General Milovanović ne može biti uhapšen

S. MIŠLjENOVIĆ

06. 02. 2014. u 21:30

Генерал Миловановић не може бити ухапшен
Posle raspisivanja poternice za bivšim načelnikom štaba VRS. S obzirom na to da je državljanin BiH od privođenja nema ništa

BANjALUKA - Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske dobilo je od kancelarije Interpola u Sarajevu obaveštenje o raspisivanju poternice Interpola u Zagrebu za generalom Vojske Republike Srpske Manojlom Milovanovićem zbog istrage u vezi sa ratnim zločinom počinjenim u Hrvatskoj. U MUP Srpske „Novostima“ je potvrđeno da se u obaveštenju navodi da Milovanović ne može biti lišen slobode, jer je državljanin BiH, ali je Hrvatskoj ponuđeno da predmet ustupi pravosuđu BiH.

Dalje, MUP Republike Srpske je posredstvom Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH uputio urgenciju Interpolu u Lionu, kojom se traži objašnjenje zašto BiH nije obaveštena o mogućnosti raspisivanja poternica, jer procedura predviđa obavezu Interpola da obavesti zemlju o tome. Klub poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pokrenuo je inicijativu da se u dnevni red sednice u petak uvrsti informacija Ministarstva pravde o trenutnom pravnom statusu generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića, dok poslanici SDS traže informaciju o statusu poternice Hrvatske za generalom Manojlom Milovanovićem. Mladen Bosić je u ime poslanika SDS podržao inicijativu SNSD za uvrštavanje navedenog pitanja u dnevni red, predlažući da se ona proširi informacijom o statusu poternice Hrvatske za generalom Milovanovićem.- Postoje informacije da je praktično prošlo mesec dana od te poternice, da niko nije bio obavešten o njoj i da ističe rok za izjašnjavanje BiH o tom pitanju, upozorio je Bosić. Prema njegovim rečima, nešto slično je bilo sa Naserom Orićem, ali je ta poternica, kada je raspisana u Srbiji, odmah „puštena u javnost“ u Sarajevu.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske general Manojlo Milovanović izjavio je da ne zna šta mu konkretno Hrvatska stavlja na teret po raspisanoj međunarodnoj poternici Interpola za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva.


OPTUŽBE

HRVATSKA je 7. januara, na pravoslavni Božić, raspisala međunarodnu Interpolovu poternicu za Milovanovićem za navodni ratni zločin. Manojlo Milovanović je bio načelniak Generalštaba Vojske Srpske. Nekoliko puta svedočio je na suđenjima pred Haškim tribunalom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Petar

07.02.2014. 05:05

Ukoliko je to u "njihovom" interesu, sve je moguce. Cudno je, sto to nijeranije uradjeno, obzirom da su i manje poznati iz RS odavna uhapseni.

Vuk Vrčević

09.10.2019. 15:27

Čudno je i da Perišić, kao i on, nije uhapšen, a po "komandnoj odgovornosti" hapsili su oficire na mnogo nižim položajima,. ili možda ne treba da bude čudno.