ŽALBENO veće Haškog tribunala u četvrtak konačno odlučuje da li otpada prva tačka optužnice protiv bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića koja ga tereti za genocid u sedam opština BiH ili će se ovaj deo procesa nastaviti.

Ovakav scenario epilog je žalbe tužilaštva na oslobađajuću presudu prvostepenog veća koje je ocenilo da tim Serža Bramerca nije predočio dovoljno dokaza za navodnu Karadžićevu odgovornost za genocid u Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

- Nakon što je razmotrilo sve dokaze u vezi sa ubistvima, nanošenjem teških telesnih povreda ili duševne patnje, prisilnim premeštanjem i bosanskim muslimanima i Hrvatima u tim opštinama, veće je zaključilo da dokazi, čak iako bi bili u potpunosti prihvaćeni, ne dosežu stepen na osnovu kojeg bi razuman donosilac odluke o činjenicama mogao da zaključi da je u opštinama počinjen genocid - ocenile su sudije.

Radovan Karadžić je, prema propisima Tribunala, zatražio da sud odbaci svih 11 tačaka optužnice pošto je tužilaštvo predočilo sve svoje dokaze.