Za Hrvate srpske mete „legitimne“

D. R. Đ.

18. 03. 2014. u 10:08

Hrvatska odgovorila na optužbe Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Ponavljaju se teze da nije postojao plan da se unište pobunjeni Srbi

CILJ operacije „Oluja“ bio je da se uspostavi teritorijalni integritet Hrvatske. Ni na Brionima, niti bilo gde drugde nije postojao plan da se unište pobunjeni, nije bilo neselektivnog granatiranja srpskih civila i prisilnog raseljavanja... Dokaz za ovo je konačna presuda kojom je Haški tribunal oslobodio krivice zapovednika „Oluje“ generala Antu Gotovinu, nalazeći da nije postojao udruženi zločinački poduhvat hrvatskih vlasti za progon krajiških Srba.

Ovo su tvrdnje hrvatskog pravnog tima koje su se u utorak čule u haškoj Palati mira u kojoj je nastavljen usmeni deo spora Hrvatske i Srbije koje se međusobno optužuju za genocid.

Odgovarajući na srpsku tužbu, po kojoj je „Oluja“ genocidna akcija, tim Zagreba je izneo tvrdnju da je kontratužba bez osnova u pravu. Po njima, „Oluja“ je „legitimna vojna operacija“ da se „porazi udruženi zločinački poduhvat čiji je proizvod bila Republika Srpska Krajina“. Tvrdnje iz kontratužbe nazvane su „istorijskim revizionizmom“.

Kir Starmer rekao je da su se reči nekadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana sa Briona: da se moraju naneti takvi udarci, da Srbi praktično nestanu, odnosile na srpske oružane snage, a ne na srpske civile. Šef hrvatskog tima Vesna Crnić-Grotić podsetila je da je prvostepenom presudom Gotovina najpre osuđen, a da je Tribunal utvrdio da Tuđman nije imao nameru za ubistvo srpskih civila.

SRBIJA “PREUVELIČALA“ ŽRTVE? OSLANJAJUĆI se na presudu Gotovini, član hrvatskog tima indijski pravnik Anjolie Sing tvrdila je da tokom „Oluje“ nije bilo „neselektivnog granatiranja“ Knina i drugih gradova, već da je reč bila o „legitimnim vojnim metama“. Ona je rekla da su „mnogi Srbi izjavili da su iz Krajine otišli po naređenju za evakuaciju koje je izdalo vođstvo RSK“, a neke od kolona našle su se „u unakrsnoj vatri“, pošto su Srbi pucali na hrvatske snage. Anjolie Sing je zaključila i da je broj žrtava „preuveličan“.

Priznavši da je u „Oluji“ bilo individualnih zločina, ona je dodala da Hrvatska duboko žali, negirajući tvrdnju Srbije da za ta zlodela niko u Hrvatskoj nije optužen, ni osuđen. Hrvatska, istakla je, iskreno želi pomirenje, ali zasnovano na „istorijskim činjenicama“, a jedna od njih je da je „Olujom“ stavljena tačka na zločinački poduhvat čiji su učesnici, između ostalih zločina, počinili i genocid u Srebrenici.

Kontratužbom, po njenim rečima, Srbija ne nudi ništa drugo do odbijanje da prihvati odgovornost za tragične posledice i manipulacije ekstremnim srpskim nacionalizmom koji je doneo rat Hrvatima, Srbima i drugim narodima u Jugoslaviji.

Savo Štrbac, šef Dokumentaciono-informaciong centra „Veritas“, koji je bio stručni svedok Srbije u utorak je opisan kao „ratni funkcioner SAO Krajine“. Rasprava se nastavlja u četvrtak.

MORAMO DA SE POŠTUJEMO

ZBOG međusobnih tužbi stvorena je velika napetost, ali dve države će naći rešenje - izjavio je u utorak lider SNS Aleksandar Vučić, po čijim rečima, Srbija i Hrvatska imaju većih problema, pre svega ekonomskih, među kojima je i pruga Beograd-Zagreb.

- Ne moramo da se volimo, ali moramo da se poštujemo. To je ključ svih odnosa u regionu. Oni koji to ne razumeju nisu zreli, ni odgovorni za visoke dužnosti u Srbiji - rekao je Vučić, napominjući da Srbija neće skrivati ubice i da to isto očekuje od Hrvatske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

зокс

18.03.2014. 12:28

Нека прво ти покатоличени отпадници покажу слике њихових избеглица из Србије,па ћемо тек онда да разговарамо!Од европских земаља и оних које су окупирали американоси не очекујте правду!Јер они и правда су поодавно у дебелој свађи!

Nikola

18.03.2014. 15:44

Hrvati, sram vas bilo. Granatirali ste kolonu iybeglica sa decom. Istorijski ste se obrukali.

DrMarija27

18.03.2014. 15:44

Genocida je bilo, i to je izlišno komentarisati. Samo oni koji ne žele videti osporavaju tu činjenicu.

SMOKI

18.03.2014. 16:29

Hrvati nikada nisu bili casni vojnici niti to mogu biti. Zato sto su od kada postoje sluge Austrijskog carstva i zato sto su vecinom potomci drugih naroda na ovim prostorima. Lukavi i podmukli jesu i tu nema sta da se doda. Problem je sto Srbi nikako da nauce lekciju, sto znaci da su glup narod. Ukoliko se ikada dozovemo pameti treba da suspendujemo sve odnose sa Hrvatskom, zaledimo granice i ne dozvolimo nikakve dogovore na svoju stetu. Samo reciprocno. Uzgred jacati vojsku, za svaki slucaj.

GALEB BIJELI

18.03.2014. 21:20

@SMOKI - SMOKI- srpski pravni tim u Hagu ima minus što i Vi niste u njihovu sastavu.Pokazali bi se više kozmopolitski(jer nedavno ste napisali da niste Srbin), a medjunarodna javnost bi to vrednovala.U predzadnjoj rečenici opet postajete Srbin sa nizom prijedloga.Nastojte sljedeće večeri biti Albanac,pa pokušajte sa prijedlozima i prema njima!

Plavi Jadran

23.03.2014. 11:12

@SMOKI - Galeb bijeli- Ti kao da ne shvatas da se ne mora biti Srbin da bi volela Srbija. Eto ja sam od majke Hrvatice - Dalmatinke, oca Muslimana iz Srbije ali sam rodjena i odrasla u Srbiji i najvise volim Srbiju. U Srbiji nikada nisam bila diskriminisana a ni moja majka sto se ne bi moglo reci kada sam jednu godinu zivela u Dalmaciji sa mojom majkom i pohadjala u to vreme osmogodisnju skolu i za maksimalne poene na testovima dobijala nize ocene, samo zato sto sam go vorila srpski.

bata

18.03.2014. 17:29

Genocida je bilo, ali ustaše to ne priznaju, a I zašto bi, kada su sve radili uz dozvolu nacisticke Nemacke I ubica iz NATO-a

Goran

18.03.2014. 18:00

Zbog srpskog nacionalizma propala SFRJ ?!!!! Pa setite se utakmice u Maksimiru i sve će vam biti jasno.

Dani

18.03.2014. 18:43

@Goran - Bas ti hvala Gorane. Vidis nisam znao da je Jugoslavio unistio jedan fudbalski tim

baba Simana

18.03.2014. 20:08

@Goran - Lupaj,lupaj jos nismo uveli porez na glupost ali poznavajuci Vucica uvesce ga garant.

Tomo

19.03.2014. 07:49

Trebalo je dozvoliti javno iznošenje iskaza i unakrsno ispitivanje svih svedoka, u ovom i svim ostalim suđenjima. Očigledno, nekima ne odgovara da istina izađe na videlo.

realni

19.03.2014. 08:58

Hrvati su zaista bili nehumani tokom akcije Oluja ,Trebali su se ponasati humano kao SRBI kad su zauzeli VUKOVAR.

Naissus

20.03.2014. 09:29

@realni - Niko ne porice da je bilo zlodela i ubistva organizovanih od nekoliko idiota sa srpske strane, od kojih je vecina osudjena i u zatvoru, ali 99% ljudi nakon pada Vukovara su zbrinuti, pregledani, dobili lekove,, hranu, medicinsku pomoc i poslani autobusima gde zele da idu. Vecina za Hrvatsku, dobar deo za Srbiju i Bosnu. Licno sam ucestvovao u medicinskon zbrinjavanju. Na zalost rat je preveliko zlo da bi bilo normalnog rasudjivanja, mada je 20 godina bilo dovoljno za to

SMOKI

19.03.2014. 14:29

E pa Vucicu za mnoge stvari ti se divim i slazem se medjutim za tako pomirljiv stav prema zlocinackoj Hrvatskoj nikada se necu slozitin ne samo sa tobom vec sa bilo kim. Hrvatska je u vreme raspada SFRJ bila glavni akter za njeno razbijanje. Godinama pre je uvozila oruzije i pravila paravojne jedinice USTASKE doktrine. Da li je ondasnja vojska SFRJ trebala da organizuje "OLUJU" u cilju zastite drzave? Sa hrvatima ne treba praviti bliske odnose, kakva crna pruga? Samo na odstojanju i reciprocno.

Tomo

19.03.2014. 18:13

Ako je Oluja legitimna, koja je onda bila uloga UNPROFOR - a? Možda logistika. Da se Srbi razoružaju i postepeno pripremi akcija.

Ratko,Banjaluka-SRS

20.03.2014. 09:58

Vucicu ti postuj koga hoces,ali bez Srba.Srbi nemogu da postuju zlocince koi su zapoceli rat,i pobili na hiljade srpskih civila.hrvati su ko i amerikanci,sve sto oni urade je legitimno.Ako Srbija i srpska vlast i dalje nastavi ovako humano sa hrvatima,onda Niko cudo ako Hag osudi Srbe.

GALEB BIJELI

20.03.2014. 13:18

@Ratko,Banjaluka-SRS - Gosp. A.Vučić je bio ratni huškač devedesetih,kao i većina srpskih političara. Zapravo-to je bila konstanta srpsko političkog establišmenta,a sastojala se u širenju zapadnih granica nove države-jasno- na štetu Nesrba. Tv-snimka gosp.Vučića to jasno dokazuje. I sve dotle- dok Srbi ne uvide svoje zablude i grijehe,dok ne pogledaju istini u oči- nema bitnijeg poboljšanja odnosa dva naroda.

Gavrilo

20.03.2014. 20:21

@Ratko,Banjaluka-SRS - Veci ratni huskac od hrvata niti je bio niti je mogaoda bude jer rat u Hrvatskoj je poceo dolskom fasisticke desnice HDZ koja danas sebe zove desnicom a ustvari razmislja isto ko 1941 i 1991.

Legimitet

21.03.2014. 14:56

Srpske mete su bile legitimne ,naravno,doduše bez osiromašenog urana.