавци.

Mungos

18.04.2015. 18:29

@Репортер - Jeste li sigurni da su gore navedeni umrli, kakva je drzava sasvim je moguce da ti zlocinci zive pod drugim identitetom, sud za zlocine to nece ispitivati, za njih je sve ad acta

Bomba

18.04.2015. 13:34

Ocigledno da zapomaganje i apeli ne pomazu. Treba nekim....bombasticnim primerom skrenuti paznju svetske javnosti

ranko75

23.04.2015. 17:41

@Bomba - Kada bi dali lovu i organizovali da u zatvoru koknu te zlikovce, skrenuli bi paznju.Ajde sada ako ima Obilica! Gde su ti nasi tajkuni da daju neku kintu za to, a ne samo kada treba koknuti konkurenta,poverioca, ili duznika.

Ја

18.04.2015. 13:36

Верујем да ће Наташа Кандић или она њена наследница Сандра уложити озбиљан протест !?

истина

18.04.2015. 14:10

Сви ти Ибре Мацићи, Ћеле Бајрамовићи, Јусуфи Празине, Мурати и остали "хероји славне армије БиХ" и "борци за слободу бошњачког народа" да није било рата остали би ситни полицијски доушници, дилери дроге у име високих функционера полиције. То су "херојске зелене беретке" и клица дамашњег муслиманског фашизма у БиХ.

igalic

18.04.2015. 14:15

I sve je to radjeno pod patronatom Amerike, Engleske, Nemacke i drugih, a to su sada Vucicevi "zapadni prijatelji".

Република Српска

18.04.2015. 23:39

Наравно да се извуку када је суд БиX као у оној народној Кадија те тужи Кадија ти суди!Па неће они осуђивати своје

RRPANTELA

19.04.2015. 09:37

Svi ovi zlocinci se izvlace i zrtve nikada nece biti osvecene zato sto VLADA Srbije vodi takvu politiku prema svojim sopstvenim sugradjanima. NEMA ama nikakvih pregovora i suludog trcanja u EU dok se ne dovedu pred lice pravde svi ucesnici prohujalog krvoprolica. Ako su Srbi odgovarali i kaznjeni i za ono sto jesu i za ono sto nisu onda mora to isto da urade i druge strane. EU nema pravo da sakriva svoje ucesce u proslom ratu. Vlada nema opravdanja za svoje cutanje.

ap0calypto

22.04.2015. 06:36

naprasno umrli? isto kao i kad je Karadzic uhvacen, pa je tvrdio da su on i Holbruk imali dogovor.dve nedelje nakon te izjave, Holbruk naprasno umire. da, kako da ne. eno brcka se u nekoj bazi na Filipinima

ranko75

23.04.2015. 17:22

Sinovi, ako nisu dobrovoljno presli u katolicanstvo,treba da smatraju da nisu ni prelazili i sa objasnjenjem da je to bilo prisilno da se jednostavno odreknu katolicanstva.Ja bih cak objasnio:ako me opet naterate pod pretnjom smrcu, ali sta volim, i kako verujem ja pokazujem sada.Ako vama treba takav katolik,koji ne veruje kao vi onda pokrstavajte silom i dalje.

ranko75

23.04.2015. 17:38

Ljudi moji,kakvi smo to mi srbi?Zasto nema nikoga da stvori ekipu koja bi ispod zemlje pronasla takve ubice i osvetila se.Ako nismo imali jaja da koknemo Klintona Blera,nego jos,(gle sramote) ukinuli presudu!Lako je glumiti pravnu drzavu na Taciju,budite to sa Blerom i Klintonom.Mi nismo imali petlju da koknemo Solanu,koji je sitna,ali ipak riba!Kada su palestinci pobili njihove sportiste na olimp.u Minhenu izraelci su sve do jednog godinama nalazili i osvetili se sve do jednom.Gde su Obilici?

logoras

26.04.2015. 09:50

Ove presude su blamaza koju sprovodi sud u BiH. za ista nedjela ovaj sud upotrebljava dva arsina. Ako su Srbi izvrsioci tad se primjenjuje novi zakon koji je mnogo stroziji od zakona SFRJ Sve je to u cilju minimiziranja zlocina koje su pocinili Muslimani i naravno ponizavanja Srpskih zrtava. Zlocin je zlocin ,a zlocinac je zlocinac i tu nesme biti razlike ali to se stalno desava, i taj sud treba transformisati ili ukinuti a do tad ova nedjela treba da procesuiraju drugi sudovi