Spalinska: Odluka o Šešelju na Sudskom veću

Tanjug

06. 11. 2014. u 12:42

Спалинска: Одлука о Шешељу на Судском већу
Portparolka Haškog tribunala Magdalena Spalinska rekla je da ne želi da spekuliše o tome šta će se desiti ukoliko optuženi Vojislav Šešelj odbije garancije Vlade Srbije
HAG - Portparolka Haškog tribunala Magdalena Spalinska rekla je da ne želi da spekuliše o tome šta će se desiti ukoliko optuženi Vojislav Šešelj odbije garancije Vlade Srbije za njegovo privremeno puštanje na slobodu.

"Sudsko veće je dobilo, ili će dobiti, odgovore (vlada) sa kojima će se upoznati i onda će sami odlučiti kakvi moraju biti sledeći koraci", rekla je Spalinska u telefonskoj izjavi Tanjugu.

Ona je potvrdila da je Vlada Srbije dostavila juče Haškom tribunalu odgovor u vezi sa mogućim puštanjem na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja i dodala da Vlada Holandije nije podnela nikakav javni dokument.
"Što se tiče Vlade Holandije, nema nikakvog javnog podneska" , rekla je ona.

Haški tribunal zatražio je juče od vlada Holandije i Srbije da se juče do 18.00 sati izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja.

Tribunal je pri tom naveo da je dobio dodatne poverljive informacije, o kojima je javnost već upoznata, a koje ukazuju na pogoršanje zdravstvenog stanja Šešelja, te s obzirom na novi razvoj događaja razmatra mogućnost njegovog privremenog puštanja na slobodu.

Na pitanje da li će Tribunal preduzeti nešto povodom protestnog okupljanja koje je za subotu najavila Srpska radikalna stranka, čiji je Šešelj lider, Spalinska je odgovorila da su u Tribunalu upoznati sa tim najavama, ali da, za sada, ne planiraju da se obraćaju okupljenima.
"Mi smo videli u medijima takve najave, ali zasad nemamo nikakvih planova da se neko obraća tom skupu ako do njega dođe", rekla je ona.

Srpska radikalna stranka najavila je danas da će u subotu, 8. novembra, organizovati protest ispred zgrade Tribunala u Hagu, sa koga će zatražiti bezuslovno puštanje na slobodu svog lidera.

Haški tribunal objavio je pismo predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa tim sudom Rasima Ljajića u kojem on poručuje da je Srbija spremna da pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja, pod uslovom da se optuženi obaveže da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Tribunala.

"Vlada Srbije zabrinuta je zbog novog razvoja događaja u pogledu zdravstvenog stanja optuženog, i u tom smislu je spremna da pruži garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu... pod uslovom da se optuženi, u pravno obavezujućoj formi, izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Srbije imajući u vidu da ih je do sada odbijao", stoji u Ljajićevom pismu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Aca

06.11.2014. 13:49

Razočaran sam! Zašto je naša Vlada uslovila svoje garancije Šešeljevim prihvatanjem, kada dobro zna da Šešelj nikada neće na to pristati!? Šešeljevo prihvatanje Vladinih garancija nije uslov Haga za Šešeljevo puštanje na slobodu, tako da je ovaj uslov Vlade suvišan i nanosi štetu Voji! A možda se baš to i hoće? Šeki, dođi kući! Čekamo Te!!!

Allied Force

06.11.2014. 16:47

@Aca - Kako Vlada bilo koje zemlje može da daje državne garancije za pojedinca,svog državljanina ako ovaj ne prihvata uslove za njih ?! Nema logike ! Znači,vlada Srbije se treba obavezati pred Tribunalom u Hagu u vezi dr.voje a da ovaj nema nikakve obaveze ni prema kome ? Niko na taj način ne garantuje ni za koga jer se sama "garancija" na taj način obesmišljava !

srna

08.11.2014. 23:40

@Aca - Nasa Vlada nije trebala da daje nikakve garancije, trebala je da zatrazi da se gospodinu Seselju ili presudi ili da se pusti na slobodu.Jedino to je pravilno!! Pa ako Haski Tribunal nije dovoljno kompetentan da osudi coveka onda neka zatvori svoju ustanovu i pusti neki drugi Sud da radi njihov posao!!! Ja nisam politicar, niti poznajem gospodina Seselja, obicna sam majka sestoro dece, i srce me boli kad citam sta se tom coveku vec 12 godina radi!

RRPANTELA

09.11.2014. 10:08

@Aca - Tako je gospodjo SRNA,Haski inkvizicijski sud nema dovoljno strucne kadrove da posteno osudi Seselja. Zbog toga su ga ubili raznim otrovima. Sada je problem da on umre tamo jer bi i onako kriminalna organizacija kao sto je haski sud bila jos kriminalnija. Osim toga ako ga oslobode morali bi platiti odstetu za bezurazlozno robijanje neduznog coveka. Haski sud nije ustanova Holandije nego istureno odeljenje SAD kriminalaca tako da se vlada Holandije nista tu ne pita.