LIDER radikala Vojislav Šešelj, posle 11 i po godina u pritvoru, broji poslednje trenutke do puštanja na privremenu slobodu.

- Spakovao sam se i samo čekam da mi jave kad krećem.

To je partijskim saborcima i porodici poručio Šešelj kada im se u petak veče javio telefonom iz pritvorske jedinice. Čekao je da, posle odluke Pretresnog veća kojom je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja dobio dozvolu da dođe u Srbiju, službenici pripreme dokumentaciju, što je poslednji korak za napuštanje ćelije u Sheveningenu.

Procedura predviđa da će u trenutku kada i formalno sve bude završeno, Šešelja holandska policija u pratnji našeg diplomate odvesti do aerodroma u Amsterdamu. Na ulazu u avion čekali bi ga naši predstavnici koji će ga dopratiti do kuće. Iz Holandije Šešelj dolazi sa privremenom putnom ispravom, jer je njegov pasoš sa kojim je 2003. otišao u Hag - odavno istekao.

Od trenutka kada stigne u porodičnu kuću u Batajnici, on može da radi šta želi - slobodno da izlazi, daje izjave, nastavi da se bavi politikom...

Ipak, prvo što će uraditi posle razgovora sa porodicom jeste, najverovatnije, odlazak na lečenje, ali se, zasad, ne zna u kojoj bi to zdravstvenoj ustanovi moglo biti.

RASIM LjAJIĆ: EKSPRESNO POTPREDSEDNIK Vlade Rasim Ljajić kaže da je odluka o puštanju Šešelja pokušaj Tribunala da se izađe iz situacije u koju je sam sebe doveo neprimereno dugim suđenjem. On dodaje da je najnovija odluka doneta po ekspresno brzoj proceduri što nije bila ranija praksa Tribunala.
- Onog trenutka kada smo dobili pismo od predsedavajućeg sudskog veća Žan Kloda Antoanetija u kojem od Vlade traži da se za dva do tri sata izjasni bilo je jasno da je takva odluka već doneta. On ističe i da se po prvi put desilo da se od optuženog ne traži da se izjasni o uslovima koje postavlja Tribunal.

Milovan Bojić, član tima lekara koji su u Hagu pregledali Šešelja i zatražili njegovo oslobađanje iz medicinskih razloga, kaže da se nije čuo sa njim otkako je doneta odluka o oslobađanju:

- Ako Vojislav odluči da me pozove, ja sam spreman da mu pomognem. Neophodno je da se što pre obave sve analize i donese odluka o načinu lečenja. Tada ćemo znati i gde će biti lečen.

Bojić kaže da neće savetovati Šešelja o tome da li treba da se bavi politikom i drži mitinge:

- Mora što pre na lečenje, posebno zbog propusta koji su napravljeni u haškoj pritvorskoj jedinici. Sve ostalo je njegova odluka.

Oni koji su u poslednje vreme viđali Šešelja u Hagu, kažu da je jedar i da je očuvao prepoznatljiv smisao za humor. Ipak, na njemu su vidljivi tragovi koje ostavlja teška bolest.

Njegovi partijski saborci mu spremaju doček, a sledeće subote i miting na kojem bi Šešelj govorio.ODUSTAO U POSLEDNjEM TRENUTKU

"Šešelj je trebalo da se ukrca na večerašnji let, stigao je na amsterdamski aerodrom, ali se od toga u poslednji trenutak odustalo", rekla je za jedna od stjuardesa na letu Airbusa A319 koji je pre dvadesetak minuta sleteo na aerodrom "Nikola Tesla".

RADIKALI ČEKAJU ŠEŠELjA NA AERODOROMU

Oko 40 pristalica Srpske radikalne stranke skupilo se ispred ulaza na dolazni terminal aerodroma "Nikola Tesla". Oni imaju stranačka obeležja i, kako tvrde, čekaju dolazak Vojislava Šešelja.Inače, ranije večeras SRS je saopštila da se Vojislav Šešelj nje ukrcao na redovnu liniju iz Astemdarma.


DžABA PLAŠE

- PUŠTANjE Šešelja na slobodu je politička poruka Tribunala kojom želi da destabilizuje Srbiju i njenog premijera - rekao je Aleksandar Vulin, ministar rada i lider Pokreta socijalista.

- Nemojte plašiti Vučića na bilo koji način, neće vam uspeti. A Zapad je i ranije pritiskao i ucenjivao premijera na pitanju politike „I EU i Rusija“. A nije slučajno ni to što se Šešelj pušta na slobodu tri dana nakon što je poslanik baš SRS dao podršku rekonstrukciji vojvođanske vlade.

BEZ EUFORIJE U MAGISTRATU

- HALO, je li to aerodrom Beograd? - tako se u petak na skoro svaki telefonski poziv javljao šef Šešeljevog pravnog tima Zoran Krasić, iščekujući vesti o polasku svog lidera iz Haga.

U sedištu SRS u Zemunu u petak je bilo mirno, bez euforije.

Ali, telefoni su neprestano zvonili. Zovu novinari, članovi stranke, prijatelji.

- Neće mu dati da se javi dok ne uđe u avion - vrti glavom Vjerica Radeta.

Ona već zamišlja susret sa partijskim šefom:

- Nije on tip koji će satima da sedi sa ljudima i druži se, iako ih godinama nije video. Odmah će početi da radi. Čekam samo da zagalami hodnikom: „Gde ste bando četnička!“ (S. J. M.)

MITING DRAŽEN Dunđer, prvak hercegovačkih radikala krenuo je sa kolegom iz Bileće automobilom u Hag na miting SRS. Stigao je do Kelna u Nemačkoj, kada mu je iz Beograda javljeno da je miting otkazan. (S. J. M.)

MAJA GOJKOVIĆ: BRIGA

- NEMAM lični odnos prema Šešeljevom povratku jer se od 2004. godine nismo ni videli ni čuli. Kakav će politički značaj to imati ne možemo znati. To pre svega zavisi od toga da li će se on uopšte baviti politikom, a to je stvar njegove lične odluke. Važno je da je Vlada donela odluku da da garancije Tribunalu imajući u vidu brigu o svakom građaninu.


MILORAD DODIK: KRŠENjE

NONSENS je to što je Haški tribunal držao Šešelja skoro 12 godina u pritvoru, bez osuđujuće presude. To govori na koji način i šta je radio Tribunal, bez obzira o kome se radi. Sada možemo da vidimo da je Haški sud masovno kršio ljudska prava i držao u pritvoru ljude daleko duže nego što je to u bilo kom pravnom sistemu moguće.

ZORAN BABIĆ: PREVAZIĐEN

SRPSKU naprednu stranku ne brine povratak Vojislava Šešelja jer je njegova politika „davno prevaziđena“: Vlada Srbije je i do sada, kada god je imala prilike i kada god je to od nje traženo, davala garancije za sve naše građane, pa i za Vojislava Šešelja. Ova poslednja odluka je stvar humane prirode.

EPISKOP IRINEJ: KONVENCIJE

- ČINjENICE da se u 21. veku neko 12 godina nalazi u istražnom zatvoru bilo koje civilizovane države, skandalozna je. Ali da se neko 12 godina nalazi u istražnom zatvoru Tribunala koji su osnovale UN govori o stanju zapadne civilizacije uopšte, a najglasnijih zagovornika ljudskih prava u savremenom svetu posebno. U Haškom tribunalu već su umrla desetorica Srba, te u slučaju Šešelja malo vredi pozivanje na razne konvencije.