Marko Sladojević: Braniti Karadžića je kao igrati za Real Madrid

V. N.

ponedeljak, 09. 03. 2015. u 08:56

Марко Сладојевић: Бранити Караџића је као играти за Реал Мадрид

Marko Sladojević

Pravni savetnik u Hagu nekadašnjeg vođe bosanskih Srba, o radovanu i procesu koji se vodi protiv njega. Svoje političke ideale uopšte nije promenio. Pun je optimizma i entuzijazma, mada je satanizovan

ZAPADNI mediji ga satanizuju, a on je potpuno običan čovek! Ovo kaže advokat Marko Sladojević o svom klijentu Radovanu Karadžiću u razgovoru za češki dnevni list "Dnes", čije delove prenosimo. Već sedam godina Sladojević je jedan od dva haška pravna savetnika Radovana Karadžića. O osećanju koje je imao kada je bio pozvan u Karadžićev tim, kratko kaže:

- Bilo je apsolutno fenomenalno.

* Kako je na to reagovala vaša porodica?

- Shvatili su to kao kad igrača lokalnog kluba odjednom pozove Real Madrid.

* Kada je Karadžić bio političar na vrhuncu, vi ste bili dete. Sećate li ga se iz tog vremena?

- Gledao sam ga na televiziji, ali se mnogo ne sećam. Bio je, jednostavno, istorijska ličnost - za neke pozitivna, za druge negativna.

* Kako je izgledao vaš prvi susret u Hagu?

- Rekao sam sebi: Meni su 32 godine, njemu 60 i nešto, dakle dvaput više... Razmišljao sam kakav je to čovek koji za savetnika želi nekoga kome su samo 32 godine. Nekoga kome je bilo 15 godina kao je on bio političar na vrhuncu. Koliko čovek mora da ima otvorenu misao da bi se na tako nešto odlučio! Bilo je čudesno, kao na filmu - prethodnog dana sam ga gledao na televiziji, a danas sam njegov branilac!

BEOGRAĐANIN U HOLANDIJI MARKO Sladojević se rodio u Beogradu, gde je počeo da studira prava. Godine 1999. preselio se u Holandiju, i u Lajdenu završio studije. Od 2004. radi u Međunarodnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju. Radio je i u timu Momčila Krajišnika.

* Kakav je bio utisak koji ste stekli na prvom susretu?

- Nisam znao šta od njega da očekujem. U to vreme sam već osmu godinu živeo u Holandiji i pratio sam zapadne medije. A oni su ga demonizovali.

* Ali, imali ste priliku za sve ove godine da ga upoznate. Kakav je Karadžić u stvarnosti?

- Potpuno običan čovek.

* Da li je posle godina skrivanja i zatvora to onaj isti čovek?

- Mislim, da. Karadžić je veoma konzistentan čovek. Svoje političke ideale uopšte nije promenio. Kakav je bio devedesetih godina, takav je 2015.

* Kako podnosi zatvor?

- Odlično, ne pokazuje ni naznake depresije ili malodušnosti. Pun je optimizma i entuzijazma i u ovakvim okolnostima. Kako mi je sam nekoliko puta rekao, ne treba mu mnogo. Kaže kako ga mogu zatvoriti i u čašu, on će uzeti knjigu i čitati. Što se misli tiče - on je slobodan čovek. Zna da je ceo zapadni svet protiv njega, da je satanizovan, ali se bori za svoja prava i svoje ideale.

Karadžić i Sladojević u sudnici Haškog tribunala

* Da li ga posećuje porodica?

- Da, nekoliko puta godišnje. Kada dođu, sa njim su svakog dana sve dozvoljeno vreme, od devet ujutro do tri po podne. Ograničeno je koliko dana mesečno mogu sa njim da budu. Susret je u prostoriji gde su i ostali optuženi sa svojim rođacima.

* Kako provodi vreme kad nije direktno suđenje ili kad ga niko ne posećuje?

- Trenutno piše eseje o Ivi Andriću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Rusofil 2

11.03.2015. 15:12

Bravo Marko !!! Znaj da branis jednog od NAJVECIH SRBSKIH SINOVA, ulozi sebe maksimalno, Srbstvo ce ti biti zahvalno, a nepravednom zapadu ostaje samo sramota, da bi se neko stideo, treba da ima obraz, kod zapadnih dzelata obraz se zove DJON.

sumnja

25.10.2015. 12:13

@Angela - jugoslav petrusic je kritokovao bas sve advokate koji brane u Hagu Srbe da su se nagodili sa hagom na stetu Srba...a svi cute o tome...vrlo je moguce da Srbi u hagu kao svoje pomocnike imaju ljudekoji rade iza ledja..otud toliko umrlih plus toliko osudjenih