Milan Martić se žali na zatvorske uslove, traži premeštaj

Tanjug

petak, 17. 10. 2014. u 17:33

Милан Мартић се жали на затворске услове, тражи премештај
Haški osuđenik Milan Martić zatražio je da zbog neodgovarajućih uslova u zatvoru u Estoniji, gde služi 35-godišnju kaznu, bude hitno prebačen u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala
Haški osuđenik Milan Martić zatražio je da zbog neodgovarajućih uslova u zatvoru u Estoniji, gde služi 35-godišnju kaznu, bude hitno prebačen u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala dok se ne donese nova odluka o služenju kazne u nekoj drugoj zemlji, saopštio je Haški tribunal.

U pismu koje je njegov pravni zastupnik Predrag Milovančević uputio predsedniku Tribunala Teodoru Meronu, Martić se žali na uslove i tretman u zatvoru Tartu u Estoniji.

Ti uslovi su, kako se kaže, znatno drugačiji od onih u kojima druge osobe osuđene pred Tribunalom služe kaznu u ostalim evropskim zemljama, kao što su Danska, Belgija, Norveška, Švedska, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, koje su postigle dogovor sa Haškim tribunalom, a koji ne bi trebalo da budu gori od onih u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala.

Po sporazumu između dotičnih zemalja i Tribunala, zatvorenici treba da imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, kao i program resocijalizacije za dugogodišnje zatvorske kazne.

Minimalni dogovoreni uslovi podrazumevaju i sopstvenu ćeliju veličine najmanje devet kvadrata, tuš i toalet u ćeliji, TV, frižider i bojler, što, kako se kaže u pismu, Martić trenutno nema.

Takođe, nije mu dozvoljeno ni da izlazi u šetnju neograničeni broj puta dnevno i zaključava svoju ćeliju, niti da radi i prima adekvatnu platu za to u iznosu od nekoliko stotina evra, kao ni česte sportske aktivnosti.

Prema rečima Martićevog advokata, uslovi u kojima Martić služi 35-godišnju kaznu u zatvoru Tartu u Estoniji su gori od uslova u Tribunalu, naročito kada je reč o, kako se navodi, neodgovarajućem sistemu zdravstvene zaštite za zatvorenike i izostanku programa resocijalizacije za zatvorenike sa višegodišnjim kaznama.

U pismu se navodi nekoliko primera takvih uslova, kao što su zakazan pregled kod zubara za dve do tri godine, mogućnost obavljanja nekog posla tek 2035. godine.

Zbog svega navedenog, kao i zbog toga što Martić služi kaznu u Estoniji od juna 2009. godine, a estonske vlasti još uvek nisu odgovorile na njegov zahtev za poboljšanje uslova, njegov zastupnik je u pismu Tribunalu zatražio hitno Martićevo prebacivanje u pritvorsku jedinicu Tribunala u Hagu, dok se ne donese odluka o služenju kazne u nekoj drugoj zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

mudri

21.10.2014. 23:10

35 godina zatvora? kad bi ova zemlja mogla da zaplace gorke bi suze lila kakvi sve na njoj pravdu dele, pa svi hrvati skupa nisu dobili toliko robije a pobise toliki narod.

Dura lex, sed Haag lex

26.10.2014. 15:11

Да је "сарађивао" као Биљана Плавшић, имао би услове као она и већ би био на слободи. Овако... Шеснаест Срба је преминуло, Шешељ је у тешком стању, Хаџићу је позлило, Мартић нема здравствену заштиту (можда је и боље, видели смо како пролазе "лечени" Срби)... Српски председници, "злочинци": Милошевић, Милутиновић, Шаиновић, Караџић, Хаџић, Бабић, Мартић, Плавшић (8)! Шиптарски, хрватски и исламски "ослободиоци" слободно шетају...

Marko

24.03.2016. 10:42

Pravda za Martica. pa ni fasisti nisu tako drzali ljude kao sto ovi u zatvoru tretiraju njega ... Mile ne daj se .