HAG - Haški tribunal obelodanio je danas poverljivi aneks o uslovima puštanja na privremenu slobodu optuženika Vojislava Šešelja, kojim se on obavezuje da se pojavi pred sudskim većem kada to od njega bude zatražilo.

Prema istom dokumentu, Šešelj je obavezan da po dolasku u Srbiju preda pasoš njenim vlastima, da nema kontakte sa žrtvama i svedocima u procesu koji se vodi protiv njega i da ne utiče na njih na bilo koji način, kao i da ni na koji način ne opstruiše proceduru ili tok pravde.

Pretresno veće na čelu sa sudijom Žan Klod Antoanetijem, koji je potpisao današnju odluku o ukidanju poverljivosti aneksa od 6. novembra, u istom dokumentu pozvalo je Srbiju da ne izdaje novi pasoš optuženom bez saglasnosti Pretresnog veća.

U dokumentu se još navode i zahtevi Holandiji da sprovede optuženog do amsterdamskog aerodroma Šipol, ili nekog drugog aerodroma na dan puštanja na slobodu, i da ga po njegovom povratku u Holandiju, kada to odredi Sud, zadrži i sprovede u pritvorsku jedinicu.

Pretresno veće je uputilo i zahtev tranzitnim zemljama da, ukoliko je neophodno, obezbede sigurnost optuženom na tranzitnom aerodromu i da ga uhapse ukoliko pokuša da pobegne dok bude čekao na povratak u pritvorsku jedinicu.

Zahtev je bio upućen i Sekretarijatu Haškog tribunala u pogledu mera koje treba da sprovede do polaska optuženog na aerodrom.


Hrvati usaglasili rezoluciju o Šešelju

Poslaničke grupe hrvatskog Sabora usaglasile su tekst deklaracije kojom osuđuju puštanje iz haškog pritvora Vojislava Šešelja i traže povlačenje takve odluke.

Deklaracija u vezi s odlukom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju o privremenom puštanju optuženika Vojislava Šešelja na slobodu, kako se zove službeno taj dokument, osuđuje tu odluku i traži od suda da je povuče.

Nezavisna poslanica, ranije HDZ premijerka, Jadranka Kosor, rekla je da je deklaracija "jako izbalansirana", da se ne bavi posebno Srbijom, nego upozorava šta se dogodilo.

"Upozoravamo da Šešelj i dalje zagovara i širi mržnju, da udara u temelje vladavine prava, zagovara Veliku Srbiju s teritorijalnim pretenzijama na Hrvatsku, a to ne možemo dozvoliti", ističe Jadranka Kosor, a prenosi hrvatska agencija Hina.

Ali, dodala je, "vrlo jasno i precizno govorimo kakva je situacija u Srbiji, da se oni moraju ograditi od svega toga".

Kako je kazala, kad se poprave tehničke pojedinosti, deklaracija će biti upućena predsedniku Sabora Josipu Leki i biće zatraženo da je uvrsti u dnevni red, ali ne može da predvidi hoće li Sabor deklaraciju doneti pre četvrtka, kada na istu temu, na inicijativu hrvatskih evroparlamentaraca, raspravlja Evropski parlament.

Inače, u radnoj verziji rezolucije predložene EP, u koji je Tanjug imao uvid, piše da Evropski parlament oštro osuđuje govor mržnje Vojislava Šešelja i pozivaju se vlasti Srbije da se odlučno ograde od njegovih izjava.

"EP najoštrije osuđuje govor mržnje Vojislava Šešelja i uvrede žrtava rata na podrucju bivše Jugoslavije, uključujući i njegovu sramotnu izjava na dan sećanja za žrtve Vukovara", piše u radnoj verziji dokumenta,o kojem EP treba da raspravlja i glasa u četvrtak, 27. novembra.

Inače, proteklih dana su i u hrvatskom Saboru, a i iz samog državnog vrha Hrvatske, povodom slučaja Šešelj, upozoravali Srbiju da,kao kandidat za članstvo u EU, "mora poštovati demokratske standarde i vladavinu prava kao i drugi".

Neposredan povod za podizanje tenzija u Hrvatskoj sve do saborske rasprave bio je hrvatski praznik, Dan sećanja na žrtve Vukovara, kada je Šešelj čestitao "srpskim četnicima oslobođenje Vukovara".

A povodom negativne euforije,nastale u Hrvatskoj povodom puštanja Šešelja iz pritvora, i prozivanja Srbije zbog njegove retorike, reagovao je nedavno i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je ocenio da je lider radikala "top tema" u Hrvatskoj iz tamošnjih unutrašnjepolitičkih razloga i predizborne (predsedničke) kampanje, a da toj zemlji nedostaje hrabrost za rešavanje pitanja iz prošlosti.

Reč je o klasičnoj zameni teza i pokušaju Hrvatske da Srbiju uvuče u nešto što sa njom nema nikakve veze, rekao je Dačić i dodao da je ponašanje hrvatske vlasti, koja traži da se Vlada Srbije ogradi od izjava lidera radikala, klasično licemerje i zamena teza.

"Kad Hrvatska bude mogla da bez velikih snaga policije sačuva 10 ćiriličnih tabli onda može da drži lekcije Srbiji", podsetio je Dačić na konstantno uništavanje dvojezičnih tabli u Hrvatskoj,u sredinama sa srpskim stanovništvom.

Hrvatska, dodao je, treba da ima mnogo više hrabrosti za rešavanje pitanja iz prošlosti - traženju nestalih osoba, ali i ostvarivanju prava Srba koji su tamo nekada živeli, a tu je i pitanje granične linije.

Pročitajte još:
* Josipović hoće raspravu o Šešelju i na Savetu bezbednosti UN
* EP sprema rezoluciju kojom osuđuje Šešeljeve nastupe
* Navijači Želje: Zaklaćemo Šešelja (VIDEO)
* Artman: Presuda Šešelju već napisana
* DSS: Licemerno je šta Josipović kaže za Šešelja
* Hitna rezolucija Evropskog parlamenta o Šešelju na inicijativu Hrvatske
* Josipović:Šešelja vratiti u Hag, Picula: EU da raspravlja o Šešelju
* Pusić: Hrvatska neće postavljati nove uslove Srbiji, Šešelj potencijalni remetilački faktor
* Šešelj već podelio desnicu
* Vojvoda Šešelj trese Hrvatsku
* Završen miting SRS; Šešelj: Hoćemo integraciju sa Rusijom, ne želimo sukob sa EU
* Šešelj: I dalje mi je drago što je Đinđić ubijen! Karleuša: Dobro je što Šešelj umire od raka!
* Šešelj: Hvala Rusiji što mi je spasla život!
* ŠEŠELj STIGAO KUĆI: Pobedio sam Haški tribunal