Artman: Ako je Šešelj bolestan, sudija nije

FoNet

četvrtak, 06. 11. 2014. u 23:19

Артман: Ако је Шешељ болестан, судија није
Florens Artman, portparolka haškog tužilaštva u vreme Karle del Ponte, kaže da ne treba govoriti o Šešeljevoj bolesti, već o tome šta rade sudije četiri godine otkako je završeno suđenje, a nema presude

Nekadašnja portparolka glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle de Ponte, poznata novinarka i spisateljica Florens Hartman, izjavila je da joj je potpuno nerazumljivo zbog čega ni četiri godine po završetku suđenja nema presude za Vojislava Šešelja.

Hartman je za Klix.ba rekla da je, s obzirom na Šešeljevo zdravstveno stanje, bilo očekivano da Sudsko veće donese odluku o njegovom puštanju na privremenu slobodu i dodala da je apsolutno nerazumljivo da u toj odluci nije navedeno kada će biti izrečena presuda čoveku kome je suđenje završeno pre četiri godine.

"Šešelj je pušten sa statusom osumnjičene osobe bez odluke da li je kriv ili je nevin. Posle toliko godina ovo je neshvatljivo, on se predao 2003. Nije problem što je pušten zbog svog zdravstvenog stanja, pitanje je šta se dešava sada sa tim suđenjem, zašto predsednik Suda ne govori šta se dešava sa presudom i kada će ona biti napisana", kaže Hartman.

Ona insistira da u ovom trenutku ne treba govoriti o Šešeljevoj bolesti, već pitanja javnosti moraju biti usmerena ka Haškom sudu.

"Pravo pitanje je šta rade sudije? Oni nisu bolesni, šta rade četiri godine otkako je završeno suđenje, to nas zanima. Ako se slučajno desi da optuženik umre pre presude, a imate četiri godine od kraja suđenja, onda su krivi sudija i Sud, a ne bolest", ocenila je Hartman.

Ona je naglasila da neizricanje presude Šešelju predstavlja još jedan fijasko u radu Tribunala, koji mora konačno dati odgovore.

"Ako posle onoga što je čuo i video tokom procesa sudija nije u stanju da izrekne osuđujuću presudu, zašto ga onda drži, trebalo je pre četiri godine da ga pusti na slobodu. Bez obzira šta je mislim o Šešelju i što znam šta je radio, ne može on da bude tolike godine u zatvoru, a da se ne zna hoće li biti osuđen ili ne", rekla je Hartman.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Хашка инквизиција

06.11.2014. 23:41

"Ипак се окреће"! Полако се чују гласови савести и из Еулекса и НАТО-а и ЕУ...

krsma

07.11.2014. 01:09

pa ne mogu da ga osude jer nemaju zasta pa ga truju ne bi li skoncao kao svi ostali

Laki

07.11.2014. 01:39

Normalno da nije moguće izreći bilo kakvu presudu gospodinu Šešelju jer je dokazao za sve optužbe da su lažne, a neke čak i blesave ( Kršenje običaja rata , a Kod nas Srba taj običaj ne postoji jer nikad nikog nismo napadali već se samo branili od kojekakvih budala koje su htele da nas porobe ) . Isto tako beše valjda i optužba za rat u Vojvodini, a i vrapci već znaju da rata u Vojvodini nije bilo - osim 99 - te godine kad je nato bombardovao !

Zoran1

07.11.2014. 03:31

Sudije cekaju da seselj umre u zatvoru posto nemaju razloga da ga osude a ne zele da ga puste na slobodu dok je politicki bitan. To je bar jasno i lako uociti.

Misko

07.11.2014. 06:35

Izvinte Gosp. Artman ali sta vi to "znate" sta je Vojislav Seselj radio ? Ako tvrdite da znate onda tvrdite da ste to licno i videli an ne culi preko rekla kazala svedoka. Ne obstrukujte istinu jer onda treba da se drzite sto dalje od sudskog zastupanja jer dokazujete da niste na nivou profesionalnosti za koje optuzujete sudsko vece. Vi jednostavno izrazavate bezstidni sopstveni bes sto sud nije doneo presudu u korist vase neosnovane tuzbe. Tacka.

СЕНОВИЋ

07.11.2014. 07:01

Како су сви паметни када их склониш са плате. Да је остала са оним Делпонтеом, не би овако зборила.

Borislav

07.11.2014. 10:58

@СЕНОВИЋ - Ova yena je radila svoj posao u tuyilastvu kao sto jeddan konobar radi da posluyi gosta. Posto je prestala sa tim poslom okrenula se normalnom yivotu i naravno ima pravo da kaye sta misli. Kamo srece da je njih mnogo vise krenulo njenmim putem i reklo sve sto nevalja u Hagu a toga je mnogo.

Dzoja

07.11.2014. 08:17

Ne, draga gospodjo, treba pisati o obe stvari. O skandalu srpske i svetske politike koji je omogucio sprdanje sa pravom i medjunarodnim pravom. Krsenje njegovih normi je primarni cilj nove strategije NATO i SAD. I preko Seselja je normalizovano da politicki ciljevi dominiraju nad pravom koje stiti coveka od sile i bezvlasca. Tako su legitimisani i dronovi. Ali, ne treba zaboraviti ni odnos prema Vojislavu Seselju. Lekarski izvestaj pokazuje do koje mere imamo posla sa varvarskim zemljama.

he

07.11.2014. 08:38

To je samo jedno malo priznanje da je ta institucija totalno uzurpirana od strane nekih mocnika u pozadini i da ono sto se u njoj radi nema nikakve veze sa medjunarodnim pravom.

Srbin sa dna kace

07.11.2014. 10:20

I ova ce sigurno napisati neku knjigu i prodati je ludim Srbima. naknadna pamet.

Slavko

07.11.2014. 11:35

nikada ti necemo zaboraviti zlocinacki rad protiv srpskog naroda. Ti i tvoja sefica Karla ste bili nenadmasni kada je trebalo ocrniti Srbe za sva zla ovog sveta.

Dok

07.11.2014. 15:04

Evo priznala je da su haski sud i haske sudije ubijale optuzene Srbe, Milosevica i druge koji nisi docekali zavrsetak sudjenja i konacne presude jer su se porazbolevali i pomrli.

baba Simana-Joko Ono

12.11.2014. 10:06

Bolestan je ceo haski sud, sve je to za psihijatriju.Suditi samo jednom narodu koji se branio od nato-a i domacih ex-yu sluga je bolest koji se zove FASIZAM.