NEKADAŠNjI predsednik Skupštine bosanskih Srba Momčilo Krajišnik, koji je nedavno izašao iz zatvora u Engleskoj pošto je izdržao dve trećine od 20 godina, na koliko ga je osudio Haški tribunal, svedočiće uskoro na suđenju prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Datum kada će Krajišnik otputovati u Hag biće naknadno utvrđen.

Prema rečima advokata Gorana Petronijevića, Karadžićevog pravnog savetnika, Krajišnik će svedočiti o čitavom nizu događaja.

- Govoriće o periodu osnivanja SDS, zatim da je osnivanje te stranke bio odgovor na osnivanje SDA, kao i da nije bilo nikakvog udruženog zločinačkog poduhvata - najavljuje, za „Novosti“, Petronijević.

Inače, ovo neće biti prvi put da se bivši funkcioneri RS sretnu u haškoj sudnici. U žalbenom postupku protiv Momčila Krajišnika, Karadžić je svedočio kao svedok njegove odbrane.

Osim Krajišnika, odbrana Radovana Karadžića pripremila je čitav spisak poznatih imena. Među njima su i bivši predsednik SRJ Zoran Lilić i nekadašnji ministar odbrane Prvoslav Davinić.

Za razliku od njih, koji bi trebalo da svedoče uživo, u procesu protiv Karadžića biće uneto mnogo izjava svedoka koji su se u haškoj sudnici pojavljivali u istom svojstvu kao i on. Među njima su, recimo, Radoslav Brđanin, koji je osuđen na 30 godina zatvora u slučaju „Krajina“, zatim Milomir Stakić, koji je u slučaju „Prijedor“ osuđen na 40 godina robije, te Željko Mejakić, koji je u državnom sudu BiH osuđen na 21 godinu zatvora zbog zločina u logoru Omarska.

U korist Karadžićeve odbrane uneće se i izjava jednog od osnivača SDS, književnika Miroslava Toholja, kao i nekadašnjeg predsednika RS Nikole Poplašena.

Prema rečima Gorana Petronijevića, odbrana će dovesti u sudnicu i niz zaštićenih svedoka. Prema dosadašnjim planovima, Karadžić bi trebalo da završi sa izvođenjem svojih svedoka u martu.