Kapetan Dragan: Hoću u svoju zemlju

M. Lopušina

04. 12. 2013. u 21:46

Dragan Vasiljković iz australijskog zatvora moli Srbiju za pomoć: Život će mi biti ugrožen u Hrvatskoj. Stavite me u program razmene

Biću još dugo u australijskom zatvoru, ukoliko se Srbija ne zauzme za mene. Ovdašnji sudski procesi nastavljaju se unedogled. Bilo bi dobro da se Srbija oko mog problema dogovori sa Australijom ili sa Hrvatskom - kaže za „Novosti“ iz australijskog zatvora Dragan Vasiljković, koji se od 2006. godine nalazi u pritvoru.

Kapetan Dragan je uhapšen u Australiji na osnovu zahteva Hrvatske za njegovo izručenje zbog optužbi da je navodno počinio ratne zločine u Kninskoj Krajini. Iako dokaz o krivici nije izveden, Vasiljkoviću je kao državljaninu Australije i Srbije presuđeno da bude izručen Hrvatskoj.

- Ukoliko se Srbija ne zauzme za mene, predstoji mi duga robija. Predlažem srpskom pravosuđu da me stavi u program razmene zatvorenika sa Hrvatskom, u slučaju da budem izručen zvaničnom Zagrebu i da se tako opet vratim u Srbiju - kaže Dragan Vasiljković, koji je razočaran dosadašnjim ponašanjem Beograda.

Zamera političarima što ne brinu o njemu kao državljaninu Srbije, a Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine, što ne odgovara na njegove službene dopise:

- Bilo bi logično da se u Srbiji moj slučaj razmotri, da se Srbija dogovori sa susedom Hrvatskom kako bi me Zagreb zaštitio kao svog nekadašnjeg državljanina. Sada, kada se u Vukovaru javno ispoljava etnička netrpeljivost prema Srbima, to daje utisak da Hrvatska nije dorasla normama Evropske unije, pa bih u njoj kao zatočenik bio žrtva takvih predrasuda - tvrdi Dragan Vasiljković, pritvorenik u australijskom zatvoru Parkli.

Njegov poslednji pokušaj da se suprotstavi ekstradiciji sadržavao je tri osnovne postavke: da je isteklo vreme u kome je mogao da bude izručen, da mu je uskraćeno proceduralno pravo na pošteno suđenje (pristup korespondenciji dveju vlada), kao i da su, u svetlu Ženevske konvencije, u njegovom slučaju napravljene pravne greške.

- Usvojena je druga stavka i izručenje je trenutno odloženo, ali je sudski proces nastavljen. Kapetana Dragana očekuju nova ročišta krajem decembra. On je, i pored toga što je pritvorenik sa najdužim stažom, vedrog duha, voli šale i svoju gitaru. Piše pesme. Popularan je u zatvoru Parkli - kaže dr Vojo Ilić, koji ga redovno posećuje u pritvoru i brine o njegovoj odbrani.

Ilić objašnjava da je Dragan Vasiljković sve više uveren da će ga Australija predati hrvatskim vlastima, gde ga čeka presuda, a možda i pretnja smrću. Zato, smatra Ilić, Vasiljković traži pomoć od Srbije, koja je već sa Hrvatskom imala nekoliko razmena osuđenika i zatvorenika, kako bi im se sudilo ili kako bi kaznu izdržavali u svojoj zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Vesko

05.12.2013. 06:54

Pa kapetane ti si vojnik i zato ne razumem sadasnju kuknjavu. Cena ratovanja je i zatvor pa bio u bilo kojoj zemlji. Porucite mu da se ne bruka...

momcilo

05.12.2013. 11:59

@Vesko - @vesko, ti verovatno imas neku vitesku krv u sebi, ali nemoj zaboraviti kako ti osudjujes druge, tako ce I Bog suditi tebi. a u tom slucaju licemerstvo ti nece mnogo pomoci. kapetan jeste pogresio kada je napustio srbiju, ali to nije razlog za tvoju zluradost.

vesko

05.12.2013. 22:01

@Vesko - Momcilo naravno da nisam zlurad, i naravno da se ne radujem nicijoj nesreci samo mi se cini poznavajuci kapetana da je malo psihicki popustio a to mu nije svojstveno. Sad mora da pokaze svoju snagu jer ipak je on vojnik, spreman na sve, a ne neka baba.... Zelim mu svu srecu ali nemoj da zaboravi ko se maca latio od maca ce i da strada....

s.k

05.12.2013. 16:43

Trenutno u Srbiji ne stanuje Srbija! Ovi na vlasti su se odrekli onih koji su branili otadzbinu, proglasili da nemaju neprijatelja i da Srbija nikada vise i ni po koju cenu nece ratovati? Ko je poginuo njegova greska, ko je optuzen nevin ili kriv oni ne mare pa nekima se sudi bez presude 11- godina a neke oslobadaju????????

вук

05.12.2013. 21:20

@Đani - Koliko se boji takozvane hrvatske pokazao je '91. Vi iz novosklepane endehazije, međutim, svakim svojim ''komentarom'' pokazujete paranoičan strah od ''ćetnika''. Što ga vi ne ''uhitiste'' tokom ''domovinskog rata'', no tražite od Australije da vam ga isporuči u lancima? Zato što ste vi kukavna sorta koja bi hvatala zmiju tuđom rukom.

savo arizona

06.12.2013. 01:17

Dragane krivoj drzavi se zalis I trazis pomoc.Drzava Srbija je izrucila sve svoje patriote Hagu pa I ako Hag zatrazi kosti od Marka Kraljevica Crnoga Djordja I sve kosti Srpski velikana Srpska Evropodanicka vlast ce prekopati cjelu Srbiju samo da se uvuce u dupe Evropi I Natofasistima.

Jabre

07.12.2013. 10:46

Ovi ljudi koliko mi ih je žao su i sami krivi. Svi su ili ostali u Srbiji ili otišli u zapadne zemlje a kukaju i zahtevaju od Srbije kao da je Srbija u najmanju Ruku SAD. Što niste svi lepo otišli u Rusiju pa da vidimo da li bi vas hapsili Nemački i Američki inkvizitori ... Srbija je previše slaba da u ovakvoj globalnoj situaciji utiče na bilo šta.

vlada

09.12.2013. 12:34

@Jabre - Kapetan Dragan je Austlijski drzavljanin i bio je tamo u specijalnim jedinicama, sve do rata. Kada je trebalo da se brani svoj narod, on je bez pogovora dosao i stao na stranu svog naroda! Zato, kapa dole!