Prošlo je sedam godina kako se kao neosuđeno lice iz australijskih kazamata borim za glas i pravdu, što su mi ovdašnji organi uskraćivali. Očigledno, reč je o kršenju mojih ljudska prava. Napokon, morali su i to da priznaju i da odlože sprovođenje neosnovane presude da budem izručen Hrvatskoj.

Ovo u ekskluzivnoj izjavi za „Novosti“ iz australijskog zatvora kaže Dragan Vasiljković, alijas Kapetan Dragan, koji je uspeo da odloži ekstradiciju Hrvatskoj, koja ga tereti za ratne zločine.

U žalbi na odluku australijske vlade da ga izruči Hrvatskoj, Vasiljković je izneo „kako je isteklo vreme predviđeno za ekstradiciju“, da mu je po dve stavke u proceduralnom smislu „bio uskraćen fer postupak“ i da u odluci o izručenju „ima pravnih manjkavosti u odnosu na neke odredbe Ženevske konvencije“.

Sudija Australijskog saveznog suda Dženifer Dejvis uvažila je jednu od Vasiljkovićevih žalbi. Vasiljkoviću, iako je na to imao pravo, nije bila stavljena na uvid prepiska između Australije i Hrvatske povodom njegove tvrdnje da mu bivši neprijatelji u Hrvatskoj neće omogućiti fer postupak.

Sudija Dejvis je odbila ostale Vasiljkovićeve pritužbe.

Vasiljkovićev advokat Den Mori smatra da bi ovakva sudska odluka mogla da znači kako će ceo proces ekstradicije biti nanovo započet. Novo ročište zakazano za 22. novembar.

Vasiljković je uhapšen u Australiji kao njen državljanin 2006. godine po zahtevu Hrvatske, koja ga tereti da je učestvovao u zločinima nad vojnim zarobljenicima i civilima u Kninu 1992. godine i u razaranju nekoliko sela u Baniji 1993. godine. U zatvoru Parkli zvanično se vodi kao lice u administrativnom pritvoru, ali ga uprava i čuvari tretiraju kao da je kriminalac.

U objavi Haške presude Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću, za koje se tvrdi da su stvorili Kapetana Dragana, na više od 900 stranica ne piše mnogo o Draganu Vasiljkoviću i njegovim navodnim zločinima. Samo stoji da su Kapetana Dragana budno pratili agenti SDB Jugoslavije i hrvatski špijuni i vodili evidenciju, po danima, o njegovom kretanju.

- Ti datumi se ne poklapaju sa terminima hrvatske optužbe. To je još jedan dokaz da je optužba protiv Kapetana Dragana nameštena! I na to bi EU trebalo da reaguje - tvrdi profesor Vojislav Ilić, zastupnik Kapetana Dragana.

On naglašava da su se na petom kontinentu povećale sumnje u opravdanost zahteva Hrvatske da se Dragan Vasiljković izruči radi suđenja u Zagrebu:

- Australijski ministar je u teškoj dilemi, jer zna da bi odluka da izruči Kapetana Dragana hrvatskom pravosuđu otkrila krivične greške celog postupka - od njegovog hapšenja do dugog pritvora u Australiji.

Na pitanje šta očekuje od novog suđenja Draganu Vasiljkovću zakazanog za 22. novembar, profesor Ilić kaže:

- Pojavila se nova šansa i mi treba da je iskoristimo. Očekujemo da će zvanična Kanbera da odustane od izručenja, da će Vrhovni sud poništiti presudu i da će Dragan Vasiljković 2014. godine biti slobodan čovek.