Mladića špijuniraju i u sudnici

E. R.

21. 10. 2013. u 21:35

Na suđenju ratnom komandantu VRS svedočila analitičarka tužilaštva: Dora Sokol dobila zaduženje za sluša o čemu Mladić razgovara sa braniocima tokom pauza u suđenju

HAŠKI tribunal špijunira Ratka Mladića, ratnog komandanta VRS optuženog za genocid u Srebrenici, i u sudnici. To proizlazi iz svedočenja analitičara haškog tužilaštva Dore Sokol, koja je po sopstvenom priznanju dobila zaduženje za sluša o čemu Mladić razgovara sa svojim braniocima tokom pauza u suđenju.

Naime, Sokolova se našla na stolici za svedoke pošto se zaštićeni svedok tužilaštva iz Foče, koja je bila u haškoj sudnici u februaru, požalila da je Mladić vređao i psovao. Odbrana ratnog komandanta VRS tvrdila je suprotno.

Sokolova je u ponedeljak ispričala kako je tada dobila nalog tužioca Markusa Maksima da sluša sve šta optuženi Ratko Mladić govori tokom suđenja i za vreme pauza, bez obzira na to šta je tema razgovora - odbrana, privatan život ili nešto treće.

Na prigovor branilaca da je Mladić tom prilikom razgovarao sa svojim advokatima, u pauzi između prve i druge sesije, i da bi taj razgovor trebalo smatrati poverljivim, sudije su odgovorile da se optuženi odrekao poverljivih razgovora budući da je govorio glasno.

Svedočenje Sokolove trajalo je kratko pa je posle toga održana statusna konferencija koja je takođe brzo završena. Optuženi Mladić zamolio je sudije da ranije napusti zgradu suda zbog redovne, mesečne posete sveštenika Vojislava Bilbije koji obilazi pritvorenike u Sheveningenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije